U zam-ce překročeno maximum SP,ZP 2008!

• 18. 2. 2009 9:19

Prosím o radu!
    Volal mi známý EF, jestli bych mu mohla pomoct s vyúčtováním roku 2008, že asi překročil maximum soc. a zdr. poj. za rok 2008, že mu tedy asi vznikly přeplatky a že by je chtěl zpátky, jestli bych mu s tím mohla pomoct.

Jak jsem vyrozuměla z hovoru, EF má dvě zaměstnání a v obojím příjmy nad milion. Z obojího zaměstnání bylo odváděno SP a ZP. V souhrnu tedy EF jistě překročil ten nově stanovený limit max. vyměř.základu. Vím, že do konce 2007 platila maxima jen pro podnikatele a od 2008 platí i pro zaměstnance.
    Ještě jsem se s překročením maxima u žádného zam-ce nesetkala a asi hned tak nesetkám, tak prosím o radu, jak se to vlastně dělá ;-)

Předpokládám, že EF mi přinese nějaká potvrzení od zaměstnavatelů, že mu byly strženy jednak zálohy na daň, jednak zálohy na SP a ZP ve výši ...Kč. Pro pana EF budu určitě muset vypracovat DPFO a přehledy, protože má i živnost, i když na ní aktuálně nic nepodniká. Zálohy na daně zúčtuju v daňovém přiznání, to je mi jasné.

Ale co s těmi přeplacenými zálohami na SP, ZP? To zúčtuju jak? A jak pan EF dostane ty přeplatky zpět? Do přehledů SP,ZP se přece vždycky psávaly jen příjmy z podnikání...? Nebo je to od 2008 jinak? Prosím o vysvětlení a předem velmi děkuji za ochotu ;-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 2. 2009 10:58

Katuška (neregistrovaný)

Re: U zam-ce překročeno maximum SP,ZP 20
      Všechno nevím, ale odpovím aspoň na něco:
      v obou zaměstnáních si požádá o potvrzení pro zdravotní pojišťovny, že mu bylo strháváno, ZP i OSSZ mají na to své formuláře, takže nejlepší je, aby si vytisk a donesl zaměstnavatelům k vyplnění. Pokud by byl jen zaměstnaný, tak by si měl požádat (myslím, že i na to mají taky tiskopis) o vrácení přeplatků.
      Pokud je i OSVČ postupovala bych asi takto (to ale nemám ověřené, je to jen úvaha) :
      - přeplatky bych neúčtovala (nesouvisí s podnikáním)
      - přehledy bych vyplnila normálně (tedy s tím, že nemusí platit minimum, ale jen vypočtenou výši) - pochopila jsem ten max. VZ tak, že vzniká zvlášť ze závislé činnosti a zvlášť z činnosti OSVČ

• 18. 2. 2009 11:10

Jerry (neregistrovaný)

Přeplatky na sociální řeší "§ 17 zákona 589/92" na zdravotní je to obdobné. A protože pojistné od roku 2008 zvyšuje základ daně, přeplatek nevstupuje do základu daně zaměstnance. Jó pan EF se má.

• 18. 2. 2009 11:13

Eva M.

Děkuju za reakci :-)
      Pro vysvětlení: Pan EF je velmi šikovný a schopný programátor, je fakt hodně chytrý, má vynikající logické myšlení. Je spoluautorem některých nejprodávanějších softwarů. Ty peníze si fakt zaslouží. Kéž bych měla jeho mozek...

• 19. 2. 2009 10:16

Katuška (neregistrovaný)

Ale ten vrácený přeplatek je přece už zdaněn (při odvodu z měsíčních mezd) a to už v DP nevyrovnáte. Zkrátka při souběhu zaměstnání zaplatíte na daních vždy více než kdyby veškeré příjmy byly od jednoho plátce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).