ZP,SP - jaký pracovní poměr

• (neregistrovaný)

17. 2. 2009 14:20

Potřebuji zaměstnance zaměstnat až v dubnu tohoto roku. Jakou dohodu s ním mám sepsat, aby firma za něj odváděla v období 2-3/2009 ZP a SP? Aby na tom on nebyl škodný a měl vše zaplacené v pořádku.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 2. 2009 14:25

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: ZP,SP - jaký pracovní poměr
      DPČ - do poloviny týdenního úvazku nebo pr,.pom. s kratší pr.dobou. Nedosáhne -li v těchto příjem alespoň minim. vyměř.základu 8000,-pro odvod zdr.poj. , musí rozdíl Vaším prostřednictvím zaplatit,nemá-li jiného zaměstnavatele , kde by měl.min.odvod zajištěn nebo neplatí-li si jako OSVČ alespoň,minim. zálohy . O SP zde nejde.

• 17. 2. 2009 14:26

>>Potřebuji zaměstnance zaměstnat až v dubnu tohoto
      >>roku. Jakou dohodu s ním mám sepsat, aby firma za něj
      >>odváděla v období 2-3/2009 ZP a SP? Aby na tom on
      >>nebyl
      >>škodný a měl vše zaplacené v pořádku.
      > DPČ - do poloviny týdenního úvazku nebo pr,.pom. s
      >kratší pr.dobou. Nedosáhne -li v těchto příjem alespoň
      >minim. vyměř.základu 8000,-pro odvod zdr.poj. , musí
      >rozdíl Vaším prostřednictvím zaplatit,nemá-li jiného
      >zaměstnavatele , kde by měl.min.odvod zajištěn nebo
      >neplatí-li si jako OSVČ alespoň,minim. zálohy . O SP zde
      >nejde. Předpoládám, že není osobou, za kterou je plátcem zdr.poj. i stát.

• 17. 2. 2009 14:40

M.M. (neregistrovaný)

Já za něj odvedu tedy pouze ZP? A musím ho klasicky přihlásit na zdravotní pojišťovně? Jiné příjmy nemá a stát za něj také neplatí.

• 17. 2. 2009 16:48

To přece neříkám, že pouze ZP a ne SP. SP odvedete z jeho dosaženého příjmu.Ano, přihlásíte ho na ZP i na SP. ZP odvedete z dosaženého příjmu, pokud bude nižší než minimum ( 8000), dopočítáte rozdíl, odvedete i z rozdílu a to za zaměstnance, kterému to srazíte, přece nebudete platit jeho závazek.On je povinen to zaplatit vaším prostřednictvím.

• 17. 2. 2009 17:08

Jiřka (neregistrovaný)

Já jsem dotaz pochopila jinak. M.M. zřejmě potřebuje zaměstnance až od dubna, za který bude mít mzdu. V únoru a březnu ho nepotřebuje a ani mu nedá žádnou mzdu, ale chtěla by, aby byl pod firmou pojištěn a aby to pojištění uhradila firma. Jestli jsem toto pochopila správně, tak se obávám, že to takto nejde. Jedině mě napadá toto: přijmout ho 27.2. a ten den aby pracoval a dostal za to mzdu, ze které se odvede ZP i SP. Tím pádem vznikne pojištění (tím že pracoval) a zároveň nemusí doplácet za zbytek měsíce ZP (protože stačí 1 den v měsíci být zaměstnán a je zdravotně pojištěn). Sociální se nedoplácí (odvede se pouze z dosaženého výdělku za ten 1 den). Nevýhoda je, že se mu ta doba do nástupu do zaměstnání nebude počítat do důchodu. Na celý březen si pak domluví neplacené volno. SP se zase odvádět nebude a tato doba nebude ve vyloučených dobách (takže mu rozmělní výdělek) a ZP firma odvede ve výši 1080 Kč, ale on musí firmě 360 Kč uhradit.
      Ale aby neměl mzdu a přitom za něj firma hradila sociální i zdravotní, to prostě nejde. Nebo Vás napadá něco jiného?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).