Omyl

• (neregistrovaný)

12. 2. 2009 11:08

Loni mi na můj účet přišla částka 14000K. Peníze mi nepatřily, byly poslány na můj účet omylem. Vzhledem ke shodě příjmení odesílatele a mého zaměstnavatele, mi tato skutečnost nebyla divná a peníze jsem s čistým svědomím a v dobré víře že jsou moje použila. Po třech týdnech se se mnou spojila moje finanční poradkyně z KB a začala mi vyhrožovat soudy pro bezdůvodné obohacování. Souhlasila jsem s vrácením oné částky, ale vzhledem ke své neutěšené finančí situaci jsem celou výši neměla a nehodlala si pro něčí pochybení brát půjčku a platit ještě úroky. Banka na mě předala kontakt muži, který se překlepu při psaní kódu banky dopustil a ten mi taktéž vyhrožoval, přesto, že jsem neměla v úmyslu si peníze ponechat. Dohodla jsem se s ním na zplátkách po 2000Kč měsíčně po každém 25. dni v měsíci. Nyní už dlužím pouhé 2000Kč a tak jsem mu napsala, že jistě souhlasí s kompenzací ve výši oněch 2000Kč za složenky, dopravné do banky, telefonáty, zrušení účtu a jeho zřízení u jiné banky a vzniklé potíže, které mi jeho neopatrnost způsobila. Odepsal mi hrubě a chce na mě vymáhat poslední 2000 soudně i s úroky, pokud mu poslední splátku neodešlu do 15.3.2009. Samozřejmě, že když je to takhle, tak mu ty peníze pošlu, ale zajímá mě, zda je jeho tvrzení, že by soud vyhrál a já bych musela platit i úroky a soudní výlohy, pravdivé a zda je právně správné jeho odmítnutí kompenzace za vzniklou situaci ke které došlo jeho chybou a neopatrností. Proč já přivydělávající si invalidní důchodce mám nést zodpovědnost za lajdáctví a neopatrnost někoho cizího?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 2. 2009 11:23

Katuška (neregistrovaný)

Re: Omyl
      1. bezdůvodné obohacení - skutečně byste z toho mohla být obviněna, pokud byste peníze nevrátila (všechny)
      2. vůbec jste ty peníze neměla použít
      3. prvotní chyba samozřejmě není u Vás, ale těžko můžete požadovat náhradu za poštovné, když Vám vyšel vstříc a souhlasil se splátkami, navíc kvůli jedné špatné platbě jste přeci nemusela měnit účet.
      Rozhodně zaplaťte a pak byste snad mohla požadovat nějakou náhradu, ale troufnu si tvrdit, že maximálně za jednu platbu a ušlý zisk za dobu strávenou řešením této situace. Vzhledem k tomu, že byli vstřícní a souhlasili se splátkami, bych to asi nechala být. Za další tahanice by to asi nestálo.

• 12. 2. 2009 11:25

1234a (neregistrovaný)

>Loni mi na můj účet přišla částka 14000K. Peníze mi
      >nepatřily, byly poslány na můj účet omylem. Vzhledem ke
      >shodě příjmení odesílatele a mého zaměstnavatele, mi
      >tato skutečnost nebyla divná

***s tím asi neobstojíte, těžko bude soud věřit tomu, že vám zaměstnavatel pošle jen tak 14t a vy se ani neptáte proč. Ledaže by to byla vzhledem k vaší mzdě zanedbatelná částka.

a peníze jsem s čistým
      >svědomím a v dobré víře že jsou moje použila.

***tak tomu teda nevěřím ani já:-)

nehodlala si pro něčí pochybení

***pochybení bylo i vaše!!!

Nyní už dlužím pouhé 2000Kč a tak jsem mu napsala, že jistě
      >souhlasí s kompenzací ve výši oněch 2000Kč za složenky,
      >dopravné do banky, telefonáty, zrušení účtu a jeho
      >zřízení u jiné banky a vzniklé potíže, které mi jeho
      >neopatrnost způsobila.

