Re: Místo výkonu práce-pro VH
Jiřko, zeptám se vás takhle. Opravdu si myslíte, že všichni zaměstnavatelé, kteří platí např. řidičům cestovní náhrady tak činí dobrovolně nad rámec zákona a tedy daňově neuznatelně?
Co si matně vzpomínám z různých diskuzí a komentářů, tak více pracovních míst lze sjednat u profesí, u kterých je to pochopitelné. Důvod je prostý - aby zaměstnavatel nemusel mít jejich souhlas s vysíláním na tyto další místa. Ale z hlediska cestovních náhrad náleží zaměstnanci cestovní náhrady.
Re: Místo výkonu práce
A dovoluji si sem napastovat paragraf § 152
Cestovními výdaji, za které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci cestovní náhrady, se rozumí výdaje, které vzniknou zaměstnanci při
a) pracovní cestě (§ 42),
b) cestě mimo pravidelné pracoviště,
c) cestě v souvislosti s mimořádným výkonem práce mimo rozvrh směn v místě výkonu práce nebo pravidelného pracoviště,
d) přeložení (§ 43),
e) přijetí do zaměstnání v pracovním poměru,
f) výkonu práce v zahraničí.
Porovnejte prosím bod a) a bod b).
Konečně spřízněná duše. Už jsem si myslela, že opravdu všichni cestují za své. Rozhodně zde nechci prosazovat svou pravdu za každou cenu. Kdo nevěří, tomu svůj názor nevnucuju. Ale že si někdo myslí, když sjedná jako místa výkonu práce celou zeměkouli, a myslí si, že se tím vyhne povinnosti hradit cestovní výdaje, tak to je opravdu síla.
Ale ne, já nemám naštěstí s cesťáky zkušenost, ale při práci v cizině se přece vyplácí "diety" v té měně, ne? Ale vezměte si příklad v ČR. Budete mít provozovnu A a provozovnu B. Mohou být od sebe vzdálené třeba jen 10 km. Obě tyto provozovny má zaměstnanec smluvené jako místo výkonu práce v pracovní smlouvě. Pracuje v provozovně A a pak zaměstnavatel určí, že bude nějakou dobu pracovat v provozovně B. Nebude jezdit na provozovnu A a odtud na provozovnu B. Bude normálně dojíždět do druhého sjednaného místa výkonu práce. Neříkejte mně, že na cestu z domu do provozovny B bude po celou dobu, co na ní bude pracovat, vypisovat cesťák a dostávat cestovní náhrady. To by pak to smluvení více míst výkonu práce postrádalo smysl, kdyby dojíždění na ně mělo být placeno stejně, jako by byl vysílán na služební cesty.
>>
>>>Porovnejte prosím bod a) a bod b).
>>Konečně spřízněná duše. Už jsem si myslela, že
>>opravdu
>>všichni cestují za své. Rozhodně zde nechci
>>prosazovat
>>svou pravdu za každou cenu. Kdo nevěří, tomu svůj
>>názor nevnucuju. Ale že si někdo myslí, když sjedná
>>jako
>>místa výkonu práce celou zeměkouli, a myslí si, že se
>>tím vyhne povinnosti hradit cestovní výdaje, tak to
>>je
>>opravdu síla.
>
>Ale ne, já nemám naštěstí s cesťáky zkušenost, ale při
>práci v cizině se přece vyplácí "diety" v té měně, ne?
>Ale vezměte si příklad v ČR. Budete mít provozovnu A a
>provozovnu B. Mohou být od sebe vzdálené třeba jen 10
>km. Obě tyto provozovny má zaměstnanec smluvené jako
>místo výkonu práce v pracovní smlouvě. Pracuje v
>provozovně A a pak zaměstnavatel určí, že bude nějakou dobu
>pracovat v provozovně B. Nebude jezdit na provozovnu A
>a odtud na provozovnu B. Bude normálně dojíždět do
>druhého sjednaného místa výkonu práce. Neříkejte mně, že
>na cestu z domu do provozovny B bude po celou dobu, co
>na ní bude pracovat, vypisovat cesťák a dostávat
>cestovní náhrady. To by pak to smluvení více míst výkonu
>práce postrádalo smysl, kdyby dojíždění na ně mělo být
>placeno stejně, jako by byl vysílán na služební cesty.
