Odpočet na studující manželku

• (neregistrovaný)

11. 2. 2009 17:49

Zdravím,
    mám dotaz na odpočet na manželku, která neměla za uplynulý rok příjmy vyšší než 68000 a zároveň celý rok studovala.
    Mohu si jako její manžel uplatnit obě slevy?
    * na manželku dle § 35ba/b 24 840 Kč
    * a i na vyživované dítě dle § 35c/1 a /8 (10680 Kč)

Jde mi hlavně o to vyživované dítě. Na manželku se dle mého pohlíží jako na dítě, protože jí ještě nebylo 26 a přitom studuje denní VŠ. Vdala se a proto se na ní vztahje /8. A v paragrafu 35c jsem nezahlédnul, že by oba odpočty nešly zkombinovat (nebo jsem se přehlédnul?). Spíš se mi zdá, jakoby 35c přímo říkal, že pokud ho chci uplatnit, tak musím uplatnit i slevu na manželku dle 35ba/b.

Díky moc za rady a připomínky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 2. 2009 18:51

xy5

Re: Odpočet na studující manželku
      Vy máte s manželkou dítě? Pokud ano, tak na toto vaše dítě (pokud žijete ve společné domácnosti), můžete uplatnit daň. zvýhodnění
      Na manželku, pokud jste celý rok manželé, můžete uplatnit celoroční slevu (pokud nemá příjmy z podnikání, příležitostných zaměstnání, mateřské dovolené, nemoc. dávek apod.) větší než 68000 Kč/rok>

• 12. 2. 2009 9:26

Petr_Masterin (neregistrovaný)

Ne s manzelkou nemam dite. Manzelka je dle meho nazoru dite podle vykladu zakona o danich z prijmu.
      Zena/dite, na kterou si do svatby uplatnoval slevu tchan se stala ditetem manzelkou (viz /8) a je mozne aby na ni mohl uplatnovat slevu manzel (misto tchana). Nikde jsem nezahledl, ze bych nemohl uplatnovat na 1 osobu (manzelku) 2 slevy - na dite (protoze studuje a je ji min nez 26) a na manzelku bez prijmu.

• 12. 2. 2009 9:41

Líba (neregistrovaný)

Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit,...

Vidíte tam někde manželku?

• 12. 2. 2009 13:06

Ano, staci jen kdyz budete cist dal nebo se podivat ze jsem upozornoval na odstavec 8>

(8) Uzavře-li dítě uvedené v odstavci 6 písm. b) manželství a žije-li v domácnosti s manželem (manželkou), může uplatnit manžel (manželka) slevu na dani při splnění podmínek uvedených v § 35ba.

Čili, manželka je dítě - svých rodičů samozřejmně, ale tím že se vdala, je možné aby si odpočet provedl manžel.
      Nevím ale přesně co má znamenat věta: "při splnění podmínek uvedených v § 35ba."
      Splnění jakých podmínek?

• 12. 2. 2009 13:32

Líba (neregistrovaný)

Podmínka je, že nemá větší příjmy než 68000,-.

Tím, že se vdala, přestala být vyživovaným dítětem svých rodičů, posledním měsícem, kdy na ni mohli uplatnit daňové zvýhodnění je měsíc svatby. Sňatkem přešla vyživovací povinnost na vás. Od příštího měsíce po svatbě si ji můžete uplatnit vy, jako manželku bez příjmu. Pokud byste žádný příjem neměl, protože byste byl taky studentem, mohli by si ji nadále uplatňovat rodiče. Za předpokladu společné domácnosti. Prostě vyživovací povinnost k ní může mít buď manžel nebo rodiče, nelze obojí.

• 12. 2. 2009 13:50

>Podmínka je, že nemá větší příjmy než 68000,-.
      >
      >Tím, že se vdala, přestala být vyživovaným dítětem
      >svých rodičů, posledním měsícem, kdy na ni mohli uplatnit
      >daňové zvýhodnění je měsíc svatby. Sňatkem přešla
      >vyživovací povinnost na vás. Od příštího měsíce po svatbě
      >si ji můžete uplatnit vy, jako manželku bez příjmu.
      >Pokud byste žádný příjem neměl, protože byste byl taky
      >studentem, mohli by si ji nadále uplatňovat rodiče. Za
      >předpokladu společné domácnosti. Prostě vyživovací
      >povinnost k ní může mít buď manžel nebo rodiče, nelze
      >obojí.

Super, takže tohle tedy chápeme do jistého okamžiku stejně. Tyto podmínky byly splněny. Nemá příjmy vyšší atd. Poslední měsíc, kdy si tchán nechal uplatnit slevu je měsíc svatby.

Teď k jádru věci - vaší větě: "Od příštího měsíce po svatbě
      >si ji můžete uplatnit vy, jako manželku bez příjmu."

Proč si ji nemohu uplatnit jako dítě, ale musít jen a pouze jako vyživovanou manželku?

Možná se odpověď na ten dotaz zdá lakonicky najivní a zřejmá, ale já bych rád věděl, kde je v tom zákoně skryta - odpověď na to, proč nemohu na jednu osobu uplatňovat dvě slevy (v kontextu toho o čem se tady bavíme).

Pokud by to bylo tak jak říkáte, vyplývá z toho, že manžel je v nevýhodě oproti rodičům? Protože rodiče by si mohli uplatňovat slevu na dítě i když má díte příjem vyšší než 68000, ale manžel může uplatňovat jen pokud splňuje manželka všechny předpoklady dítěte a navíc má příjmy menší než 68000?

Díky moc.