***máte neuvěřitelnou drzost.

Odepsal mi hrubě a chce na mě vymáhat poslední 2000 soudně i s úroky, pokud mu poslední splátku neodešlu do 15.3.2009.

***máte štěstí, že jste narazila na slušného člověka, který přistoupil na splátky a nevymáhal peníze naráz, na což měl právo.

Samozřejmě, že když je to
      >takhle, tak mu ty peníze pošlu, ale zajímá mě, zda je
      >jeho tvrzení, že by soud vyhrál a já bych musela platit
      >i úroky a soudní výlohy, pravdivé a zda je právně
      >správné jeho odmítnutí kompenzace za vzniklou situaci ke
      >které došlo jeho chybou a neopatrností. Proč já
      >přivydělávající si invalidní důchodce mám nést zodpovědnost
      >za lajdáctví a neopatrnost někoho cizího?

Nesete zodpovědnost hlavně za své protiprávní neseriozní jednání. Měla byste mu poděkovat, že na vás nepodal žalobu.

• 12. 2. 2009 12:10

JM22 (neregistrovaný)

Kdyby jste okamžitě peníze,která Vám nenáležely obratem poslala zpět,nevznikla by Vám žádná kompenzace.Za co by jste ji chtěla,že jste používale peníze které Vám vůbec nenáležely??Neměla by jste ještě vy platit úroky za použití této částky?

• 12. 2. 2009 14:51

nedka1 (neregistrovaný)

Aha, takže skutečnost že nemám v úmyslu zústat dlužná a že jsem se nevzpouzela zaplatit co mi nepatří u Vás nic neznamená? Podle vaší reakce to znamená, že by si mohl chytrý člověk na takových situacích postavit živnost. Omrknout klienty, vybrat ne příliš majetného, pokud možno starého a invalidu, přivydělávajícího si pár korun k živobytí, jako jsem já, šup mu nějakou tu kačku na účet, počkat až je utratí ( protože je určitě utratí) a hurá k soudu a zaplať mrzáčku i úroky. Pokud se zadaří sehnat takových víc, to budou panečku výdělky! A abych nezapoměla, poděkovat, že mi neposlal do baráku exekutora, že mu mohu zaplatit pouze ty úroky. Vy jste fakt dobrý!!! Já jsem neseriózní a váš náhled na věc je opravdu morální a poučný! Sice už jsem stařena, ale pořád se ještě učím.

• 12. 2. 2009 14:55

an (neregistrovaný)

Učíte se ale špatně, protože vy ze zákona NESMÍTE utratit peníze, o nichž nevíte, jestli vám patří či nikoliv. Opravdu byste s tím neuspěla. Jediné, pokud byste peníze obratem vrátila, byste mohla požadovat peníze, které by vám banka za tuto účetní operaci účtovala, čili zhruba 10,- za pohyb na účtě. To je vše a ne víc jak půl roku vracet.

• 12. 2. 2009 15:23

Katuška (neregistrovaný)

Na mě paní dělá dojem, že kdyby se spletla ona a třeba nájem poslala místo domácímu někomu jinému a ten peníze vracel po splátkách, bez problémů by zaplatila nájem správnému příjemci a pak se omlouvala tomu, komu je poslala špatně, že mu to poslala a ještě ho nechala to splácet, navíc by mu nějakou splátku prominula, protože měl chudák s tím vracením výdaje. Co k tomu dodat: paní je zřejmě světice.

• 12. 2. 2009 12:48

milenas (neregistrovaný)

Čtu Váš dotaz a lapu po dechu. Na nalezenou náušnici jsem dala inzerát za mých 150 Kč, aby se našel skutečný majitel, pak jsem ji odevzdala na ztráty a nálezy a Vy se netrápíte pro cizích 14 tis.! Napadlo Vás vůbec někdy, že druhá strana je může potřebovat???

