Re: odpočet na studenta+trvalé bydliště
Ano, můžete syna uplatnit buď Vy nebo Váš manžel (protože ho vyženil). Ale proč až v r. 2010? Podmínkou je, aby synovi bylo do 26 let a nešlo o studium v programu celoživotního vzdělávání. Také musí s tím, kdo ho uplatňuje, sdílet společnou domácnost. Co znamená, že pokud si žádá o přídavky, musí tam uvádět i příjmy toho rodiče. Pokud na úřadě, od kterého pobírá přídavky, nahlásil, že žije sám a příjem rodiče tedy neuvádí, nemůže ani rodič na něj uplatňovat slevu.
Re: odpočet na studenta+trvalé bydliště
já už myslím na rok dopředu, až se budou dělat daně za letošek... věkově to spl'nuje, společná domácnost taky, přídavky nežádáme, takže to takhle jde...
>Ano, můžete syna uplatnit buď Vy nebo Váš manžel
>(protože ho vyženil). Ale proč až v r. 2010? Podmínkou je,
>aby synovi bylo do 26 let a nešlo o studium v programu
>celoživotního vzdělávání. Také musí s tím, kdo ho
>uplatňuje, sdílet společnou domácnost. Co znamená, že
>pokud si žádá o přídavky, musí tam uvádět i příjmy toho
>rodiče. Pokud na úřadě, od kterého pobírá přídavky,
>nahlásil, že žije sám a příjem rodiče tedy neuvádí, nemůže
>ani rodič na něj uplatňovat slevu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 2. 2009 19:07
syn po maturitě rok pracoval a potom po přijímačkách, na podzim r. 2008 nastoupil na vysokou - a teďka je ten problémek - samozřejmě, že má potvrzení o studiu, ale:
1) musíme mít společné trvalé bydliště nebo ne abych si ho mohla já odepsat z daní?
2) byla jsem zaměstnaná, a při práci jsem měla ŽL - daňové přiznání si dělám sama, podnikání jsem přerušila k 26.10.2008, jsem na mateřské dovolené a pobírala jsem do konce roku 2008 PPM, takže když budu "tvořit" daňové přiznání, tak si vlastně to dítě odepíšu jen za 09+10 nebo až do konce roku?
díkyi za odpověď