Kde najdu-co je doba odpracovaná?

• (neregistrovaný)

14. 2. 2009 12:31

kde prosím najdu, že se mateřská bere jako doba odpracovaná?
    Rodičovská tedy ne? takže, když budu v roce 2010 2 mesice na materské, vznikne mi narok na dovcu, a kdyz ji budu chtit vybrat az den po 3.narozeninach ditete, tak se mi bude kratit, podle toho, kolik jsem byla nepritomna v kterem roce? 2010 a nebo 2112, kdy ma dite 3 roky.

diky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2009 13:15

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: kde najdu-co je doba odpracovaná?
      Pokud budete v roce jen 2 měsíce na mateřské, pak Vám nevznikne nárok na celoroční výměru řádné dovolené, ale jen na 1/12 za každých 21 odpracovaných dní. Mateřská dovolená se bere jako doba odpracovaná (jako byste pracovala, i když vůbec nepracujete), ale nejprve byste musela mít takto "odpracovaných aspoň 60 prac. dní, aby Vám vznikl nárok na celou výměru). Takže v roce 2010 Vám vznikne nárok na 1/12 možná 2/12 (podle konkrétních dat odkdy dokdy na MD bude). Za další roky na rodičovské dovolené Vám nárok nevznikne žádný.

• 14. 2. 2009 13:39

sarkam (neregistrovaný)

a kdyz nastoupi v unoru a pracuje 2 mesice a pak jde na materskou, tak ma narok na 11/12 z dovolene 20dnu, je to tak?

• 14. 2. 2009 13:46

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ano, když nastoupí do pracovního poměru hned 1.2. a za 2 měsíce jde nateřskou, tak vlastně odpracuje víc než 60 směn (protože mateřská se považuje za dobu odpracovanou), takže jí vznikne nárok na výměru za měsíce únor až prosinec. Pokud by do pr. poměru nastoupila později než 1.2. (tj. v průběhu února), pak záleží na tom, zda měla až do dne před nástupem nějakého zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).