Co dělat, když zaměstnavatel neplatí?

• (neregistrovaný)

23. 2. 2009 23:15

Dobrý den. Manželovi běží výpovědní lhůta z důvodu nadbytečnosti. Mám obavu, že za odpracovanou dobu nedostane zaplaceno a budeme muset žít jen z mojí výplaty. Co může zaměstnanec dělat v případě, že zaměstnavatel mu nevyplatí mzdu, protože nemá na výplaty peníze? Obrátit se na ÚP? Nevíte někdo pár podrobností, jak v takovém případě postupovat? (lhůty, důvody, na základě čeho...?) Díky za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2009 6:38

xy5

Re: Co dělat, když zaměstnavatel neplatí
      na ÚP by se mohl obrátit pro nevyplacené mzdy v případě, že by byl na firmu vyhlášen konkurs, jinak jedině vymáhat přes soud
      v tom případě je možné o dlužné mzdy (ale nevyplácí se úplně vše na ÚP a ne třeba v plné výši - je to omezeno kolem 30000 Kč v čistém/měs.)
      pokud nemáte jistotu, že manžel dostane výplatu, určitě by neměl žádat zam-tele o provedení ročního zúčtování mezd, neboť případný přeplatek na dani ÚP nevyplácí (měl by si podat - ve vlastním zájmu - daň.přiznání na FÚ)
      několikrát zde na toto téma byla diskuse, také k tomu najdete více na stránkách MPSV

• 24. 2. 2009 11:53

AL (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát za radu. Zkusím najít něco, co s tím souvisí. Četla jsem insolvenční zákon, ale moc moudrá z toho nejsem. V konkurzu firma zatím není. Slyšela jsem o možnosti hromadné žaloby zaměstnanců.
      K tomu ročnímu zúčtování: prosím, můžete to ještě trochu vysvětlit? To roční zúčtování vyjde jinak, když si ho podá on sám? Nebo je to tak, že když se tím jednou začne zabývat ÚP, tak od FÚ nedostaneme přeplatek na dani?
      Děkuji za další reakce.

• 24. 2. 2009 12:12

xy5

ono vyjde stejně, ale když nevyplatí zam-tel mzdu, nevyplatí ani vratky daně a pokud bude firma v konkursu a výplatu mezd bude provádět ÚP, tak ten přeplatky daní nevyplácí, proto je lepší, když si zam-ec provede sám roční zúčtování na FÚ, odtud přeplatek na dani dostane zpět bez problémů
      ne vše, co má zam-ec na výplatní pásce, dostane od ÚP uhrazeno (neuhrazuje se mj. vratka daně, dohoda o provedení práce, odměny k živ. jub., myslím, že ani bonusy na děti apod.)
      vše je popsáno u pokynů (na co má, příp. nemá nárok), když si dotyčný zažádá o výplatu mezd na ÚP - ale podmínkou je konkurs firmy (mohou podat žalobu, ale ať si zjistí, co je to bude stát - v Kč)

• 24. 2. 2009 19:20

AL (neregistrovaný)

Vy jste hlavička - na to jsem nepomyslela, je znát, že jste odborník. Díky! Na to bych nepřišla. Ale mám ten pocit, že manžel už s mzdovou účetní domluvil, že mu to udělá. Ještě to ověřím. Snad se toho přeplatku (pokud nějaký bude) dočkáme. Firma ještě v konkurzu není.

• 18. 3. 2009 13:08

LA (neregistrovaný)

Vyplácí ÚP odstupné? Řídí se to výplatní páskou do 30.000 Kč?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).