Paní Jiřko, nezlobte se na mě, ale pokud nemáte zkušenosti s cesťáky, jak sama přiznáváte, tak proč odpovídáte na něco, čemu nerozumíte. A mimochodem s těma provozovnama jste vedle. Několikrát jsem psala, že z pohledu cestovních náhrad je NUTNO mít určeno POUZE JEDNO místo výkonu práce.
Nemám zkušenost s výpočtem cesťáků. Fakt tvrdíte, že pracovní cesta je totéž jako dopravení se do sjednaného místa výkonu práce? Tak jaký by pak měla smysl ta možnost sjednání více míst výkonu práce? Vždyť by pak stačil jen souhlas s vysíláním na pracovní cesty.
Ale ne, já se ráda nechám poučit, vždyť je tolik věcí, které neznám. Jen pořád nikdo nevysvětlil můj dotaz: jaký význam tedy má možnost sjednání více míst výkonů práce, když se to pak chová stejně, jako když sjednané nejsou? Vždyť v tom případě by pouze stačil souhlas s vysíláním na pracovní cesty a vůbec by v pracovní smlouvě nemuselo být více míst sjednáno. A teď jiný případ: pracovnice má smluvené místo A a místo B. Pracuje na místě A. Jde na mateřskou a rodičovskou, pak se vrací a v místě A pro ni není práce. Ale protože má ve smlouvě i místo B, musí jít pracovat na místo B. Náleží jí cestovní náhrady?
Jiný případ: Zaměstnanec má jako druh práce smluven např. skladník a frézař. Místo výkonu práce má sjednáno místo A (tam se nachází sklad) a B (tam se nachází dílna). Někdy má pracovat jako skladník v místě A a někdy jako frézař v místě B. To mu snad také náleží cestovní náhrady?
Chudák tazatelka ivanka ... Moje odpověď na 1. část dotazu: ZP výslovně předpokládá, že je možné se zaměstnancem sjednat více míst výkonu práce (§ 34 odst. 1 b), jedná se o místo, ve kterém zaměstnanec vykonává práci, která s ním byla sjednána. Těchto více míst výkonu práce může být pochopitelně sjednáno i v cizině. Pravidelné pracoviště je jiným pojmem, který s místem výkonu práce může a nemusí mít souvislost, jedná se o místo, které je rozhodné pro posouzení práva na cestovní náhrady. Nesouhlasím s tvrzením VV v předešlé diskuzi, že "dle ZP má být pro účely cestovních náhrad sjednáno prav. pracoviště a pokud není, může být stanoveno pouze 1 místo výkonu práce". Jednak ZP zaměstnavateli neukládá pov. sjednat pravidelné pracoviště, jednak se místo výkonu práce nestanoví ap. Dohoda o prav. pracovišti může a nemusí být sjednána (ZP slovy "není-li sjednáno..." dokonce předpokládá, že dohoda nebude uzavřena), a pro případ, že uzavřena není, stanoví, že
- prav. pracovištěm je místo výkonu práce sjednané v PS, a je-li sjednáno šířeji než obec (území kraje, celé rep., dvě obce ap.), pak
- platí fikce, že se za prav. pracoviště považuje obec, ze které zam. vyjíždí na prac. cesty nejčastěji (VV zmiňuje 1 místo výkonu práce, ale jedná se o 1 obec). Zpět k dohodě - nic nebrání tomu, aby jako prav. pracoviště bylo sjednáno 1 z dohodnutých míst výkonu práce (nejvýše obec). Pokr...
Re: pokr...
Na rozdíl od místa výkonu práce na prav. pracovišti nemusím vůbec práci konat - např. mám sjednáno místo výkonu práce Benešov + Kolín, ale bydlím v Praze a zaměstnavatel mi určuje výchozí bod PC moje bydliště. Nemám spec. dohodu o prav. pracovišti, jedu na PC do Kladna, prav. pracovištěm je Praha (= obec, odkud vyjíždím nejčastěji).
Je-li sjednáno místo výkonu práce nebo prav. pracoviště v cizině, uplatní se § 172 ZP - náhrady při výkonu práce v zahraničí - zam. náleží náhrady jako při zahraniční PC (i když jede "do práce"). Souhlasí-li zaměstnavatel s cestou rodinného příslušníka, jeho práva viz tamtéž.
OK, já tedy taky úplně zazdila par. 172, takže se omlouvám a uznávám, že v cizině to bude vždy pracovní cesta.
