Odpočet na studenta+trvalé bydliště

• (neregistrovaný)

16. 2. 2009 19:07

syn po maturitě rok pracoval a potom po přijímačkách, na podzim r. 2008 nastoupil na vysokou - a teďka je ten problémek - samozřejmě, že má potvrzení o studiu, ale:
    1) musíme mít společné trvalé bydliště nebo ne abych si ho mohla já odepsat z daní?
    2) byla jsem zaměstnaná, a při práci jsem měla ŽL - daňové přiznání si dělám sama, podnikání jsem přerušila k 26.10.2008, jsem na mateřské dovolené a pobírala jsem do konce roku 2008 PPM, takže když budu "tvořit" daňové přiznání, tak si vlastně to dítě odepíšu jen za 09+10 nebo až do konce roku?
    díkyi za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2009 19:19

Hanka (neregistrovaný)

Re: odpočet na studenta+trvalé bydliště
      nemusíte mít stejné trvalé bydliště, musí s vámi sdílet jednu domácnost, to jsou 2 věci. Za rok 08 jste měla zdanitelný příjem, odečtete si syna za celý rok (pokud teda je s vámi ve společné domácnosti )

• 16. 2. 2009 19:23

Thomaska (neregistrovaný)

a ještě mě napadlo za 3.
      syn je můj vlastní,ale manželův nevlastní a protože v letošním roce mám už jen RP - je možné, aby v r. 2010 při zúčtování daní si ho manžel potom on odepsal z daní? (ježiši to ale motanice :-)

• 16. 2. 2009 19:59

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, můžete syna uplatnit buď Vy nebo Váš manžel (protože ho vyženil). Ale proč až v r. 2010? Podmínkou je, aby synovi bylo do 26 let a nešlo o studium v programu celoživotního vzdělávání. Také musí s tím, kdo ho uplatňuje, sdílet společnou domácnost. Co znamená, že pokud si žádá o přídavky, musí tam uvádět i příjmy toho rodiče. Pokud na úřadě, od kterého pobírá přídavky, nahlásil, že žije sám a příjem rodiče tedy neuvádí, nemůže ani rodič na něj uplatňovat slevu.

• 16. 2. 2009 20:10

Thomaska (neregistrovaný)

já už myslím na rok dopředu, až se budou dělat daně za letošek... věkově to spl'nuje, společná domácnost taky, přídavky nežádáme, takže to takhle jde...

>Ano, můžete syna uplatnit buď Vy nebo Váš manžel
      >(protože ho vyženil). Ale proč až v r. 2010? Podmínkou je,
      >aby synovi bylo do 26 let a nešlo o studium v programu
      >celoživotního vzdělávání. Také musí s tím, kdo ho
      >uplatňuje, sdílet společnou domácnost. Co znamená, že
      >pokud si žádá o přídavky, musí tam uvádět i příjmy toho
      >rodiče. Pokud na úřadě, od kterého pobírá přídavky,
      >nahlásil, že žije sám a příjem rodiče tedy neuvádí, nemůže
      >ani rodič na něj uplatňovat slevu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).