Re: prodej vozidla
Dobrý den. Mám obavu, že zdaníte celou prodejní cenu. Pokud jste měl automobil v obchodním majetku, nemáte proti prodejní ceně žádné náklady. V případě, že by jste nevyřadil z evidence a zdanění by probíhalo podle § 7, vyjde Vám to mnohem výhodněji. Do nákladů si dáte polovinu odpisů a celou zůstatkovou cenu. I když z toho odvedete sociální a zdravotní pojištění, v konečném důsledku je to mnohem lacinější varianta.
Re: prodej vozidla
Udělejte to tak, jak píšete. Příjem v § 10 (prodejní cena), k němu výdaj (zůstatková cena), ZC můžete uplatnit, je to Váš prokazatelný výdaj na dosažení příjmu. Dále můžete uplatnit i případné další výdaje, spojené s prodejem vozidla, například provizi autobazaru, úhrada za sepsání kupní smlouvy atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 2. 2009 9:27
Dobrý den, jsem FO+DE, koupil jsem os.vozidlo v r. 8/2007 za 250tis, a před prodejem v 5/2008 vyřadil z evidence. Prodáno za 200tis. Jak to mám dát do daň.přizn. mi není jasné, dělám to poprvé. Podle mne bych udělal toto: 250tis.-62500 byl odpis v 07=187500 zůst.cena. 187500-1/2 odpisu 37500=150000tis. Tuto částku bych dal pod §10. Je to takto možné? Věřím, že to s Vámi dám dohromady, moc díky