Re: nárok na dovolenou
2/12 z ročního nároku (ten může být v různých firmách různý)
Roční nárok je 25 dnů, jedna dvanáctina je 25 : 12 = 2,08, dvě dvanáctiny je 2 x 2,08 = 4,16, zaokrouhleno 4 dny.
Jako odpracované dny se počítají pracovní dny, v kterých čerpáte mateřskou dovolenou nebo po skončení mateřské zbytek loňské dovolené. Za každých 21 dnů je nárok na 1/12 dovolené.
Ta loňská dovolená zřejmě bude krácená, myslím, že jste byla nemocná víc jak 100 pracovních dnů.
Napište včas žádost o čerpání dovolené za rok 2008 a 2009, tak aby navazovala na mateřskou dovolenou. Současně můžete zrovna požádat o rodičovskou dovolenou po skončení dovolené (max. do 3 let věku dítěte).
Pokud sem napíšete přesná data, od kdy jste byla nemocná, od kdy do kdy je mateřská, tak vám to tu někdo určitě spočítá. 51 dnů to asi nebude.
Dobře ,přesná data zní.Leden a únor 2008 celý odpracovaný.OD 1.3.2008 neschopnost do 31.8.2008.Od 1.9. jsem odešla na mateřskou dovolenou až do 15.3.2009 včetně.Za minulý rok jsem nevybírala žádnou dovolenou a můj zaměstnavatel mi poskytuje 25 dní na rok.Kolik mi tedy připadá dovolené na proplacení.
Moc děkuji
Vyšlo mi 130 zameškaných dnů, krátí se za 100 dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Ve vašem případě tedy o 4 dny. Za rok 2008 máte 21 dnů. Mateřská v roce 2009 bude 54 dnů, čerpání loňské dovolené 21 dnů, budete mít "odpracováno" víc jak 60 dnů, máte nárok na celou nekrácenou dovolenou za rok 2009, dohromady 46 dnů, protože požádáte o ČERPÁNÍ (nikoliv proplacení) dovolené hned od 16.3.2009.
>>Dobře ,přesná data zní.Leden a únor 2008 celý
>>odpracovaný.OD 1.3.2008 neschopnost do 31.8.2008.Od
>>1.9. jsem
>>odešla na mateřskou dovolenou až do 15.3.2009
>>včetně.Za minulý rok jsem nevybírala žádnou dovolenou
>>a můj
>>zaměstnavatel mi poskytuje 25 dní na rok.Kolik mi
>>tedy
>>připadá dovolené na proplacení.
>>Moc děkuji
>
>Vyšlo mi 130 zameškaných dnů, krátí se za 100 dnů o
>1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Ve vašem
>případě tedy o 4 dny. Za rok 2008 máte 21 dnů.
>Mateřská v roce 2009 bude 54 dnů, čerpání loňské dovolené 21
>dnů, budete mít "odpracováno" víc jak 60 dnů, máte
>nárok na celou nekrácenou dovolenou za rok 2009,
>dohromady 46 dnů, protože požádáte o ČERPÁNÍ (nikoliv
>proplacení) dovolené hned od 16.3.2009.
>
Děkuji mockrát
>
>
já jenom nechápu vyjádření Vaší nadřízené - pokud písemně zažádáte o ČERPÁNÍ dovolené ihned po mat. dovolené, tak je zam-tel povinen Vaší žádosti vyhovět § 217 odst. 5 Zák.práce
nehledě na to - vrchní sestra asi není ten pravý odborník, aby uměla spočítat nárok na dovolenou, od toho je mzdová účetní
také nezapomeňte písemně požádat zam-tele o rodičovskou dovolenou (max. do 3 let dítěte a bude navazovat datumově na skončení čerpání dovolené)
o rodičovský příspěvek (od státu) můžete požádat ihned po mateřské dovolené - budete tedy mít nějaký čas souběžně 2 příjmy za čerpanou dovolenou (od zam-tele) - nezapomeňte si podepsat daň.prohl. a rodič. příspěvek (od státu)
Ale víte v čem možná bude ještě problém? V přepočtu dovolené, protože Hana určitě nemá směny pravidelně 5 dnů v týdnu, určitě jako sestra měla nepravidelně rozvrženou pracovní dobu a v tom případě se roční nárok na dovolenou přepočítává. A také v důsledku té své nemoci nemusela zameškat 130 směn, ale jiný počet. Takže výpočet paní Líby by seděl na pravidelně rozvrženou pracovní dobu, ale třeba nesedí na paní Hanu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 2. 2009 9:24
Dobrý den,od března 2008 jsem na neschopnosti.Leden i únor 2008 mám odpracovaný a od září 2008 pobírám mateřskou až do poloviny března 2009.Za minulý rok mi vznikl nárok na 26 dní dovolené.Chci se zeptat,zda-li se proplácí dovolená i za tento rok.Učtárna mi spočítala 51 dní,ale vrchní sestra mi to nechce podepsat,že mám nárok jen na 26.Tak jsem zmatená.
Děkuji