Re: Od 2009 zrušené podávání dodatečných
To je dobře, že se vám to nezdá, zřejmě jste zaslechla jen polovičku debaty, ve skutečnosti byl zrušen (kromě případů plátce, který je povinen krátit odpočet daně podle § 72 odst. 4) původní odstavec 11 § 73, podle něhož bylo možno nárok na odpočet daně uplatnit v řádném daňovém přiznání nejpozději za poslední zdaňovací období kalendářního roku, ve kterém mohl být nárok na odpočet daně nejdříve uplatněn. Po uplynutí této lhůty musel nárok na odpočet daně být uplatněn formou dodatečného daňového přiznání.
Tak toto podávání dodatečných DP skutečně bylo zrušeno.
Re: Bohužel debata vypadala, že totak je
Protože, se tam jedna paní ptala, že nedala do 12/08 přiznání k DPH vydané faktury. A odpověd přednášející z min.financí byla, že je dá do 01/2009. Že dodatečné přiznání zrušili. A pak se paní ptala, jak na to ten finančák ale pak přijde, že to bylo špatné a to prý jen kontorolou. Ale odpověd předášející je fakt dost divná!!
No divná možná je, nicméně je pravdivá :-). Už jsem v obraze, § 103 byl skutečně zrušen, v podstatě byl "nahrazen" § 104, podle kterého ale v případě, kdy dáte nějaké plnění do nesprávného období a tím snížíte svou daňovou povinnost již nepodáváte dodatečné DP, ale finančák skutečně jen vyměří úrok za každý den, o který jste zkrátila státní rozpočet.
Pane Jaromíre,prosím ještě jednou o potvrzení mého případu,když zrovna teď jsem vytvořila dodatečné přiznání za 11/2008 (špatná daň na vstupu) a nemusím podávat dodatečné přiznání?Mám to fakt dát do ledna 2009?Chci uhradit daň co nejdříve,aby bylo penále co nejmenší,pokud by to tak bylo,tak by byli v nevýhodě Q plátci,nebo tomu nerozumím?Dík za Vaši ochotu.
Nemusíte podávat dodatečné přiznání, dáte to do ledna 2009. Pokud jde o zdánlivou nevýhodu pro kvartální plátce, podle mne tuto nevýhodu jednoduše odstraní tím, že pošlou nedoplatek DPH za příslušné nesprávně uplatněné doklady kdykoli jakmile na chybu přijdou, bez přiznání. Tato platba by se správci daně zřejmě jevila jako přeplatek, ovšem jen do dne platby za příslušné přiznání daného zdaňovacího období. Při kontrole pak správci daně prokáží, že postupovali podle zákona, tedy nepodávali dodatečné přiznání, nicméně daň za chybně uplatněné doklady již zaplatili. Správce daně pak podle § 63 ZSDP spočítá úrok od dne splatnosti daně do dne platby včetně. Při podání DP za příslušný kvartál pak již poplatník doplatí jen zbytek daně z DP, tedy té, která skutečně patří do tohoto příslušného zdaňovacího období.
Doplňující dotaz na p.Jaromíra - prosím!
Pane Jaromíre, podle toho, co píšete, to tedy vypadá, že stav po novele je pro plátce o dost výhodnější? Dříve člověk zjistil chybu, podal dodatečné přiznání a doplatil daň, berňák hned viděl, že je přiznáno dodatečně a hned vyměřil nějakou sankci. Zatímco teď plátce sice daň odvede taky hned, jak na chybu přijde, ale berňák vyměří sankci POUZE v případě, že to období bude kontrolovat. Neboli: pokud FÚ nebude kontrolovat to období, tak vlastně sankci vůbec nedoměří, protože se ani nedozví o tom, že daň dostal později. Je to tak?
Pane Jaromíre,Vy by jste měl jít pracovat na FÚ,tam byste jim vytřel zrak,teď jsem si tam volala a paní se jen ptala,kde jsem to vyčetla,ale že mi to zjistí.To placení je mi už jasné,uhradím hned po zjištění chyby a FÚ bude vyměřovat,jak uvádíte.Moc díky,jste nejlepší.
ano.
povinnost podat dodatečné na vyšší stále platí, jen se ošetřilo to, že když se "sekne" (nikoliv když nesplní povinnost podat dodatečné) a dá do pozdějšího období, že se nedodaňuje do správného období (vznikalo tím dvojí zdanění)
to, že je někdy lepší místo dodatka podat do aktuálního je známo už mnoho let a hodně toho využívají:-) šance na to, že půjde na kontrolu je mizivá, a riskuje se jen výše postihu.
Tak na FÚ mi řekli,že mám dodatečné normálně podat a řídit se § 41,takže je to tak jak uvádíte,ale musím říct,že jim to trvalo pěkně dlouho a paní mi řekla,že těch změn na DPH je tolik,že normálnímu člověku to hlava nemůže brát a že oni ještě nejsou vyškoleni,neboť mají čas.A kde ho máme brát my?To jen tak na zpestření.
Aby bylo jasno, já netvrdím, že povinnost podat dodatečné vymizela, již jsem uvedl, že se postupuje podle ZSDP, vznikne li nutnost podat dodatečné, měl jsem ale dojem, že se stále ještě bavíme o § 104, tedy případu uvedení správné daně do NESPRÁVNÉHO období :-).
aha, já podle vašeho:*Nemusíte podávat dodatečné přiznání, dáte to do ledna 2009* pochopil, že podle zákona se nemusí podávat v tomto případě dodatečné. což je pochopitelně blbost. musí:-)
jiná věc je, když na to "nepřijdete", a "spletete " se a dáte do pozdějšího období. ale to není nic nového, a šlo to i před novelou:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 2. 2009 16:34
Dnes na školení se bavili, že od r.2009 je úplně zrušené podávání dodatečných přiznání k DPH? A když nedám na výstup, tak pak dám v měsící ve kterém jsem na to přišla? Moc se mi to nezdá? Nevíte?