Ztráta zaměstnání a OSVČ vedlejší

• (neregistrovaný)

4. 5. 2011 16:47

Dobrý den

Dne 18.4. jsem ukončil zaměstnání dohodou. Dne 19.4. jsem nastoupil na nemocenskou. Dnes to jest 4.5. jsem si pozastavil svůj živnostenský list který jsem doposud měl jako vedlejší příjem.

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti jakmile se přihlásím na pracovní úřad?
    Děkuji za odpověď Petr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2011 9:45

autorka

Dobrý den,

v případě pozastavení živnosti obecně vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti. Posuzuje se činnost, která založila účast na důchodovém pojištění za poslední 3 roky alespoň 12 měsíců.

Upozorňuji však na skutečnost, že skončením zaměstnání se z vedlejší výdělečné činnosti stala činnost hlavní s povinností platby minimálních záloh na pojistné. Důvod pro OSVČ vedlejší musí trvat po celý kalendářní měsíc. Více v článku: Končíte v práci, při které jste si jako OSVČ přivydělávali? Na peníze z pracáku zapomeňte

Dalším problémem zřejmě bude výplata nemocenského. Z jaké činnosti by měla být vyplacena? Zaměstnání skončilo a z vedlejší výdělečné činnosti zřejmě nebylo placeno nemocenské (od 1.1.2011 to ani není možné). Doporučuji prověřit a případně doplatit vzniklé zálohy na pojistné. 

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).