Re: Faktury vystav. v 12/08 uhrazené 01/
nevím, co bylo v diskusi, ale vím co je v zákoně o DP, konkrétně v § 7 odstavec 8 "Poplatník, který uplatňuje výdaje podle odstavce 7, je povinen vždy vést záznamy o příjmech a evidenci POHLEDÁVEK vzniklých v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností.
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=494426
zde. z toho jsem pochopila, že pro uplatnění výdajů procentem z příjmů nezaplacené faktury nezahrnu do tohoto výpočtu... samořejmě evidenci pohledávek nerozporuji.
tazatel se ptal, zda faktury vystavené v roce 2008 ale zaplacené v roce 2009 zahrnout do příjmů roku 2008...
Ano a první odpovídající, jehož odpověď jste zpochybnila mu správně napsal, že faktury zapíše do knihy vydaných faktur v roce 2008 podle data plnění a k rozvahovému dni je povede jako pohledávky. Samozřejmě z nich ale nebude počítat procento výdajů, když mu v roce 2008 nebyly zaplaceny :-).
Jestli nevadí, trošku se vrátím k tématu. Jestli uplatňuji výdaje procentem druhým a dalším rokem, tak pohledávky nezahrňuji do příjmu v roce vystavení, ale až v roce kdy jsou uhrazeny a vedu je normálně jako pohledávku? Jenom že to mám teď druhým rokem. Loni jsem srovnala závazky i pohledávky a nevěděla jsem co s pohledávkou letos.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 2. 2009 19:24
V přiznání k dani z příjmů FO bych chtěla uplatnit výdaje procentem z příjmů. Mohu tento způsob použít a jak, pokud byly některé faktury vystavené 31.12.2008 avšak zaplaceny byly až v lednu či únoru 2009 na bankovní účet?Zahrnu příjmy z těchto faktur do roku 2008 nebo jej nechám až na r. 2009 a musím tedy evidovat pohledávky? Děkuji moc za radu.