Neschopenka 2009

• (neregistrovaný)

17. 2. 2009 10:39

Dobrý den, jen pro kontrolu? Neschopenka má 6 částí.
    1. část - ta se nechá u lékaře
    2. část - tu si nechá zaměstnanec pr3. případ kontroly
    3. část - hlášení zaměstnavateli - začástek PN
    4. část - je rozhodnutí, nemocný nechá u zaměstnvatele a ten jí pak předá po 14 dnech i s žádostí na OSSZ?
    5. část - ukončení PN
    6. část? na to jsem tak nějak nepřišla, je to ukončení pro lékaře?

+ tedy potvrzení o trvání PN ke konci měsíce. Je to tak nebo ne?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2009 11:01

Květka (neregistrovaný)

Re: Neschopenka 2009
      I. a VI. díl rozhodnutí o pracovní neschopnosti odesílá lékař na OSSZ
      II. díl žlutý pruh - obdrží nemocný při vzniku nemoci - bude se s ním prokazovat v době nemoci - po ukončení vrátí lékaři.
      III. díl s modrým pruhem- pro zaměstnavatele o vzniku nemoci -uplatňuje zaměstnanec náhradu mzdy za nemoc - k tomu musí zaměstnanec doloži t potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti.
      IV. díl růžový pruh - tento díl předává zaměstnanec zaměstnavateli, pokud dočasná pracovní neschopnost trvala déle než 14 kalendářních dnů - zaměstnavatel předá OSSZ společně s přílohou žádosti pro výplatu dávky.
      Zaměstnanec podepíše a vyplní druhou stranu tohoto dílu.
      V. díl opět růžový je ukončením pracovní neschopnosti. Když je nemoc delší 14 kalendářních dnů, slouží díl jako doklad pro poslední splátku nemocenského. U kratší nemoci 15 dnů je to doklad pro náhradu mzdy.
      Na tomto dílu napíše zaměstnavatel, kdy zaměstnanec nastoupil do práce, kolik odpracoval hodin a jak dlouho měla trvat směna.
      Zaměstnanec podepisuje prohlášení a doplňuje obírání SD, ID + datum.

• 25. 2. 2009 7:11

ruzenaji (neregistrovaný)

Velmi přesně popisuje uplatňování nemoci a tiskopisů časopis vydávaný přímo ČSSZ - Národní pojištění / měsíčník. Výborný pomocník pro účetní. Zašlete-li mi Váš email, přepošlu Vám přímé informace - kde se uplatňuje nárok, jakými tiskopisy a co udělá zaměstnavatel s doklady i jak probíhá výplata dávky. Můj email ruzenaji@seznam.cz. Vše budete mít z první ruky.

• 11. 3. 2009 16:13

ales2 (neregistrovaný)

Mel bych dotaz. Neschopnost zacina napr. 26.1.
      zamestnanec mi prinese III a IV dil. + o trvani neschopnosti.
      je mu vyplatim za konec ledna.
      zamestnanec prinese V dil ktery mu ukoncuje neschopnost koncem unora.
      ja mu vyplatim zbytek neschopnosti za zacatek unora, vyplnim prilohu pro zbytek unora a odeslu na OSSZ.
      odesilam na OSSZ i dil V?
      pokud ano, tak jaky dil zustane me, abych prokazal proc proplacim jeste zacatkem unora? kdybych dil V odeslal spolu s dilem IV a prilohou na OSSZ tak mi zbyde jenom zacatek dil III + o trvani neschopnosti a co bych ukazal kontrole na zaklade ceho proplacim unor?
      dekuji

• 12. 3. 2009 12:18

při úvazku 5/40 :
      nemoc od 26.1. do 8.2. = 14 dní od 15. dne platí OSSZ

29.1., 30.1 - náhrada mzdy za leden - III. díl ponechat si
      2.,3.,4.5.,6.2. náhrada mzdy za únor

nemoc do 14 dní - IV. + V. ponechat si

nemoc delší - od 15. dne tj.9.2. odeslat na OSSZ IV. díl + potvrzení o dočas. prac.nesch. + příloha žádosti o:

pak posílat průběžně potvrzení o trv.doč.prac.nesch. + ke konci i díl č.V
      doufám, že zpracováváte mzdy na počítači, měsíčně tam musíte prac. zadat, i když už ho nevyplácíte vy, ale socka! pak máte jako potvrzení sjetinu!!! já si navíc každé to potvrzení... ofotím
      navíc i když marodí nad 15 dní a to třeba jen o den více, musíte i ten V. díl odeslat! je to na něm napsané
      a při kontrole snad není OSSZ tak zabed---- a bude požadovat doklady, které jí odesíláte. Vy si své vlastní doložíte sjetinou, kde by mělo být:
      jméno, druh dávky,práce nesch. od- do, zda nemoc pokračuje v násled. měsíci, dny kalend., volné dny, pracovní dny,dny náhrad, prům.výdělek,sazba náhrady, fond prac.doby, dny/ hodiny náhrad: do 3 dní a 4-14 den dále Kč náhrad cca

• 12. 3. 2009 12:23

zapomněla jsem na nejdůležitější a to hlavně podle čeho se vyhlédává a zakládá tj. číslo legitimace - neschopenky !!

• 12. 3. 2009 11:40

omlouvám se všem, co mi píší na zveřejněný e-mail, o informace ohledně zásílání tiskopisů nemocenské.je vás moc a já bych nedělala v práci a doma nic jiného než vám odpovídala, snažte si sehnat odborný časopis NÁRODNÍ POJIŠTĚNÍ č.2/2009, na str. 27 je uvedeno vše co potřebujete!!
      více: jak funguje spolupráce mezi doktorem, ossz a vámi je na této diskuzní stránce v dotazu:
      formulář na OSSZ při nemoci delší 14 dnů z 6.3.2009
      kde na RE: od ruzenaji naleznete vyčerpávající odpověď a poznatky z praxe

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).