Faktura - změna duzp

• (neregistrovaný)

13. 2. 2009 10:38

Dobrý den, prosím o radu, jak byste řešili tuto fakturu:
    faktura došlá s duzp 31.12.2008 - je správně v přiznání, bylo to TZ majetku (budovy)
    nyní mi poslali stejnou fakturu, kde je změněn duzp na leden 2009
    Žádný dobropis, telefonát s prosbou, zda by to u nás ještě šlo změnit, prostě nic.
    Bohužel se zdá, že správně to duzp mělo být lednové.
    Jde z toho nějak ven, aniž bychom museli dělat dodatečné a já měnila majetek a veškeré inventury? Jsem dost naštvaná, že si vzpomenou v únoru, když já už mám závěrku téměř hotovou.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2009 10:55

Eva.J. (neregistrovaný)

Re: Faktura - změna duzp
      Příjde mi od nich naprosto nekorektní, že ani nezavolali a nedomluvili se s Vámi. Poslat novou fakturu, s tím, že ta původní je špatně a nechtít jí zpět, je pro mě také dost nepochopitelné.. Já osobně bych zavolala, že prosincovou (původní) fakturu mám zaúčtovanou a přiznání k DPH již podané a tu jejich novou poslala zpět. Možná je i jiná možnost, ale já jsem pohá začátečnice....

• 13. 2. 2009 11:08

Eva.J. (neregistrovaný)

Popř. bych žádala, aby vystavili dobropis a ne že si fakturu která se jim nepovedla hodí do koše

• 13. 2. 2009 11:16

LeaX (neregistrovaný)

Dobropis? Na špatně vystavenou fakturu? Jedině storno.
      Odběratel má bohužel problém, ale částečně si za to může sám - selhal vnitřní kontrola.

• 13. 2. 2009 11:14

LeaX (neregistrovaný)

Jedna věc je nekorektní jednání dodavatele, druhou věcí je účto a daně.
      Zásadní problém bude v účetnictví - pokud TZ nebylo dokončeno, veškeré náklady patří na účet 042. Pokud bylo TZ v účtu zohledněno i v odpisech minulého roku, je třeba provést nápravu.
      Z hlediska DPH je problém v uplatnění nároku na odpočet. Odpočet si lze uplatnit i dříve, ale s případnými sankcemi dle § 104 ZDPH. Takže buď dodatečné DP k DPH nebo dřívější uplatnění odpočtu s případnou sankcí.
      Každou přijatou fakturu by si odběratel měl z hlediska správnosti ověřit. V uvedeném případě (stavební práce) je obvyklé, že přílohou faktury je předávací protokol, který je podstatný pro ověření DUZP. Také zařazení TZ do užívání představuje akci, kterou je třeba mít řádně ověřenu. Je třeba se vyvarovat účtování těchto aktivit pouze na základě faktury - prakticky je z toho spousta doměrků.

• 13. 2. 2009 12:00

LenkaN (neregistrovaný)

A vzhledem k tomu, že předávací protokol neexistuje, nám fú těžko dokáže, že ty práce probíhaly ještě dalších pár dní v novém roce.

Omlouvám se, právě jsem zjistila, že to TZ nakonec nebylo - tedy bylo, ale do 40 tis., takže jsme ho přeúčtovali do nákladů.
      Takže jako hlavní problém bych viděla právě tu nekorektnost v jednání dodavatele. Kdyby to bylo v průběhu roku, tak neřeknu, ale na přelomu roku si přehazovat datumy na fakturách jen tak, to mi opravdu nepřijde správné.
      Já nevím, co poslat jim fakturu zpět, že u nás už to nelze takto změnit a ať si to nějak vyřeší?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).