Re: Rizikové těhotenství
Ani nemůžete nikoho zaučovat, když jste v PN - podle zákona nesmíte pracovat v tom pracovním poměru, z něhož Vám vzniká nárok na dávky. Výpočet nemocenské najdete zde:
http://www.mpsv.cz/files/clanky/5746/nemoc31122008-187_2006.xls
a) 60 % denního vyměřovacího základu do 30. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény,
b) 66 % denního vyměřovacího základu od 31. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény do 60. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény,
c) 72 % denního vyměřovacího základu od 61. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény.
Nejste,proč? Lékař vám vystaví že jste práce neschopná,prostě jako u každé jiné nemoci.Jak se spočítá nemocenská? Je to složitý,denní vyměřovací základ se počítá 12 měsíců před PN,ještě je tam redukce.Toto vám řekne vaše mzdová účetní,nebojte se zeptat.
a ještě doplním (i sebe), že nemocenské dávky máte až od 15. dne trvání prac. neschopnosti, prvních 14 dní budete dostávat náhradu mzdy od zaměstnavatele, ale jen za pracovní dny a až od 4. pracovního dne této neschopnosti. Je to složité, ale více najdete na www.mpsv.cz v sekci nemocenské pojištění.
děkuji za odpovědi, co znamená denní vyměřovací základ, mám na pásce "použitý průměr: 147,49" za minulý měsíc z toho si vypočítám rizikové( nemocenskou) a pak mateřskou, na daném odkazu?
Děkuji mockrát za trpělivost a ochotu, jsem v tomhle úplně mimo.
denní vyměřovací základ najdete na výplatní pásce, obvykle se to jmenuje třeba průměr pro nemoc (protože na pásce jsou dva údaje - průměr pro dovolenou, který vychází z posledního kalendářního čtvrtletí, a jiný průměr pro nemoc, který vychází z posledních 12 měsíců. Pokud jste tedy měla v lednu nemocenskou či náhradu mzdy při prac. neschopnosti, pak by to měl být ten Váš "použitý průměr".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 2. 2009 11:35
Dobrý den,
pokud mi lékař napíše rizikové těhotenství, zůstávám doma okamžitě, aníž bych musela v práci zaučovat náhradu???? A jsem na neschopence a beru nemocenskou? Jak se vypočítává nemocenská v tomhle případě???
Děkuji mockrát za všechny odpovědi.