Re: Potvrzení o dobách PN od 1.1.2009
Právě, navíc pokud přeplatíme PD, tak i když to bude zaviněno zam-cem, budeme to muset řešit zase my. Tohle už není ani Kocourkov, to je něco mnohem horšího...
Také by mě to zajímalo, jak to chtějí ostatní řešit. Nový zam. ihned po nástupu oneonemocní přesně podle zákona schválnosti
č.00 Sbírky.Asi nezaplatím náhradu, dokud mi nepřinese od sociálky čerpání podpůrčí doby ?A u nás pak nedostane ani podklady pro sociálku k nemocenské, když nezaplatím náhradu, nevyjede mi to Přílohu. A také nemmusí PN trvat víc než 14 dnů, pak se na nás sociálka vykašle , nehledě,že mohl pracovat v jiné Tramtárii než v našem okrese. Nevěřím,že už jsou propojení.
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>fakt už mám v tom guláš. Od 1.1.2009 je zrušen § 29
>>>>>zákona 582/1991 , který ukládal povinnost vystavovat
>>>>>potvrzení o dobách PN. Od 1.1.2009 to tedy nemusím
>>>>>vystavovat ani uvádět?
>>>>>
>>>>>Ale jak pak zjistím u nového zaměstnance, jestli
>>>>>nemá
>>>>>vyčerpanou podpůrčí dobu 380 dní?
>>>>>
>>>>>Potřebuji to vědět jestli mu můžu vyplatit náhradu
>>>>>mzdy, protože na tu je nárok jen když je nárok na
>>>>>nemocenksou.
>>>>>
>>>>>Jak to vidíte vy?
>>>>
>>>>Taky mi to tak připadá, je dokonce logické, že nový
>>>>zam-ec, který vyčerpal podpůrčí dobu, Vám to
>>>>potvrzení
>>>>o
>>>>PN nedá, ani kdyby ho od bývalého zam-tele dostal...
>>>>Ale dle OSSZ si PD hlídá jen OSSZ, takže je to pěkná
>>>>bramboračka...
>>>
>>> Pro tento účel máme doporučení vyžadovat od nových
>>>zaměstnanců, že v posl.roce před nástupem odpracovali
>>>alespoń
>>>2 měsíce. Nechápu. A už vidím, že v tomto Kocourkově
>>>klidně podepíšou cokoli.
>>
>>Právě, navíc pokud přeplatíme PD, tak i když to bude
>>zaviněno zam-cem, budeme to muset řešit zase my.
>>Tohle
>>už není ani Kocourkov, to je něco mnohem horšího...
> Také by mě to zajímalo, jak to chtějí ostatní řešit.
>Nový zam. ihned po nástupu oneonemocní přesně podle
>zákona schválnosti
>č.00 Sbírky.Asi nezaplatím náhradu, dokud mi nepřinese
>od sociálky čerpání podpůrčí doby ?A u nás pak
>nedostane ani podklady pro sociálku k nemocenské, když
>nezaplatím náhradu, nevyjede mi to Přílohu. A také nemmusí
>PN trvat víc než 14 dnů, pak se na nás sociálka vykašle
>, nehledě,že mohl pracovat v jiné Tramtárii než v
>našem okrese. Nevěřím,že už jsou propojení.
Už když jsem na školení slyšela od paní ze SSZ, že vlastně podpůrčí dobu hlídá OSSZ a my se o ni nemusíme zajímat (na druhou stranu ručíme za přílohu), jsem se děsila, co budeme dělat...navíc sociálka se tváří jakože náhrada je jen naše věc, ale určitě to pak budou kontrolovat, když polovinu refundují...
souhlasím s Vámi, že to pro MÚ není vůbec jednoduché
také nevím, jestli mám nebo nemám vystavovat přílohu k ZL o promaroděných dnech, pokud zam-ec ukončí PP
a když zam-ec nastoupí do PP, nedoloží promaroděné dny a onemocní, tak to také nevím, jak to budu řešit (zatím jsem to naštěstí řešit nemusela, ale určitě ta doba přijde)
také nemám úplně jasno v rozhodném období v komplikovaných případech, neboť v příkladech, které jsou v odborných knihách a časopisech, jsou některé věci proti logice
např. - nové RO, ode dne, kdy se zam-ec stane PID nebo ČID
- žena po skonč. rodič. dovolené požádá o neplacenou dovolenou (to je prosím přímo opsané z časopisu, podepsaná je Ing. Ženíšková ) tak se ptám, on je nový termín: místo neplaceného volna?, tedy neplacená dovolená?)
tato žena tedy požádá o neplac. dovolenou do 4 let věku dítěte od 15.11.08 do 14.11.09
v září 09 má rodit - jenže ona v době od 1.1.09 do 31.10.09 má sjednanou DoPČ (jinde)
takže dle uvedeného příkladu bude mít nárok na PPM jen z té dohody (ne z PP, kde má sjednanou neplac. dovolenou)
a má otázka zní: Jak já, jako MÚ, u které má sjednanou neplac. dovolenou (u mě by měla neplac. volno, neboť neznám pojem neplac. dovolená) se dozvím, že má jiného zam-tele, když mi to nenahlásí?Takže bych jí začala platit PPM a měla bych přeplatek, který by OSSZ požadovala po mně a já bych mohla dělat, co? Vymáhat tento přeplatek na té ženě?
To by znamenalo, že u každé ženy, která ukončí mateřskou dovolenou a bude na rodičáku si musím nechat napsat čestné prohlášení, že nemá jiného zam-tele a že mi musí nahlásit změnu, pokud k ní dojde? Mohu ji nějak zavázat, že když to neučiní a dojde k přeplatku, tak to na ni budu moci vymáhat?
To samé pravděpodobná výše příjmu, pokud se musí určit a napsat na 2. str. tiskopisu Přílohy - z toho určování tedy také nejsem vůbec chytrá. Mám příklad na měsíční mzdu,jak se určí, ale jak se má určovat u hodinové mzdy, to tedy vůbec nevím.
protože se předpokládá, že MÚ by měla znát zákony a měla by vědět, kdy je na co nárok
musí se také vyplnit Příloha k žádosti a pokud tam budou uvedené nesmysly a OSSZ to po vyplacení zjistí, tak veškeré přeplatky budou vymáhat na tom, kdo přeplatek zavinil (takže to vysvětlování bude na MÚ)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 2. 2009 12:50
Dobrý den,
fakt už mám v tom guláš. Od 1.1.2009 je zrušen § 29 zákona 582/1991 , který ukládal povinnost vystavovat potvrzení o dobách PN. Od 1.1.2009 to tedy nemusím vystavovat ani uvádět?
Ale jak pak zjistím u nového zaměstnance, jestli nemá vyčerpanou podpůrčí dobu 380 dní?
Potřebuji to vědět jestli mu můžu vyplatit náhradu mzdy, protože na tu je nárok jen když je nárok na nemocenksou.
Jak to vidíte vy?