Přechod z PÚ na výdaje paušálem

• (neregistrovaný)

13. 2. 2009 9:24

Jsem OSVČ bez povinosti vést podvojné účetnictví. V minulosti(2007) mi přesto moje externí účetní účtovala podvojně. Nyní jsem důchodce a rád bych v rámci zjednodušení přešel na uplatňování výdajů paušálem. Z titulu mojí činnosti nedošlo k vytváření rezerv, opravných položek, nákladů, výnosů, výdajů či příjmů příštích období. Faktury vydané i přijaté 2007 jsou uhrazeny v roce 2007. Mohu tedy pohodlně přejít na výdaje paušálem? Musím podávat dodatečné přiznání za 2007?
    P.S. Nevím co bych do toho přiznání měl ještě dát.

Díky za reakci

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2009 10:58

dasa (neregistrovaný)

Re: Přechod z PÚ na výdaje paušálem
      Pokud vedete PÚ musíte jej tak či tak zpracovat, pouze v daňovém přiznání uvedete výdaje procenty. příloha-rozvaha, výsledovka.

• 13. 2. 2009 11:48

Vladimír 2

Zkráceně: žádný PŘECHOD se nekoná § Uplatníte mžnost danou §7/7 ZDP tj. výdaje určitého procenta PŘÍJMŮ (ne výnosů) podle
      druhu živnosti dle které máte příjmy.

• 13. 2. 2009 15:20

pavlika (neregistrovaný)

Musím tedy i nadále vést podvojné účetnictví tak jako v roce 2007. Nebo mi stačí evidovat pouze příjmy za rok 2008 a výdaje uplatnit procentem. Z Vašich odpovědí to není zcela zřejmé.

Díky

• 14. 2. 2009 13:57

anonym (neregistrovaný)

Na tuto otázku nelze správně odpovědět, pokud nevím, proč a kdy jste přešel na vedení účetnictví (dříve podvojné) a jakého obratu jste v uplynulých letech dosahoval.
      Pokud jste např. v roce 2005 překročil obrat 18 mil. Kč, pak jste se stal v r. 2006 účetní jednotkou a od 1.1.2007 jste byl povinen vést účetnictví. Zákonem 261/2007 Sb. byl stanoven limit na 25 mil. Kč. V zákoně je však uvedena vyjímka, kterou se ruší povinnost setrvat ve vedení účetnictví nejméně pět let od jeho zahájení, pokud obrat v letech 2006 a 2007 nepřesáhl hranici 25 mil. Kč. Pokud by to byl váš případ, pak jste v takové situaci oprávněn k ukončení vedení účetnictví, aniž od jeho zahájení uplynulo pět účetních období. Mohl jste tedy ukončit vedení účetnictví rokem 2007 a dnem 1. ledna 2008 mohl přejít na vedení daňové evidence nebo uplatňování výdajů procentem z příjmů.
      Jak již někdo uvedl, i při vedení účetnictví lze uplatnit v DaP výdaje % z příjmů!!!
      Jinak (mimo vyjímku uvedenou v Z 261/2007) lze ukončit vedení účetnictví až po 5-ti letech od zahájení - § 4/7 ZoÚ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).