Re: Formulář DPH řádek 048
=======================================
NM a HM se stávají tyto položky majetku až v okamžiku jejich zařazení do používání (účto 01x/041, 02x, 03x/042) a to je ta správná chvíle, kdy budete vyplňovat údaje do řádku 048.
=======================================
Přidám se do diskuze. Já jsem nepochopila, že by se do tohoto řádku měli zapisovat všechny majetky při pořízení (zařazení). Je tam odkaz na §78 a ten je přeci o úpravě odpočtu daně (ve chvíli, kdy byl uplatněn celý nárok na odpočet u majetku a majetek byl použit pro účely, kdy má být krácen apod.). Můžete mi to někdo potvrdit nebo vyvrátit? Díky.
=========================================
Vyvracím Vám to. Řádek č. 48 obsahuje popis "z toho hodnota pořízeného majetku vymezeného v § 78 odst. 2". Není tam text "z toho hodnota pořízeného majetku v případech uvedených v § 78". To by jste měla pravdu, ale bohužel to v tiskopisu příznání není. Takže, aby nemuseli definovat jaké pořízení majetku myslí odvolali se na místo ZDPH, kde je tato definice uvedená, pravda pro jiné potřeby.
========================================
========================================
Máte pravdu, děkuju. Ještě jednou jsem si to přečetla i pokyny... no comment. Ještě se Vás zeptám, v pokynech je uvedeno "údaj o základu daně a dani na vstupu ... u majetku vytvořeného vlastní činností..." - máme (budeme) mít majetek vytvořený vlastní činností a skládá se ze subdodávek (tam si DPH uplatňujeme) a z aktivace vlastní práce, budu tam uvádět pouze hodnotu těch subdodávek s vyčíslením DPH nebo celkovou hodnotu (základ subdodávky + hodnota vlastní práce a vyčíslení DPH ze subdodávek)? Tápu...
Předem díky :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 2. 2009 7:09
Dobrý den,
muže mi někdo poradit co by se mělo psát na řádek 048 od 1.1.2009 na formuláři DPH.
Název řádku: Z toho hodnota poř. majetku vymez. § 78 odst. 2
Děkuji