Nicméně stále vidím rozdíl mezi tím, když je místo výkonu práce např. ČR (pak je třeba použít institu pravidelného pracoviště) a kdy je sjednáno více míst výkonu práce, tedy přesněji řečeno několik konkrétních obcí. Pokud mám několik míst výkonu práce, např. Praha, Brandýs, tak přece když jedu do Brandýsa není to prac. cesta. Když budu třeba pracovat 4 dny v týdnu (např. 2 dny mám směny v Praze a 2 dny v Brandýse), tak které z nich by podle Vás bylo pracovní cestou? Obě místa výkonu práce, protože vlastně vždy vyjíždím např. z Neratovic (pokud bych tam bydlela)??
Mimochodem mám dojem, že tazatelce šlo spíše o to, aby to byly SC.
jiřko, jednodušeji to již neumím:
§34 "Jestliže je však místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, považuje se za PRAVIDELNÉ pracoviště obec, ve které nejčastěji začínají pracovní cesty zaměstnance."
§152 b) Cestovními výdaji, za které POSKYTUJE zaměstnavatel zaměstnanci náhrady, se rozumí výdaje, které vzniknou zaměstnanci při: * cestě mimo PRAVIDELNÉ pracoviště,
nechci zde spekulovat o hraničních příkladech typu ženy po mateřské, ale jinak ano, pokud pojede pracovat mimo hranici obce, má cestovní náhrady. Nemusí se nám to líbit a nelíbí se to zaměstnavatelům.
Psal jsem o tom zde proto, protože mi to potvrdil podnikový právník od manželky, že jejich firma to porušuje, když neplatí cesťák kancelářským pracovnicím při celodenní inventuře na jiném konci města. Pro případný nesouhlas uvádím, že mají v PS uvedenou ulici.
Pokud mají v PS uvedené město a ulici a pak jsou poslány pracovat do jiné ulice, tak to je pracovní cesta (i když v rámci jednoho města).Ale chcete říct, že v tom uvedeném případě, když má firma 2 provozovny a s pracovníkem sjedná jako místo výkonu práce obě provozovny a ten se po týdnech střídá na obou provozovnách, že mu ty týdny, kdy dojíždí na druhou provozovnu musí platit cestovní náhrady a stravné? Nehledě na to, že se nedá určit, které je jeho pravidelné pracoviště, protože pravidelně pracuje na obou smluvených místech. Pokud by to tak mělo být, tak je lepší takto člověku vůbec nedat práci na plný úvazek, ale vzít na jednu provozovnu jednoho člověka jen na DOPČ (která je pro člověka méně výhodnější než pracovní poměr) a na druhou taky jednoho na DOPČ. A znovu se ptám - jaký by tedy byl význam možnosti sjednání více míst výkonů práce, když byste jim stejně musel platit cesťák jako v případě nesjednání? Kromě toho - proč by se v § 165 hovořilo o tom, že je-li zaměstnanec přeložen do jiného místa výkonu práce, než je sjednané v pracovní smlouvě, náleží mu cestovní náhrady - když byste mu podle Vás musel platit cesťák, i když je poslán do místa, které má sjednané? To přece nedává smysl. A pořád nevíme, co s tou ženou po rodičovské.
Jiřko, já si stejně stále myslím, že je rozdíl v tom, jestli je místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec (např. ČR) a tím, jsou-li sjednána dvě místa výkonu práce, z nichž každé je sjednáno jako jedna obec. Pak to stále vidím tak, že ta dvě místa výkonu práce jsou obě platná a do obou zam-ec cestuje za své (nejsou to jeho SC). Ani jedno místo výkonu práce přece není sjednáno šířeji než jedna obec.... Jinak prostě sjednání více míst výkonu práce nemá žádný smysl.
Včera jsem tomu věnoval skoro hodinu času a hledal všude možně. (epravo, podnikatel atd.) Problém je klasicky v českých zákonech, kdy není v souladu zcela ZP a Z. o cest. náhradách. Závěr je ten, co jsem psal, že více míst slouží k tomu, aby zaměstnavatel nebyl odkázán na souhlas zaměstnance. Ale v okamžiku, kdy další místo práce je mimo hranici obce, přísluší cestovní náhrady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
18. 2. 2009 20:37
Prosím, podívejte se na debatu "místo výkonu práce". Jak je to správně?