Prosím zkušenější - živ. pojištění a RZ

• (neregistrovaný)

20. 2. 2009 8:44

Mám od zaměstnance potvrzení o zaplaceném pojistném na soukromé životní pojištění, ale je zde pozn:

V pojistné smlouvě, k níž se toto potvrzení vydává, není pojistná částka pro případ dožití pevně sjednána, pro případ dožití se vyplácí kapitálová hodnota pojištění. Pojistná částka, ktrá je v poj. sml. uvedena, je pojistnou částkou pro případ smrti. V pojistce, která však není poj. smlouvou, ale poze jednostranným právním úkonem pojistitele potvrzujícím uzavření poj.smlouvy, může být v některých případech uvedena položka s názvem "Pojistnáčástka pro případ dožití". Tato byla v pojistce uváděna pouze pro větší transparentnost produktu pro klienta a deklaruje nejnižší možnou výši kapitálové hodnoty na konci pojištění, tj. v roce v němž pojištěný dosáhne 70 let věku. V pojistné smlouvě se však nesjednává a nemá charakter pevně sjednané pojistné částky pro případ dožití dle § 15 odst. 6 zákona a nemohou na ni být uplatňovány limity zde uvedené. Aby z tohoto důvodu nedošlo k nedorozumění, doporučujeme, dokládat nárok na snížení základu daně oběma dokumenty, tj. jak pojistnou smlouvou tak pojistkou.

Zaměstnanec doložil smlouvu, kde je poj. částka pro případ smrti 100.000,- Kč a datum konce hl. pojištění: 1.3.2038. Smlouva uzavřena 26.1.1999. Zaměstnanec je ročník 1968. Jakožto začátečník jsem lehce nervózní z té poznámky na potvrzení (z které nejsem zrovna moudrá). Mohu částku na potvrzení uplatnit při RZ daně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2009 8:58

Jaromír (neregistrovaný)

Re: prosím zkušenější - živ. pojištění a
      Já bych se tím netrápil, pokud si pořádně přečtete příslušné ustanovení § 15, nejdete zde větu: "a u pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití navíc za předpokladu, že pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let včetně má sjednanou pojistnou částku alespoň na 40 000 Kč a pojistná smlouva s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou nad 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 70 000 Kč. U důchodového pojištění se za sjednanou pojistnou částku považuje odpovídající jednorázové plnění při dožití."

Tedy ty limity platí pro takové pojistné smlouvy, které mají pojistnou částku pro případ dožití PEVNĚ sjednanou. Pokud takovou pevně sjednanou částku nemají, není potřeba se zabývat limity, ty lze za přepokladu splnění ostatních podmínek normálně uplatnit

• 20. 2. 2009 9:05

Eva.J. (neregistrovaný)

Ok, já předpokládám, že ta pojišťovna sama nejlíp ví, kdy potvrzení zaslat a kdy odečíst. Tak jim tedy budu důvěřova a zahrnu to do RZ.

Díky za radu

• 20. 2. 2009 9:23

Jaromír (neregistrovaný)

Potěšila jste mne tím, že jste zůstala Čechem, pojišťovně důvěřujete, mně rozhodně nedůvěřujete :-))))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).