ŽP - převod na novou smlouvu

• (neregistrovaný)

18. 2. 2009 8:12

Zaměstnanec uzavřel v r. 2003 pojistnou smlouvu na životní pojištění, při RZ uplatňoval jako nezdanitelnou část ZD částku zaplacenou dle Potvrzení od pojišťovny. Loni uzavřel novou smlouvu (se stejnou pojišťovnou) a nechal si tam převést zaplacené pojistné z první smlouvy a přinesl mi Potvrzení, kde je částka celkem vysoká. Nevím, zda si musí podat DAP a zdanit uplatněné zaplacené pojistné od r. 2003 (z první smlouvy) nebo zda to lze vyřešit tak, že Potvrzení za rok 2008, kde je uvedeno převedené pojistné, nebudu brát vůbec v úvahu, nebude uplatňovat nic, a dále bude uplatňovat od r. 2009. Nevím, jak postupovat. Díky za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 2. 2009 7:43

katka (neregistrovaný)

Re: ŽP - převod na novou smlouvu
      Vyjádření z odboru kontroly FÚ:
      Zaměstnanci nevznikl žádný příjem, odbytné nebylo přímo vyplaceno, ale převedeno na novou smlouvu. Co se týče vysokého Potvrzení z nové smlouvy, prý by pojišťovna měla vypočítat do Potvrzení takovou částku, aby si pojistné neuplatňoval 2x (a to se mi moc nezdá).
      Tím končím "pátrání", koneckonců moje povinnost není zjišťovat, zda si má zaměstnanec podat DP a něco zdanit. Zažádal o RZ, tak ho provedu s doklady, které dodal.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).