DoPP - jaká daň při čtvrtletní odměně?

• (neregistrovaný)

21. 2. 2009 16:16

Pokud mám zaměstnance na DoPP a vyplácím mu odměnu čtvrtletně, jak je to s těmi 5.000 tisíci - srážková daň. Počítá se to jako měsíčně 5.000? Nebo pokud mu to dám jednou za čtvrtletí, tak ta čtvrtletní platba nesmí být nad 5.000 hrubého? V praxi je to tak, že má 10 hodin měsíčně a jednou za kvartál to dělá 3.000 hrubého. Chci mu přidat na 200 za hodinu, ale to už by bylo za kvartál 6.000. Tak prosím poraďte. Díky všem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 2. 2009 16:48

MMM (neregistrovaný)

Re: DoPP - jaká daň při čtvrtletní odměn
      jejichž úhrnná výše před zvýšením podle odstavce 13 u téhož zaměstnavatele nepřesáhne za kalendářní měsíc částku 5 000 Kč. ....tolik v zákoně.Já bych doložila kvartální odměnu měsíčními výkazy práce, ze kterých by bylo patrné, že za měsíc odměna nepřevýšila 5tisíc.Takže bych počítala se srážkovou daní.

• 21. 2. 2009 18:36

J (neregistrovaný)

Daní se příjem měsíční. Jestli-že tedy dáte v měsíci částku převyšující 5.000,- Kč (bez ohledu na to za jak dlouhé období to je), musíte danit zálohovou daní.Pokud by jste chtěla danit pouze srážkovou, musela by jste dát odměnu v jednotlivých měsících do 5.000,- Kč.

• 22. 2. 2009 10:32

vlada (neregistrovaný)

Oběma Vám velice děkuji, ale to je právě ta situace, dva názory a v této fázi jsou mi oba k ničemu, může mi prosím napsat někdo, kdo má opravdu praktické zkušenosti? Jinak to asi dělám tak, že budu raději vyplácet měsíčně a bude to. Ale jinak fakt díky, vážím si toho, že jste reagovali.

• 22. 2. 2009 16:27

Jerry (neregistrovaný)

Ale oni nejsou dva názory, je jen jeden. V zákoně jsou jednoznačné pojmy - jako příjem, kalendářní měsíc. Paní MMM si zákon poněkud "ohnula" aby jí nebo Vám víc vyhovoval.

• 22. 2. 2009 22:08

MMM (neregistrovaný)

>>>>>Pokud mám zaměstnance na DoPP a vyplácím mu odměnu
      >>>>>čtvrtletně, jak je to s těmi 5.000 tisíci - srážková
      >>>>>daň.
      >>>>>Počítá se to jako měsíčně 5.000? Nebo pokud mu to dám
      >>>>>jednou za čtvrtletí, tak ta čtvrtletní platba nesmí
      >>>>>být nad 5.000 hrubého? V praxi je to tak, že má 10
      >>>>>hodin
      >>>>>měsíčně a jednou za kvartál to dělá 3.000 hrubého.
      >>>>>Chci mu přidat na 200 za hodinu, ale to už by bylo za
      >>>>>kvartál 6.000. Tak prosím poraďte. Díky všem.
      >>>>
      >>>>Já se Vám Vlaďko omlouvám, neohýbala jsem si zákon, jak píše paní Jerry, pouze jsem si ty "jednoznačné" pojmy vysvětlila opačnou logikou.V praxi jsem tento problém neřešila, to je pravda - a kdyby - tak bych odvedla daň tak jako tak stejnou na účet zálohových daní.Sama pro sebe bych zákon neohýbala,obzvláště dnes, kdy je daň rovná.Ještě jednou omluva.

• 23. 2. 2009 22:05

vlada (neregistrovaný)

Netřeba se omlouvat, proto jsme přece tady, abychom diskutovali a máte pravdu v tom, že ty "jednoznačné" pojmy kolikrát těžko vysvětlit. Vážím si každého názoru, který mi přinese nové info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).