• 12. 2. 2009 14:26

nedka1 (neregistrovaný)

Vrhly jste se na mě jako vosy. Doplňuji, že samozřejmě vše zaplatím. Peníze jsem ani neukradla, ani nepřevedla podvodem. A když mi přišly ony peníze, radovala jsem se jako malé děcko, že jsme dostali dříve zmiňované odměny. Fakt je ten, že se mi částka zdála vysoká, ale také je fakt, že jsem v odměnách měla mít započítán přplatek ve výši 500Kč za každého nového mnou získaného klienta a jíchž bylo celkem deset. Asi vám ušla podstata dotazu. Nemíním nic zůtat dlužná, zajímalo mě jenom, jestli může kdokoliv soudně vymáhat v našem PRÁVNÍM STÁTĚ 2000Kč, které dotyčný nabyl výše uvedeným způsobem.
      Vás asi nenapadlo, že jsem se cítila jako onuce, když se někdo spletl poslal mi na účet peníze a nakonec jsem za zloděje a dacana byla označena já, přesto, že jsem nic neprovedla a vůbec neměla v ůmyslu si peníze ponechat. Jenom jsem je neměla v hotovosti.

• 12. 2. 2009 14:39

Katuška (neregistrovaný)

Pokud jste měla pochybnosti o původu (což přiznáváte), měla jste si to ověřit, odměnu od zam-tele byste měla na výplatní pásce. Kdybyste si to hned ověřila, zjistila byste, že Vám peníze nepatří... Tady jde spíš o to, že Vám vyšli vstříc a umožnili Vám splátky, tudíž mi přijde logické, že Vy nebudete nárokovat výdaje, které by nevznikly, pokud byste si ověřila původ těch peněz.Za zloděje Vás nikdo neoznačuje, jen se diví, že okamžitě utratíte cizí peníze (evidentně jste tušila, že Vám nemusí patřit) a ještě chcete vymáhat náklady na splátky, které Vám byly povoleny. Jak se asi cítil ten chudák, co tu chybu udělal, po celou dobu, co jste to splácela, když do poslední splátky neměl jistotu, že to zaplatíte a on to nebude muset nahradit ze svého...Představte si, že Vy omylem pošlete peníze špatně, musíte je zaplatit znovu (správnému příjemci) a pak čekáte a čekáte až Vám je všechny vrátí.

• 12. 2. 2009 14:52

an (neregistrovaný)

Vy jste ale především měla zjistit, co jsou to za peníze. Protože, jak píšete během 3 týdnů, kdy se na vás obrátili jste částku 14.000 neměla a splácela po 2.000, tak vám v každém případě muselo být divné, co jsou to za peníze. 500 x 10 je pět tisíc a pochybuji , že byste odměnu měla 9.000. Jiné by to bylo v případě, že byste na účtě měla tolik peněz, že by vám přírůstek částky 14.000 nebyl divný, ale to zas byste neměla problém je hned vrátit. V každém případě pán se sice zmýlil, ale mohl po vás taky částku vyžadovat soudně a tam byste neuspěla. Správně píše i Katuška, že s výmluvou odměn byste neuspěla, protože ty byste musela mít na výplatní pásce. A jelikož tam nebyly, tak bylo evidentní, že jde o neoprávněné obohacení.

