Re: OT: názor na mou mzdu
Samozřejmě, prostudujte si § 111 a 112 zákoníku práce. Zde nahoře na liště v sekci zákony.
Nářízení vlády ze dne 6. 12. 2006 o minimální mzdě a nejnižších úrovních zaručené mzdy a týká se zaměstnanců, jejichž mzda není sjednána v kolektivní smlouvě a pro zaměstnance, kterým se za práci poskytuje plat. Tato zaručená mzda platí při úvazku 40 hodin týdně, při zkráceném se krátí. Ve smlouvě musíte mít třídu do které jste zařazena a podle toho pak máte mít plat. Nevím do jaké skupiny je zařazená účetní, mám jen vyjete skupiny, pro které mám náplň.
>>>výši mé mzdy.
>>>Jsem samostatná účetní ve firmě, jde o fyzickou
>>>osobu,
>>>maloobchodní prodej, celkem prodejny. Vedu DE (za
>>>měsíc asi 35 výdajových dokladů, 80 příjmových, 20
>>>přijatých faktur, 5 vydaných faktur, 5 dobropisů,
>>>bankovní
>>>výpis, 2 nákupy z Polska). Jsme čtvrtletní plátci
>>>DPH.
>>>Dělám veškeré účetní a administrativní práce,
>>>posílání
>>>plateb přes internet (měsíčně asi 15 plateb) , včetně
>>>vystavování faktur a včetně daňového přiznání,
>>>uzávěrky a vše, co s tím souvisí. Vedu skladovou
>>>evidenci
>>>všech třech prodejen. Knihu jízd. A zpracovávám mzdy
>>>pro
>>>12 zaměstnanců.
>>>Mám minimální mzdu 8000.
>>
>>Tak to víte sama, že je to špatně, měla byste mít
>>alespoň zaručenou mzdu.
>No a co je zaručená mzda,máte nějaký odkaz?? Jaký
>rozdíl je mezi zaručenou a minimální??
Milá Pavlo,
nejlepší co můžete udělat je, že změníte zaměstnavatele. Také pobírám minimální mzdu, zpracovávám daňovou evidenci FO i účetnictví PO a se zaměstnavatelem se stále nemůžu domluvit, na všechno má argument. Ale už mi došla trpělivost. Všichni známí se diví,že už jsem dávno neodešla. Sice je špatná doba,ale stále se řídím pravidlem ,, kdo chce pracovat,ten si práci najde! " Tak hodně štěstí.
Je škoda, že tyhle práce jsou obecně málo ceněny. Mám takový pocit, že management často bere účetní jako parazity, které musí zaplatit, ale žádnou hodnotu mu nepřinášejí. To je sice samozřejmě pravda, ale když se vezme v úvahu co všechno musí účetní znát a že se musí kontinuálně vzdělávat... Když pak vidím kolegy z logistického oddělení jejichž hl. dovedností je objednat si materiál a na konci měsíce se tvářit, že ho nemají moc na skladě - lepší nevědět, kolik tito lidé berou... holt jsme se měli líp učit :-).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 2. 2009 17:21
Dobrý den, prosím Vás, ráda bych znala Váš názor na výši mé mzdy.
Jsem samostatná účetní ve firmě, jde o fyzickou osobu, maloobchodní prodej, celkem prodejny. Vedu DE (za měsíc asi 35 výdajových dokladů, 80 příjmových, 20 přijatých faktur, 5 vydaných faktur, 5 dobropisů, bankovní výpis, 2 nákupy z Polska). Jsme čtvrtletní plátci DPH. Dělám veškeré účetní a administrativní práce, posílání plateb přes internet (měsíčně asi 15 plateb) , včetně vystavování faktur a včetně daňového přiznání, uzávěrky a vše, co s tím souvisí. Vedu skladovou evidenci všech třech prodejen. Knihu jízd. A zpracovávám mzdy pro 12 zaměstnanců.
Mám minimální mzdu 8000.