Re: DoPP - jaká daň při čtvrtletní odměn
jejichž úhrnná výše před zvýšením podle odstavce 13 u téhož zaměstnavatele nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 5 000 Kč. ....tolik v zákoně.Já bych doložila kvartální odměnu měsíčními výkazy práce, ze kterých by bylo patrné, že za měsíc odměna nepřevýšila 5tisíc.Takže bych počítala se srážkovou daní.
Daní se příjem měsíční. Jestli-že tedy dáte v měsíci částku převyšující 5.000,- Kč (bez ohledu na to za jak dlouhé období to je), musíte danit zálohovou daní.Pokud by jste chtěla danit pouze srážkovou, musela by jste dát odměnu v jednotlivých měsících do 5.000,- Kč.
Oběma Vám velice děkuji, ale to je právě ta situace, dva názory a v této fázi jsou mi oba k ničemu, může mi prosím napsat někdo, kdo má opravdu praktické zkušenosti? Jinak to asi dělám tak, že budu raději vyplácet měsíčně a bude to. Ale jinak fakt díky, vážím si toho, že jste reagovali.
>>>>>Pokud mám zaměstnance na DoPP a vyplácím mu odměnu
>>>>>čtvrtletně, jak je to s těmi 5.000 tisíci - srážková
>>>>>daň.
>>>>>Počítá se to jako měsíčně 5.000? Nebo pokud mu to dám
>>>>>jednou za čtvrtletí, tak ta čtvrtletní platba nesmí
>>>>>být nad 5.000 hrubého? V praxi je to tak, že má 10
>>>>>hodin
>>>>>měsíčně a jednou za kvartál to dělá 3.000 hrubého.
>>>>>Chci mu přidat na 200 za hodinu, ale to už by bylo za
>>>>>kvartál 6.000. Tak prosím poraďte. Díky všem.
>>>>
>>>>Já se Vám Vlaďko omlouvám, neohýbala jsem si zákon, jak píše paní Jerry, pouze jsem si ty "jednoznačné" pojmy vysvětlila opačnou logikou.V praxi jsem tento problém neřešila, to je pravda - a kdyby - tak bych odvedla daň tak jako tak stejnou na účet zálohových daní.Sama pro sebe bych zákon neohýbala,obzvláště dnes, kdy je daň rovná.Ještě jednou omluva.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 2. 2009 16:16
Pokud mám zaměstnance na DoPP a vyplácím mu odměnu čtvrtletně, jak je to s těmi 5.000 tisíci - srážková daň. Počítá se to jako měsíčně 5.000? Nebo pokud mu to dám jednou za čtvrtletí, tak ta čtvrtletní platba nesmí být nad 5.000 hrubého? V praxi je to tak, že má 10 hodin měsíčně a jednou za kvartál to dělá 3.000 hrubého. Chci mu přidat na 200 za hodinu, ale to už by bylo za kvartál 6.000. Tak prosím poraďte. Díky všem.