• 12. 2. 2009 15:31

nedka1 (neregistrovaný)

Ano souhlsím i s Katuškou i s Vámi, připouštím všechny Vaše argumenty a slibuji že vše zaplatím!!! Zbývá mi poslat posledních 2000Kč. Ale otázka byla, zda může onen člověk vymáhat zbývající částku 2000Kč SOUDNĚ, nebo ne? Na to jsem se ptala. Nevkládala jsem do diskuze ten svůj problém k celkovému posouzení. Někdo se překlepl, poslal peníze jinam, ten obdarovaný peníze s radostí utratil, po měsíci banka onomu klientovi výhružně doporučila urychleně peníze vrátit, ale kontakt na pana popletu klientovi nedala, ale popletovi kontakt na obdarovaného klienta dala. Popleta napsal první dopis klientovi, kde mu vyhoržoval soudy a jinými pákami které jako radní má k vymáhání peněz k dispozici. s obdarovaným se dohodli na splátkách a před poslední splátkou byl slušně požádán o kompenzaci nákladů a poplatků vzniklých danou situací. Popleta ale opět vyhrožuje!
      Vůbec mě nyní netrápí nějaké dva tisíce, které klient zaplatí, ale zda může ten popleta vymáhat soudně částku 2000Kč? Rozumíme si?

• 12. 2. 2009 15:40

Katuška (neregistrovaný)

Už jsem Vám odpovídala, ale napíšu to srozumitelněji - to bezdůvodné obohacení by to bylo, i kdybyste nevrátila jen část té částky, takže ano, mohl by i ty 2 tis. vymáhat soudně. Jen stále nechápu, jaké náklady chcete kompenzovat, to, že jste to neposlala jednorázově (jediný náklad by tedy byl poplatek za odchozí platbu) je Váš problém.

• 12. 2. 2009 16:08

nedka1 (neregistrovaný)

Ano děkuji téhle odpovědi už rozumím.
      a k celé té věci: Už se bohužel stalo, když mi byla připsána ona částka na účet a já zjistila že je to od pana xy, což je jméno a příjmení mého zaměstnavatele, neřešila jsem vůbec situaci. prostě jsem dostala peníze, které mi udělali radost a hotovo. Nejsem právník ani bankovní poradce, ale bývalá soustružnice. a protože jsem nikdy v životě nic neukradla ani žádné podvody nedělala, tak mě ani nic podobného nenapadlo. Bohužel nejsem příliš bohatá a za těch 14 tisíc jsem si pořídila přístroj, který mi v mé situaci usnadňuje život, čímž se stalo že peníze na vrácení nbyly. Půjčky nedělám, protože mám strach, že bych je nestihla vrátit a dostala bych do dluhů své děti. Proto jsem se dohodla na splátkách a mylně jsem se domnívala že je to vstřícný krok z mé strany. A těmi kompenzacemi, jsem měla na mysli složenky, dopravné při řešení tohoto maléru z bankou. Volání, pro zjištění jeho adresy! Bydlím na vsi asi 20 km od banky. To oni mě neustále zvali na konzultace. Prostě trvali na půjče, kterou mi zařídí. Jenže to jsem zase nechtěla já. Při požadavku kontaktu na onoho člověka mi banka asi po třetí návštěvě řekla, že mi jeho kontakt nedají, protože není jejich klient. Ale v zápětí moji adresu a telefonní číslo jemu klidně poslali. Proto jsem u nich účet zrušila a založila ho jinde. Já prostě celý tenhle kolotoč do kterého jsem se dostala pro neopatrnost jednoho člověka posuzuji ze svého hlediska, ale právně je to špatně. Vím ale, že neznalost zákona neomlouvá a že právě proto jsou naše paragrafy pořádně zakroucené, aby se v nich raději obyčejný člověk nevyznal. To by si potom soudy moc nevydělali. a z hlediska mého není můj problém, že jsem ty peníze neposlala naráz, ale jeho problém, že je je je neposlal tam, kam měl. nashledanou a děkuji za lekci.

