Výpověď a těhotenství

• (neregistrovaný)

23. 2. 2009 14:56

Prosím o radu jsem těhotná, ale teprve asi v 5 týdnu. Zaměstnavatel to neví. Může mi dát výpověď s tím, že mu řeknu, že jsem těhotná?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 2. 2009 15:03

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Výpověď a těhotenství
      Nemůže Vám dát výpověď pro nadbytečnost, ale pokud by se firma např. rušila, tak může. (Předpokládám, že nejste ve zkušební lhůtě, v takovém případě Vám sice nedá výpověď, ale pracovní poměr může zrušit).

• 23. 2. 2009 15:09

Aneta (neregistrovaný)

Nejsem ve výpovědní době. A ještě mám prosím Vás dotaz kdyby nastalo, že by mi dal výpověď s 2 měsíční dobou tudíž by PP skončil př.: 30.4.2009 a v březnu bych zjistila, že jsem těhotná, přesto by mi výpověď už byla daná. Bude tato výpověď platná?

• 23. 2. 2009 16:11

Jiřka (neregistrovaný)

Neptala jsem se na výpovědní dobu, ale na zkušební dobu. Předpokládám teda, že ve zkušební době nejste a že máte prac. poměr na dobu neurčitou a že by se jednalo pouze o výpověď z důvodu nadbytečnosti (ne kvůli rušení nebo přesunu firmy).
      Takže - nemůže Vám dát výpověď v době, kdy jste již těhotná. Takže pokud jste teď těhotná, tak Vám výpověď dát nemůže. V době mateřské a rodičovské taky ne. Může Vám ji dát až se pak vrátíte do práce.
      Pokud by Vám ale dal teď výpověď a Vy byste v době převzetí výpovědi těhotná nebyla, ale otěhotněla až ve výpovědní době, tak je výpověď platná a pracovní poměr by Vám až po uplynutí ochranné doby (tzn. po uplynutí těhotenství, mateřské a rodičovské). Poté byste si mohla odpracovat ještě tu část výpovědní doby, která zasáhla do ochranné doby a pak by prac. poměr skončil. (ale mohla byste i prohlásit, že na odpracování netrváte). Viz Zp § 53 odst. 2.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).