Re: DPP a ŽL - pravidelná výpomoc??
Já osobně nevidím důvod, proč neuzavřít dohodu o provedení práce. Podmínka je ale , že práce nepřesáhne 150 hodin ročně slyšela jsem že sa ta hranice má zvyšovat, ale nevím od kdy) . Dotyčný může podepsat prohlášení a tím pádem uplatňovat slevy na dani, po skončení roku mu dáte potvrzení o příjmech a on zahrne do svého přiznání
Tak tu dohodu sepište šikovně, aby z toho nebyla patrná pravidelná výpomoc.Tuto záležitost sleduje spíše sociálka.K té dani - jemu, jako živnostníkovi je to víceméně fuk, zda uplatníte slevu Vy, nebo se mu bude "šetřit" do daňového přiznání.Takže pokud nemáte problém Vy odvést za něj daň(je v podstatě jedno, zda penízky pošlete na FU nebo je vyplatíte jemu),tak prohlášení nepodepisujte a dohodu sepište šikovně tak, aby z ní nečišela opakující se činnost nebo švarc a aby Vám "sedla" na vyplacené peníze.
Opakující se činnost už se u DPP nesleduje. Pouze hodiny a přiměřená výše odměny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 2. 2009 5:54
mohu sepsat dohodu o pracovní činnosti s člověkem, který má vlastní ŽL? jeho obor podníkání je "Specializovaný maloobchod" (železářství...), u mě by se jednalo o prodej vín. jednalo by se o prodej 1-3 dny v měsíci, ale bylo by to KAŽDÝ měsíc. příjem do 5000kč měsíčně. můžu to tedy sepsat pokud se jedná vlastně o takovou víceméně pravidelnou výpomoc a nebude u FÚ problém, že by to mohl napadnout jako činnost obdobou jeho podnikání? nebo mi to má raději fakturovat i když to nesouvisí přímo s jeho podnikáním? pokud mohu sepsat DPP, můžu mu u sebe dát slevu na poplatníka 2070, aby neodváděl žádnou daň?