• 12. 2. 2009 16:47

Katuška (neregistrovaný)

Vy ale přece nemusíte jezdit do banky pokaždé, když Vás pozvou, to bych tam byla od rána do večera, kdybych tam měla jet vždy, když mi volají abych si vzala úvěr....Prostě jste si s tou situací neporadila nejlíp, s tím už nic nenaděláte (byla jste zaskočená a je pochopitelné, že jste hned nevěděla co a jak). Jde o to, že kompenzaci byste dostala maximálně za nutné výdaje, což by byly skutečně ty poplatky za odeslání té částky. Ostatní už nebyly nutné - do banky jste nemusela - k tomu Vás nemůže nikdo nutit, volat jste pánovi nemusela - dostal na Vás kontakt od banky, měnit banku jste taky nemusela.... Zkuste si to představit z druhé strany, pro toho pána to taky nebylo jednoduché.

• 12. 2. 2009 17:07

Nina (neregistrovaný)

Ta diskuze tady je něco co mě nazdvihlo.
      Kdybyste vážená dámo zašla do banky vy a vrátila peníze na účet ze kterého vám přišly, bylo by vše O.K. na obou stranách. není nejmenší důvod, aby Vám banka sdělovala kontakt na někoho komu jste je zadržela a nevrátila. Kontaktem pro vás bylo číslo účtu ze kterého vám přišly peníze.
      Vložila jsem se do této diskuze proto, protože se mi něco podobného stalo, taky jsem omylem v čísle účtu napsala o jedno číslo méně a bylo to. Peníze byly fuč. Ale měla jsem velmi velké štěstí jak to teď vidím, protože mi je ten dobrý člověk (a teď teprve vidím jak dobrý skutečně byl) vrátil do tří dnů zpět.
      ještě tu vypisujete jak jste si pořídila přístroj - styďte se! Právě vy byste měla mít cítění, když jste invalidní. Ale zachovala jste se naprosto nefér a ještě chcete kompenzace. Bič na vás.

• 12. 2. 2009 17:39

nedka1 (neregistrovaný)

S tím byčem už to tady před několika léty někdo skoušel. Opravdu demokratické a lidské řešení. Nejmenoval se Váš předek Adolf? Jednoho jsem znala. Také na chudý lid používal bič a po něm další. Vy jste to opravdu rozhrábla. Já jsem pochybila a svou chybu jsem uznala. Tak speciálně pro Vás Nino!!! když je někdo blbec, kterej nedokáže ani poslat peníze, neměl by s nimi pracovati!!!!! Já se za svou chybu stydím, ale vy se styďte za svou aroganci!!!

• 12. 2. 2009 17:43

xx (neregistrovaný)

Právní názor ???
      Mě ta diskuze taky nadzvihla. Jsem účetní , sleduji denně příbytky a úbytky peněz na účtě. Stalo se mi, že na fir. účet bylo zasláno omylem, částku jsme vrátili. Stalo se i to, že bylo odesláno omylem jinam. Vrácení peněz již nebylo tak rychlé, v jednom případě již vůbec.Banka Vám nezdělí údaje onoho dotyčného(až soudní cestou), z toho usuzuji, že k chybě v tomto případě došlo v bance(ne u klienta)
      Buďte soudné, normální člověk nesleduje denně obraty na účtě. Jde k bankomatu, podívá se na zůstatek a dle toho utrácí. Myslím, že i v zákonech, najdete termín "přijato v dobré víře". nedka1 očekávala určitou odměnu, a byla odměněna víc než čekala. Vy jste nikdy nedostali na účet víc než jste očekávali ? Můžu říct, že já jsem to štěstí měla a dostala jsem velké prémie, ktéré převyšovaly
      x násobek mzdy. Jsem účetní, podívala jsem se na výplatní pásku, poděkovala vedoucímu a u utratila. Nemůžete odsuzovat někoho, kdo nekontroluje doklady proti sobě!! Na druhou stranu ohánět se termínem,jsem chudák invalidní...., taky nepovažuji za solidní.
      Diskuze se zvrhla k obviňování, právníci většinou najdou stručnou větu. Zkusíme je požádat o názor

• 12. 2. 2009 18:04

nedka1 (neregistrovaný)

