Zrizovaci vydaje

• (neregistrovaný)

19. 2. 2009 22:50

Dobrý den,
    když 16.7.08 vznikla s.r.o. a společníci dodali účtenky s datumem před vznikem společnosti, což patří do zřizovacích výdajů, společnost je k datu 16.7. musí zaúčtovat.

Jde mi o to, jaká částka se účtuje... mám např. 4 účtenky s různými datumy. Tak tyto částky sečtu a celou částku zaúčtuju jako zřizovací výdaje anebo účtuji jednotlivé částky zvlášť?
    Pokud je totiž sečtu, vyjde mi cca 30000 a podle vnitřní směrnice je to dlouhodobý majetek, který se odepisuje.
    Pokud je nesečtu, budou některé přímo do spotřeby a pouze některá bude do majetku.

Mám v tom zmatek, může mi někdo poradit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2009 7:04

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Zrizovaci vydaje
      Zřizovací výdaje jsou všechny jednotlivé položky sečtené dohromady. Předpokládám tiše že v tom balíčku dokladů nemáte doklady na reprezentaci, na pořízení dlouhodobého majetku a zásob. Z hlediska daně z příjmů se odepisují jako DNM daňově ve chvíli, je li jejich hodnota vyšší než 60000 Kč, z hlediska účetního si ÚJ může určit výši, od které považuje zřizovací výdaje za majetek a do kdy je účtuje jednorázově do daňových výdajů. Takže se vám odpisy daňové a účetní budou v tomto případě lišit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).