Dovolená

• (neregistrovaný)

13. 2. 2009 15:32

Dobrý den,

prosím, kdo mi může odpovědět na otázku ohledně dovolené.
    Co by se stalo v případě, že zaměstnavatel mi nařídí čerpat 50%
    dovolené, já si ji vyberu a následně dostanu výpověď. Pro lepší orientaci uvedu příklad: Během 1.čtvrtletí vyberu 50 % dovolené, kterou mám nařízenou od zaměstnavatele dle zákona,
    v té době jsem již ve výpovědní lhůtě a měla bych skončit ke konci května, tudíž bych zaměstnavateli dlužila poměrnou část dovolené za 1 měsíc (v červnu už bych nepracovala a právě to je měsíc, za který bych dlužila). Musela bych zaměstnavateli doplácet dovolenou, kterou mi nařídil, nebo se tady na ten případ vztahuje nějaký doplňkový paragraf. Je to o tom, že já jsem si dovolenou vybrat musela a pak bych měla za to ještě platit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2009 15:43

yy (neregistrovaný)

Re: dovolená
      Ale to je naprosto v souladu se zákonem, přečerpanou dovolenou vám strhne v poslední výplatě. Také dobu čerpání dovolené určuje zásadně zaměstnavatel.

• 13. 2. 2009 15:48

S. (neregistrovaný)

Ano, při posledním vyúčtování výplaty vám strhnou přečerpanou dovolenou a ani nemusí mít váš souhlas.Já vím,je to podivné chování zaměstnavatelů.

• 13. 2. 2009 16:17

Katuška (neregistrovaný)

A ještě k tomu dny, kdy jste tuto přečerpanou dovolenou čerpala se stanou neplaceným volnem, za které Vám strhnou doplatek ZP z minimální mzdy (pokud za Vás neplatí pojistné ještě jiný zam-tel či stát).
      Zam-tel sice může nářidit čerpat dovolenou, na níž ještě nevznikl nárok, ale jen v případě, že je předpoklad, že tento nárok vznikne. Pokud jste tedy ve výpovědní lhůtě, je jasné, že nárok nevznikne v plné výši, ale jen za dobu do skončení PP, takže by zam-tel měl nařídit jen tolik dovolené, kolik ví, že vznikne (tedy do konce května). Takže by se dalo říct, že tato dovolená (tedy část za červen, kdy je jasné, že nárok nevznikne) nebyla nařízena dle zákona (byla nařízena s vědomím, že na ni nevznikne nárok). Pokud jste ale dostala nejdřív nařízenou dovolenou a až pak by došlo k rozvázání PP, byl by takový postup v pořádku.

• 13. 2. 2009 20:18

abc (neregistrovaný)

Jaký budete mít nárok dovolené, skončíte-li ke konci května? (splněna podmínka odpracovaných 60 směn)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).