Re: Právní názor ???
      Děkuji za zastání. O tom, že jsem invalidní důchodce, který si přivydělává, jsem se zmínila jenom proto aby bylo patrno, že nejsem žádný boháč. jinak se nelituji, nikde se tím neoháním a snažím se všechny již zmíněné peníze opravdu vrátit. Jenomže zde se asi scházejí pouze lidé, nebo alespoň většina, kteří současnou finanční situaci obyčejných lidí moc neznají a v jejich poctivost nevěří. Když chudák, tak podvodník a zloděj. Já jsem ale celý život pracovala tvrdě a nikdy jsem nic nedostala zadarmo. a na takové lidi je dnes potřeba bič jak se výše zmínila jedna paní. A nejen za to že jsem si dovolila udělat chybu, ale hlavně za to že jsem se na její důsledky dovolila zeptat někoho o kom jsem si myslela, že je moudrý a vzdělaný. Vzdělaní tady někteří lidé jsou, ale moudré aby tu člověk hledal s lucernou ve dne.

• 12. 2. 2009 18:08

yy (neregistrovaný)

Jenže pokud jste čekala tolik peněz jako odměnu, pak jste ji zřejmě obdržela a mohla z ní peníze vrátit ne ?

• 12. 2. 2009 18:19

xx (neregistrovaný)

Pája ??? Názor na problém
      Zde se většinou scházejí účetní, které za onu chybu platí ze svého.Je to "maličkost" , jedno číslo přehozené a noční můry na dlouho.Nemůžete se divit, že reagují podrážděně.

• 12. 2. 2009 18:25

nedka1 (neregistrovaný)

Souhlasím s Vámi, jenomže to už jsem byla domluvena s panem xy na splátkách a moje odměna 9067Kč putovala jako příspěvek dvěma dětem s astmatem na ozdravný pobyt Mořský koník v Černé Hoře, protože já jsem si svůj inhalátor už zakoupila. No tak mě blbce starého ukamenujte! Dnes už vím která bije a od většiny vzdělaných lidí se budu držet raději dál, protože ti nepomohou, ale velmi rádi a rychle ublíží. Slova a paragrafy švihají lidem do obličeje bez ohledu co tím spůsobí. A pořekadlo, že každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán platí v plném znění. Od nynějška už žádné jiné než vlastnoručně vydělané peníze, žádnou iteligenci ani dobré skutky ve svém životě nechci.

• 12. 2. 2009 18:31

yy (neregistrovaný)

V něčem máte možná pravdu, ale zase na druhé straně mají pravdu i účetní a také si představte, že ten dotyčný pán zřejmě musel ze svého těch 14.000 uhradit ihned a od vás potom dostával ty splátky, protože těžko jeho zaměstnavatel bral ohled na to, že udělal chybu, já když udělám chybu, taky ji musím napravit ihned. A taky nemůžete vědět, jak finančně ten pán na tom je, možná třeba ještě hůře než vy. Ono je opravdu těžko soudit, když člověk nezná úplně všechny souvislosti.

• 12. 2. 2009 18:50

nedka1 (neregistrovaný)

Já s Vámi naprosto souhlasím a vemte si jakou vlnu nenávisti jsem tady vyvolala, tím, že jsem si dovolila zeptat se jestli dotyčný může zbytek dvou tisíc vymáhat soudně. Nevím, jestli tady někdo vůbec pochopil, oč mi šlo. Ne o ty peníze, ale o princip. O to, že mi ten člověk vyhrožoval hned po prvé a to ještě netušil, že jsem se s ním spojit chtěla a dopracovat se k nějakému řešení také. Vyhrožoval soudy a dalšími pákami k vymáhání dluhů (fizickou likvidací?). A při tom vůbec nevěděl s kým má tu čest a že nejsem vůbec proti, vrátit co mi nepatří. a dnes, když jsem se dovolila zeptat jestli mi bude kompenzovat výdaje a nákaldy mi jeho nedbalostí vzniklé, začal vyhrožovat znovu. A zdejší diskutanti se s jeho postojem stotžňují. Potom se už ale nedivím, že se v přehradách nacházejí zavraždění lidé. Jestli se každý finančí spor může řešit takhle, tak nejsme právní stát, ale stát co si zasloužíme to máme. Protože vyhrožovat jedním dechem soudy a jinými pákami, to je do nebe volající neomalenost a arogance. A pán není účetný, ale obecní zastupitel, který si ty tak zvané páky může zaplatit.