• 12. 2. 2009 14:12

Líba (neregistrovaný)

Už jsem vám tady kopírovala z § 35 c, kdo si může uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Je to přesně vyjmenované, nejde nikam uhnout. Lze např. uplatnit dítě manželky, ale dítě družky ne, přestože faktický stav věci je stejný.

Rodiče si mohou na zletilé dítě uplatnit zvýhodnění jen do té doby, dokud je považováno zákonem o státní sociální podpoře za nezaopatřené.

Vy si slevu na manželku můžete uplatňovat stále, i když nebude studovat, pokud nebude mít příjem. Na dítě je 10680, na manželku 24840. Proč se cítíte znevýhodněn?

• 12. 2. 2009 17:31

>Už jsem vám tady kopírovala z § 35 c, kdo si může
      >uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. Je to přesně
      >vyjmenované, nejde nikam uhnout.

Ale jde uhnout. Viz. 35c/8. Dle toho chápu, že si manžel může odečítat na manželku odpočet jako na dítě. O čem jiném by ten odstavec 8 byl?

>Rodiče si mohou na zletilé dítě uplatnit zvýhodnění
      >jen do té doby, dokud je považováno zákonem o státní
      >sociální podpoře za nezaopatřené.

Nejen rodiče, ale i manžel - 35c/8 - je to tak?
      Říká snad zákon o státní podpoře, že vdané dítě se nepovažuje za nezaopatřené? Nebo, že vdané dítě se nepovažuje za dítě?

Díky

• 12. 2. 2009 18:34

Jiřka1 (neregistrovaný)

Chápete to špatně. Existuje DAŇOVÉ ZVÝHODNĚNÍ podle § 35 - zde je vyjmenováno, kolik činí a na koho může být uplatněno (čili z toho plyne, kdo si ho může uplatnit) - může ho uplatňovat poplatník na vyživované dítě. Dále je uvedeno, které dítě je považováno za vyživované dítě - je to dítě vlastní (je snad Vaše manželka Vaším vlastním dítětem?), dítě druhého z manželů (vyženil jste ji snad? - to jedině, že byste si vzal její matku), osvojené (osvojil jste si ji?) atd. Takže daňové zvýhodnění uplatnit nemůžete. Protože jste s ní uzavřel sňatek, můžete na ni uplatnit SLEVU podle § 35ba, tj. slevu na manželku, jejíž vlastní roční příjmy nepřesáhly 68000. A toto říká ten § 35c/8. SLEVA podle § 35ba není DAŇOVÉ ZVÝHODNĚNÍ podle § 35.

• 12. 2. 2009 18:52

Super, super, super. 3x hurá a máte u mě pivo nebo jestli něco pijete, až budete u Havířova, tak Vás zvu.

Tohle chápu, a opravdu je tam napsáno sleva. A na tom záleží :))))
      Takže díky moc, tohle je přesně to rozhřešení, které jsem potřeboval.

• 12. 2. 2009 14:27

an (neregistrovaný)

Panebože, jako dítě si ji nemůžete uplatnit z prostého důvodu - NENÍ vaše dítě. Kdežto pro rodiče JE dítětem. To snad je logické a k pochopení ne ?

• 12. 2. 2009 17:32

To znamená, že já jako manžel mohu uplatnit slevu na manželku a rodiče si mohou uplatnit zároveň slevu na dítě?

• 12. 2. 2009 18:10

yy (neregistrovaný)

Jenže když se vdá, tak už není nezaopatřeným dítětem, vyživovací povinnost k ní máte vy, nikoli rodiče.

• 12. 2. 2009 18:20

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ne zároveň. Vy, jako její manžel, můžete uplatnit slevu na manželku, pokud její vlastní příjmy za celý rok nepřesáhly 68000 Kč. Roční sleva na takovou manželku je 24840 za předpokladu, že jste manželé celý rok (a vůbec nezáleží na tom, jestli ona studuje či ne). Pokud jste se vzali až v průběhu roku, můžete uplatnit tuto slevu pouze v poměrné části (tj. 1/12 z 24840 za každý měsíc, na jehož počátku jste již byli manželé). Její rodič by mohl daňové zvýhodnění na vyživované dítě (tj. na svoji dceru) v období, kdy jste již byli manželé, uplatnit pouze tehdy, pokud Vy byste Vy nemohl uplatnit slevu na ni, protože byste neměl příjmy. V takovém případě by mohl její rodič uplatňovat na svoji dceru dál daňové zvýhodnění i po Vaší svatbě, ovšem za předpokladu, že by s ním dcera žila ve společné domácnosti a byla studentem.
      Takže - do doby než se vdala uplatňoval rodič na vyživované dítě (tj. na ni) daňové zvýhodnění (890 Kč měsíčně) a od vdaní uplatníte Vy poměrnou část slevy na nevýdělečnou manželku (tj. 2070 měsíčně) NEBO její rodič daňové zvýhodnění na vyživované dítě, tj. na ni (890 Kč měsíčně) - to ale jen v případě, že Vy ty příjmy nemáte a nemůžete si uplatnit slevu na manželku a ona žije s rodičem v domácnosti. Už rozumíte? Jiřka.

• 12. 2. 2009 18:54

Ano rozumím. V tom paragrafu je na začátku napsáno daň. zvýhodnění a v odstavci 8 je napsáno sleva. Čili kvůli tomu se to vztahje na úplně jiné věci. Myslel jsem si, že se pořád mluví o zvýhodnění, ale není tomu tak.

Děkuji mnohokrát za tu trpělivost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).