Re: Náležitosti faktur u plátce-neplátce
>>Poradíte mi, zda je nutné uvádět u faktur:
>>1- DIČ i u neplátce DPH ? (DIČ je vlastně daňové
>>identifikační číslo i při přihlášce pouze k dani z
>>příjmu,
>>nejen u DPH, proto si myslím, že ano, ale neplátci
>>nám
>>DIČ nepíšou)
>>2-stačí dnes - po novele živnost.zákona, kdy byly
>>živn.listy nahrazeny výpisem - uvedeno na faktuře -
>>"registrace na živnostenském odboru v Praze"? (dříve
>>se
>>vypisovaly č. ŽL)
dnes uvedete jen ID RZP, je to na Výpisu myslím vlevo dole, to je údaj o registraci, kde jste reg. dnes už není podstatné, protože se můžete reg. kdekoliv a jste zaveden do jednot. systému ŽP
>======================================
>1. Ne
>2. Ano
>======================================
Re: Náležitosti faktur u plátce-neplátce
Moc děkuji, máte pravdu, nevěděla jsem, co ta značka dole na výpisu znamená. Mohu se zeptat ještě, pokud nemám výpis z živn.rejstříku, ale "starý ŽL"? Co uvádím na fakturu potom?
Děkuji
Re: Náležitosti faktur (pro páju)
pájo, proč údaj ID RZP je zrovna "údaj o zápisu do jiné evidence, v níž jsou zapsáni" (podnikatelé nezapsaní do OR)
vím, že na nových výpisech po 1.7.2008 je toto číslo vpravo dole, ale kde je řečeno, že to je "ten" požadovaný údaj?
je to jen výklad zákona, nebo je to skutečně někde uvedené?
A ještě dotaz: na www.rzp.cz toto "ID RZP" přece není uvedeno, jak si ho odběratel ověří?
(naopak číslo spisové značky lze prověřit na www.justice.cz)
>
>>dnes uvedete jen ID RZP, je to na Výpisu myslím vlevo
>>dole, to je údaj o registraci, kde jste reg. dnes už
>>není podstatné, protože se můžete reg. kdekoliv a
>>jste
>>zaveden do jednot. systému ŽP
>
>pájo, proč údaj ID RZP je zrovna "údaj o zápisu do
>jiné evidence, v níž jsou zapsáni" (podnikatelé nezapsaní
>do OR)
minulý týden jsem byl něco zajišťovat na ŽÚ a tam mi vysvětlili, že:
-místo reg. dle ŽL se nyní po vydání Výpisu ze ŽR bude všude jako údaj o reg. uvádět právě toto, kdo dosud nový Výpis nemá, uvádí postaru
>
>vím, že na nových výpisech po 1.7.2008 je toto číslo
>vpravo dole, ale kde je řečeno, že to je "ten"
>požadovaný údaj?
ID RZP nahradil dřívejší čj. a složitá čísla na ŽL
>
>je to jen výklad zákona, nebo je to skutečně někde
>uvedené?
přiznám se, že jsem to dále nikde nezkoumal, vzal jsem poučení na ŽÚ jako dostatečné a logické
>
>A ještě dotaz: na www.rzp.cz toto "ID RZP" přece není
>uvedeno, jak si ho odběratel ověří?
proč by si ho ověřoval, ověřit lze snadno podnikatale dle firmy, IČ, případně dále v OR, dříve se podle čj. na ŽL taky nedalo nic ověřit, muselo se vždy zadat IČ nebo firma,ne?
>
>(naopak číslo spisové značky lze prověřit na
>www.justice.cz)
v OR běžně dle IČ a na výpisu je uvedno,jaké má dotyčný živnosti nebo koncese, k tomu ID RZP nepotřebuje a stejně by s tím nic nenašel.
V podstatě, jak jsem slyšel a vyčetl z různých materiálů, je to identifikátor sloužící k registraci podn.subjektu v jednotném systému celostátním a nahradil dřívější čísla a datumy ze ŽL.
Na novém tiskopisu návrhu na zápis do OR ho musíte uvádět u prvozápisu povinně, protože OR dle toho ověřuje, že živnosti byly ohlášena nebo byly vydány koncese.
Víc nejsem schopen Vám k tomu popsat.
On ten výklad §13a obch. zák. pro nezapsané podnikatele asi nebude jednoznačný nikdy, ale děkuji, vysvětlení zní víceméně logicky.
Ustanovení §13a pro živnostníky a spol. nicméně platí terpve od 1.3.2008, kdy ještě ID RZP snad nebylo (?) - teprve od 1.7.2008
Chápu ho tak, že jde vlastně o informaci pro úřady, jelikož veřejnost z dostupných zdrojů toto číslo stejně nezjistí.
>On ten výklad §13a obch. zák. pro nezapsané
>podnikatele asi nebude jednoznačný nikdy, ale děkuji, vysvětlení
>zní víceméně logicky.
proč myslíte, já to vidím naprosto jasně- buď je v OR a není co řešit, nebo je v ŽR a pak uvádí buď to, co má na ŽL nebo ID,jestliže už má výpis ze ŽR, tím splnil povinnost uvádět.
>
>Ustanovení §13a pro živnostníky a spol. nicméně platí
>terpve od 1.3.2008, kdy ještě ID RZP snad nebylo (?) -
to uváděli-resp. měli povinnost všichni uvádět reg.č. ze ŽL
>teprve od 1.7.2008
>
>Chápu ho tak, že jde vlastně o informaci pro úřady,
>jelikož veřejnost z dostupných zdrojů toto číslo stejně
>nezjistí.
Ano jde o kontaktní reg.číslo- komunikace ŽR - OR - OSSZ - FÚ, pod kterým si všichni mohou v systému ověřovat údaje, protože lidem to k ničemu neslouží, nic pod tím nenajdou, já jsem se schválně díval na svůj výpis ze ŽR na netu, který jsem si minulý týden vyžádal, doplnil jsem obory volné živnosti, všechny změny tám zapsány, mohui si vytisknout elektronicky podepsaný Výpis, ale toto I tam taky není uvedeno. Své ID zjistím, až se tam dostanu vyzvednout originál. Tam bude vlevo dole pěkně uvedeno a já si to založím jako jsem měl dříve založený ŽL.
Pak ovšem vyvstává otázka, na co spisovou značku nebo ID RZP všude uvádět, když jde o interní číslo úřadů.
K jednoznačné identifikaci podnikatele přece slouží obchodní firma/jméno příjmení, sídlo/bydliště i případně ještě IČ - i když i IČ mi přijde zbytečné.
To už je ale diskuze značně OT, omlouvám se a děkuji za vysvělení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 2. 2009 10:09
Poradíte mi, zda je nutné uvádět u faktur:
1- DIČ i u neplátce DPH ? (DIČ je vlastně daňové identifikační číslo i při přihlášce pouze k dani z příjmu, nejen u DPH, proto si myslím, že ano, ale neplátci nám DIČ nepíšou)
2-stačí dnes - po novele živnost.zákona, kdy byly živn.listy nahrazeny výpisem - uvedeno na faktuře - "registrace na živnostenském odboru v Praze"? (dříve se vypisovaly č. ŽL)