• 13. 2. 2009 13:01

Katuška (neregistrovaný)

Je jedno o koho se jedná, a i když se k Vám třeba choval neomaleně, nic to nemění na Vaší povinnosti neoprávněně přijaté peníze vrátit. Navíc pokud je to zastupitel, tak se možná taky obával, že by někdo mohl říct, že ty peníze zpronevěřil on sám. To skutečně nesouvisí ani s mrtvolami v přehradách ani s inteligencí. Neutrácet co mi nepatří a nevyžadovat ještě náklady, které jste mít nemusela, je záležitost zdravého selského rozumu a slušnosti. Prostě když mi někdo omylem zašle peníze, vrátím je okamžitě, i kdyby to byl nejbohatší člověk na světě a já nejchudší. To totiž nic nemění na tom, komu peníze patří a kdo je může utratit. Buďte ráda, že Vás rovnou nezažalovat a souhlasil se splátkami - to o jeho slušnosti vypovídá víc než to, že Vás třeba upozorňoval na možné vymáhání soudně.
      Nechci tady mluvit za ostatní diskutující, ale myslím, že oni zkrátka vidí i druhou stranu mince a vědí, jaké problémy takovou chybou, kterou může udělat každý (kromě Vás samozřejmě) tím způsobí sobě i dalším osobám, takže jsou samozřejmě zděšeni Vaším přístupem.
      Skutečně Vám přeji, aby Vy jste takovou chybu neudělala, a pokud by se Vám to stalo, abyste narazila na někoho jiného než jste Vy, na někoho, kdo peníze vrátí bez průtahů.

• 13. 2. 2009 16:22

pája

Prokousal jsem se všemi příspěvky,to je tedy počtení.
      -o povinnosti vrácení peněz netřeba dále rozvíjet diskuzi, s tím, i pisatelka souhlasí
      -že je třeba je vrátit v plné výši, o tom není třeba vést vůbec žádnou diskuzi, to lze skutečně vymáhat
      -při arogantním jednání dotyčného jste se měla obrátit na jegho nadřízeného, od toho tam jistě je
      -pokud Vám tím vznikla nějaká škoda,mohla jste písemně vyzvat tu banku o úhradu a pak ji případně žalovat o náhradu škody, ale až po vrácení celé částky
      - i když chápu Vaše rozčílení nad některými příspěvky, tak si myslím, že ve Vašich některých odpovědích se objevilo poněkud více než zdrávo zahořklosti, nenáviosti vůči okolí, osočování ostatních pro jejich názory v odpovědích, že se vlastně ptám:
      Přišla jste si pro odpověď, nebo jste se chtěla někomu svěřit a ukonejšit, nebo pro naštvání na celý svět jste hledala místo, kde se navazete do kdekoho? To mi skutečně není jasné.

