Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 2. 2009 22:54
Dobrý den, moc prosím o radu. Měli jsme v prac.poměru (klasická pras.smlouva) Slováka, prosím, jaké jsou potřeba doklady, aby doložil, že je daň. rezident? (Co jsme měli od něho žádat?) Asi se ptám špatně, ale vůbec tomu nerozumím. U nás pracoval v 5-7/2008. Měl slovenský občanský průkaz - trvalé bydliště na Slovensku. Pas asi neměl (nepředložil ho, prokazoval se slovenským občasnkým průkazem). V ČR bydlel na smlouvu v podnájmu nebo na ubytovně.
Jak poznáme - z čeho - co doloží, abychom mohli posoudit, zda je či není rezident? Jak se doloží, že se v ČR zdržuje více jak 183 dní (a má to na něco vliv?).
Podepsal i daň. Prohlášení, kde mu byla uplatněna nezd. částka na poplatníka. Byla to chyba? Děti jsme (raději) neuplatňovali. Nyní už u nás nepracuje a já nevím, zda ho mám uvést v příloze č.2 (Přehled souhrnných údajů ....) ve Vyúčtování daně z přlj......
Moc prosím o rady, pokud to máme v tomto případě špatně, alespoň, abych věděla pro příště, co za "papíry" vyžadovat a dokládat.
Myslím si, že Přílohu č.2 uvádět nebudeme.
Jsem z toho úplně zmatená. Moc prosím o rady.
Pěkný den a všem děkuji