Re: Úroky z hyp. úvěru a stavebního spoř
Mohu vám odpovědět z vlastní zkušenosti - mám na sebe úvěr ale majitelem nemovitosti je pouze manžel (máme zde včetně dětí trvalé bydliště a manžel je samozřejmě spoludlužník) a já si nemůžu odečíst úroky z toho úvěru. Bylo mi na FÚ vysvětleno, že si je může odečíst pouze vlastník nemovitosti! Takže si je z úvěru na mé jméno odečítá manžel - to jde, protože figuruje jako spoludlužník. Ve vašem prvním případě si myslím že máte smůlu pokud jsou majitelé pouze rodiče a vy nemáte žádný podíl.
U druhé varianty - nevím přesně ale bylo mi vysvětleno, že úroky si může odečíst majitel nemovitosti- viděla bych to na odpočet podílu úroků od ledna do konce června.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
23. 2. 2009 9:23
Mám dva případy žádosti o odpočet a chtěl bych se zeptat:
1. Lze odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření na přístavbu domu pokud je dům rodičů žadatele o odpočet, žadatel zde nemám trvalé bydliště, ale manželka a děti ano. Na úvěrové smlouvě jsou jako dlužníci uvedeni oba manželé. Manželka je na mateřské,bez příjmů, tudíž si odpočet nemůže uplatnit.
2. Lze odečíst úroky z úvěru ze stavebního spoření na byt, který byl v červenci roku 2008 prodán? Úroky jsou za období leden - srpen 2008. Žadatel zde byl trvale hlášen po dobu kdy byt vlastnil. V srpnu 2008 úvěr splatil.
Děkuji za rady