Re: odmítnutí zpracování DP zaměstnavate
Spíš máte na mysli roční zústování, kde se zohledňují slevy na dani.
Já bych potrvzení od pojišťovny kopii zaslala doporučeně zaměstnavateli a jestliže by mě RZ neprovedl,obrátila bych se na FU,kde bych předložila od zaměstnavatele Potrvzrení o zdanitelných příjmech spolu s potvrzením od život.pojištění a udělala si DP sama
Buď zavolat na FU na kontrolní a informovat o tom, jak nestandardně zaměstnavatel postupuje.Nebo si DP vyrobit sám....Jiná cesta není.Pokud bych volala na FÚ, tak bych předtím chtěla tento "divný postoj" zaměstnavatele písemně.
Pak si asi nerozumíme,copak když zaměstanvateli donesu potvrzení od pojišťovny,kde si platím životní pojištění a chci uplatnit slevu do ročního zúčt. na toto pojištění,tak zaměstnavatel mi bude určovat,jestli mi tuto slevu uplatní nebo ne?
Ano, může , ale jen po zjištění, že nesplňujete podmínky dané zákonem o DP nebo pokud mu nedoložíte smlouvu, aby to mohl zjistit. Jinak Vám roční zúčtování provede a k nedoloženým dokladům nepřihlíží ( nezahrne do RZ). Ale určovat,že Vám neuplatní částky od jiné poj. než přispívá, na to právo nemá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 2. 2009 16:17
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnavatel odmítl manželovi vypracovat daňové přiznání, respektive odepsat odečitatelnou položku na životní pojištění, protože je pojištěn u jiného pojišťovny než zaměstnavatel podporuje. Má manžel nárok na zpracování Dp u zaměstnavatele, nebo musí najít účetní, která mu zpracuje přiznání extra, jak v takovém případě postupovat. Děkuji Petra