• 13. 2. 2009 18:04

nedka1 (neregistrovaný)

Je mi opravdu líto, že mě vidíte v takhle špatném světle, jestli jsem se někoho ze zde přítomných dotkla svou upřímností a prosbou o potvrzení správnosti jednání pana xy, tak se omlouvám. Já mu peníze přece vrátila a nijak jsem se splátkami neotálela. Byla jsem ráda, že si nemusím brát půjčku. Svůj dotaz jsem sem vložila také až po zaplacení splátky za tento měsíc. Kdybych věděla co jsem za hajzla, raději bych se zmačkala a zahodila. Zeptala jsem se pouze proto, abych věděla, zda může vymáhat zbytek soudně. Jednak jsem se s podobným problémem ve svém životě nesetkala
      ( naopak, vždy jsem pomáhala potřebným nezyštně ) a jednak se mě způsob jeho chování dotkl. Myslím, že to šlo i normálně. Zatím semnou při jednání žádné potíže neměl. Stačilo říct- ne paní na jakékoliv náhrady nemáte nárok, je třeba zaplatit celou částku. A hotovo. Já jsem s ním také jednala slušně. Zdejší diskutanti si z mého příběhu vykonstruovali zlodějku a ubožáka okradenýho. Já jsem přece netvrdila, že se mi nic takového nemůže stát. nic se nestane pouze tomu, kdo nic nedělá. Každý si zodpovídá za svou vykonanou práci. A že jsem nevrátila peníze hned dokud jsem je měla, to jsem zde také vysvětlila. Na svou obhajobu mám přece pracovní smlouvu se zaměstnavatelem stejného jména a příjmení výpisy z účtu, kam mi chodí pravidelně plat od osoby se stejným příjmením. Kdybych tuhle skutečnost nemohla prokázat, nezmiňovala by so o ní. Děkuji Vám všem za účast a hlavně cenné informace.

• 13. 2. 2009 21:04

Ilona (neregistrovaný)

Pokud Vám banka nabídla půjčku na úhradu neoprávněně přijaté částky, tak jste si ji měla vzít. Ale to byste musela platit úroky a poplatky, že? A to jste nechtěla. Ale kompenzaci chcete. Na splátkách jste se domluvili ústně nebo písemně? Pokud písemně, je tam někde něco o kompenzaci? Asi ne. A neohánějte se tu tím, že jste invalidní, nejste sama.

• 13. 2. 2009 22:40

AM (neregistrovaný)

Hlavně si přečtěte odpověď gravera.Jako vždy perfektní - stručně, jasně a bez emocí. A vezměte si z toho poučení, že než utratíte peníze na účtě, tak si zkontrolujete, zda Vám vůbec patří. A na charitu přispívejte,až si uhradíte svoje dluhy (charita není omluva ani polehčující okolnost).Poslední splátku urychleně uhraďte a přestaňte se mračit a sama sebe omlouvat a litovat. Řekněte si :"Hurá, vždyť to vlastně dobře dopadlo.Nemusím k soudu,mohla jsem platit ve splátkách,nemusím platit ani úroky,ani soudní poplatky.A mám novou zkušenost!Omlouvám se a díky.". :-))))

• 13. 2. 2009 20:56

Ilona (neregistrovaný)

Já tedy nevím, ale normální člověk právě sleduje pohyby na svém účtě. Mně se stalo, že jsme měli neočekávané odměny, na účet mi přišla mzda o 3 tis. vyšší a já šla za mzdovou účetní a ptala se o co jde. Až jsem věděla, že peníze jsou skutečně moje (pak zastávkovala pračka a hned je bylo kam dát).

• 12. 2. 2009 19:17

graver

Stručně: vědomě a nikoliv v dobré víře jste přijala plnění bez právního důvodu a dopustila se tak bezdůvodněného obohacení. Předmět obohacení jste povinna neprodleně vydat tomu, komu byl způsoben úkor, a to včetně jakýchkoliv prospěchů, z tohoto obohacení vzniklých (kreditní úroky apod.). Máte přitom nárok na náhradu oprávněných a prokazatelných výdajů, spojených s vydáním prospěchu (poplatky za poukázání částky...). Nevrácení prospěchu může být kvalifikováno jako trestný čin zpronevěry, vaše šance v event. soudním sporu jsou prakticky nulové.
      Váš dotaz proč byste měla nést odpovědnost je zcela irelevantní a nesmyslný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).