Re: U zam-ce překročeno maximum SP,ZP 20
Všechno nevím, ale odpovím aspoň na něco:
v obou zaměstnáních si požádá o potvrzení pro zdravotní pojišťovny, že mu bylo strháváno, ZP i OSSZ mají na to své formuláře, takže nejlepší je, aby si vytisk a donesl zaměstnavatelům k vyplnění. Pokud by byl jen zaměstnaný, tak by si měl požádat (myslím, že i na to mají taky tiskopis) o vrácení přeplatků.
Pokud je i OSVČ postupovala bych asi takto (to ale nemám ověřené, je to jen úvaha) :
- přeplatky bych neúčtovala (nesouvisí s podnikáním)
- přehledy bych vyplnila normálně (tedy s tím, že nemusí platit minimum, ale jen vypočtenou výši) - pochopila jsem ten max. VZ tak, že vzniká zvlášť ze závislé činnosti a zvlášť z činnosti OSVČ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
18. 2. 2009 9:19
Prosím o radu!
Volal mi známý EF, jestli bych mu mohla pomoct s vyúčtováním roku 2008, že asi překročil maximum soc. a zdr. poj. za rok 2008, že mu tedy asi vznikly přeplatky a že by je chtěl zpátky, jestli bych mu s tím mohla pomoct.
Jak jsem vyrozuměla z hovoru, EF má dvě zaměstnání a v obojím příjmy nad milion. Z obojího zaměstnání bylo odváděno SP a ZP. V souhrnu tedy EF jistě překročil ten nově stanovený limit max. vyměř.základu. Vím, že do konce 2007 platila maxima jen pro podnikatele a od 2008 platí i pro zaměstnance.
Ještě jsem se s překročením maxima u žádného zam-ce nesetkala a asi hned tak nesetkám, tak prosím o radu, jak se to vlastně dělá ;-)
Předpokládám, že EF mi přinese nějaká potvrzení od zaměstnavatelů, že mu byly strženy jednak zálohy na daň, jednak zálohy na SP a ZP ve výši ...Kč. Pro pana EF budu určitě muset vypracovat DPFO a přehledy, protože má i živnost, i když na ní aktuálně nic nepodniká. Zálohy na daně zúčtuju v daňovém přiznání, to je mi jasné.
Ale co s těmi přeplacenými zálohami na SP, ZP? To zúčtuju jak? A jak pan EF dostane ty přeplatky zpět? Do přehledů SP,ZP se přece vždycky psávaly jen příjmy z podnikání...? Nebo je to od 2008 jinak? Prosím o vysvětlení a předem velmi děkuji za ochotu ;-)