Životní pojištění - odpočet z daní

• (neregistrovaný)

13. 2. 2009 19:29

Dobrý den, prosím o radu, jak mám postupovat. Jsem zaměstnanec - HPP, mám potvrzení o zaplaceném pojistném na soukromé životní pojištění za min. rok, ale zaměstnavatel mi nechce odečíst tuto částku z daně, prý si mám zajít na FÚ. Pokud jsem minulý rok nepodnikal, tak si daňové přiznání nemohu udělat sám, tak s čím mám jít na FÚ, jen s Potvrzením o zaplaceném pojistném? Je zde také termín 15. 2., takže jestli už není pozdě? Zaměstnanec mi dosud žádné podklady nedal. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2009 19:44

Evule (neregistrovaný)

Re: Životní pojištění - odpočet z daní
      Pokud jste u posledního zaměstanvatele požádal (do 15.2.) o roční zúčtování daně za rok 2008, měl podepsané prohlášení a nepobíral příjmy od nikoho jiného, má Váš zaměstnavatel povinnost Vám roční zúčtování provést, tzn. určitě zohlední i Vámi předložené potvrzení.

• 13. 2. 2009 20:35

radky (neregistrovaný)

pokud vám to neudělá můžete i jako zaměstnanec podat dan.přiznání budete mít pouze přijmy ze zaměstnání a životní pojištění si odečtete nawww.měšec.cz je výborná kalkulačka pro dan 2008
      jak pro podnikatele tak zaměstnance a můžete si to tam spočítat vytisknout a pak jen přemalovat do furmuláře Fú určitě budou na internetu i formuláře.ale jinak platí ,že zaměstnavatel má povinnost

• 13. 2. 2009 22:27

Bara (neregistrovaný)

Ano zaměstnavatel ve vámi uváděném případě má povinnost vám roční zúčtování udělat i s vaším životním pojištění. Někdy je ale těžké se domluvit - tak pozor na podpis růžového prohlášení - podepiste bud, že chcete aby vám zamestnavatel provedl roční zúčtování ale uvedte do formuláře na str. 4 výši zapl. částky na ŽP - tzn. chci ale se svým životním pojištěním na které mám nárok nebo nepodepisujte růžové prohlášení poplatníka a chtějte Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a podejte si danové priznání sám - rady nahoře jsou správné, i zde na serveru je šablona k podání danového přiznání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).