Re: DE - cestovné
Setkal jsem se často s tím, že si OSVČ jakoby sami sobě vypláceli cestovné z pokladny :-). Samozřejmě je to ale hloupost, jako byste si přehazoval peníze j levé kapsy do pravé. V praxi prostě cestovní náhrady u OSVČ snižují základ daně, obvykle přes tzv. nepeněžní deník a žádný pohyb hotovosti je neprovází. Takže je zbytečné vyrábět nějaké směnrice, prostě si o cestovní náhrady jen snížíte základ daně a nic si vyplácet nebudete. Pokud si budete chtít někdy vybrat peníze z pokladny pro osobní potřebu, je to nedaňový výdaj.
Tomu všemu rozumím,ovšem účetní to touto formou v minulých letech zaúčtovala,dala cestovné jako režijní výdaj,a já až jsem se o vedení DE začal zajímat více jsem narazil na tento problém.Ovšem zda to dobře píši (nejsem fundovaný účetní) výsledek byl stejný,jen s tím rozdílem,že se ponížila pokladna.
Pane jaromíre,prosím Vás ješte jeden dotaz,co když se v důsledku tohoto vyplácení stalo,že např.cestovné za rok 2007 se vyplatilo až koncem roku 2008,lze to a nebo je to tak že je to za 2007 tak to může být pouze náklad roku 2007 atd.??Moc děkuji za Váš čas,snažím se to lépe pochopit.
Asi to špatně vykládám, snažím se vám vysvětlit, že mezi výší cestovních náhrad a výdajem z pokladny u OSVČ není žádná přímá souvislost. Cestovní náhrady je jakási státem povolená částka, nebo lépe hodnota, o kterou si při používání vozidla pro účely podnikání můžete za jistých určených pravidel snížit základ daně. Neznamená ovšem nutnost tuto hodnotu současně čerpat v hotovosti. Nezaměňujte to s cestovními náhradami vyplácenými zaměstnavatelem svým zaměstnancům, tam je to samozřejmě provázáno, cestovní náhrady a jejich výplata, u OSVČ NIKOLI. OSVČ sama sobě nic vyplácet NEMUSÍ. V tom případě jsou jakékoli dotazy na stav pokladny v souvislosti s cestovními náhradami OSVČ irelevantní. Z pokladny si OSVČ může peníze pro své osobní potřeby vyplatit KDYKOLI, stejně tak zase kdykoli do pokladny peníze může vložit, oboje je ovšem příjem i výběr NEDAŇOVÝ, tedy bez vlivu na základ daně.
No pokud by byl výdaj z pokladny v výrazném časovém nesouladu s "účtováním" cestovních náhrad do nepeněžního deníku (rozdíl jednoho roku, tedy zdaňovacího období), a navíc by byl tento výdaj daňový, asi bych s tím problém měl. Pokud je ještě možné to opravit, to co nazýváte (asi jen pracovně) výplatou cestovních náhrad OSVČ, bych přehodnotil jako osobní výběr podnikatele (nedaňový výdaj) a jen bych o předpis cestovních náhrad daňově upravil základ daně (snížil).
Rozumím,ještě jedna maličkost,tak že vlastně lze z objemu ročního cestovného uplatnit např.pouze 1/2 a ten zbytek nenechávat na "další rok"??? Kam vy účtujete cestovné,jestli jsem dobře pochopil,pouze ponížíte na konci roku výdaje o tuto částku,padl tady totiž názor (v předešlých diskuzích),že je nutno tuto částku uvést do Přílohy č.1DAP tabulka E úpravy podle §5§23.Děkuji mnohokrát za Vaši trpělivost,ale zdá se,že to začínám chápat.
Tak teoreticky nemusíte uplatnit nic, není to vaše povinnost, pokud ovšem něco "uplatníte", ve smyslu že to vyčíslíte a uvedete třeba v tom nepeněžním deníku, pak už to nelze krátit a přesouvat do dalšího roku. Ovšem v dalším roce také jistě budete řídit a mít s autem výdaje, ty budete také uplatňovat .....
Ano, v podstatě se to dá i uplatnit v tabulce E, ovšem není to příliš košer, tato tabulka slouží pro úpravy podle § 23 a § 5 ZDP, obvykle to každý má jakoby již zahrnuto ve výdajích, jaksi nad rámec peněžního deníku, tak to dělají ti, kdo na to mají software s nepeněžním deníkem, třeba já :-).
Tak že aby jsme tuto naši diskusi ukončili a já Vás přestal obtěžovat,cestovné za rok např.2008 lze použít v roce 2008,lze použít jen pouhá část,ale ta co nebyla uplatněna (ten zbytek) si "neponecháme" na další rok jednoduše řečeno příští rok máme smůlu.No a při účtování je lepší ponížit pouze výdaje v nepeněžním deníku,než použít Přílohu č.1DAP a zde uvést částku uplatněného cestovného.Nezbývá mi než Vám poděkovat za Váš čas a trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
20. 2. 2009 6:36
Moc prosím o Vaše zkušenosti.Jsem OSVČ a používám soukromé vozidlo pro firemní účely.Cestovné v tomto případě je tzv.nepeněžní výdaj snižující základ daně.Ovšem jak by to bylo v případě,že si jako OSVČ vytvořím vnitřní předpis,že tato částka bude daňovým výdajem (půjde do nákladů) pouze v případě,že na to firma "bude mít" a jen když se vyplatí tato částka např.po měsících přes pokladnu.Setkal se s tím někdo někdy.Děkuji moc za Vaše názory a zkušenosti.