Auto dcery - vypůjčka do podnikání matky

• (neregistrovaný)

11. 2. 2009 16:06

Provozuji jako vedlejší činnost prodej čistících prostředků na živnostenský list.

Nyní se mi prodej rozběhnul a budu potřebovat rozvážet zboží po zákaznicích, problém je, že nevlastním auto. Dohodla jsem s dcerou, že mi na rozvoz poskytne své auto tj. uzavřeme smlouvu o výpůjčce (nebudu jí hradit žádné peníze).

Jak by to v tomto případě bylo se silničkou a uplatněnými km respektive náhradami za ujeté km?

Silničku zaplatím já jako provozovatel i když je vlastníkem dcera? A pokud by ji musela zaplatit dcera jako vlastník,tak jak já ji pak dostanu do výdajů?

Když se stane, že třeba přes léto nebudu 2 měsíce auto potřebovat, nemusím platit silničku?

U sazby na km se pak počítá jen průměrem benzín a nemám nárok na 3,80 za km, je má úvaha správná?

Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2009 19:08

anonym (neregistrovaný)

Re: Auto dcery - vypůjčka do podnikání m
      SD musí hradit dcera a ta se taky musí zaregistrovat k SD na FU. Do výdajů SD nedáte. Budete si uplatňovat pouze náhrady za PHM. Vaše úvaha je správná, nelze uplatnit náhrady za opotřebování auta - § 24 odst. 2 písm. k) bod 3).

• 12. 2. 2009 15:45

Verun (neregistrovaný)

** děkuji za odpověď. S tou silničkou je to docela nefér ... -(( dcera poskytne za nic auto, a chudina bude muset podávat a platit silničku, kterou samozřejmě ve finále zaplatí matka ale nebude si to moct dát do výdajů -((

Jinak četla jsem zde na diskuzi, že pokud neprokážu, že byly značky v registru, tj. auto nejezdilo, musím silničku zaplatit. Domnívám se, že pokud ale prokazatelně budu mít v knize jízd uvedeno, tedy spíš neuvedeno, že v měsíci říjnu matka auto nepoužila, pak by dcera za tento měsíc silničku neplatila?

• 13. 2. 2009 12:47

anonym (neregistrovaný)

Pokud nebudete v daném měsíci používat auto pro podnikání, pak za tento měsíc nebudete SD hradit (respektive vaše dcera).

• 13. 2. 2009 14:05

Verun (neregistrovaný)

*** moc děkuji za radu. Holt budu kumulovat max cest v měsíci, abych alespoň některé měsíce nejezdila a nemusela dcera tu silničku, kterou nedostanu do daňových výdajů při smlouvě o výpůjčce, platit. Hezký víkend

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).