Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 5. 2011 19:12
Dobrý den, stal jsem se dobrovolně plátcem DPH (z důvodu větší zajímavosti pro firmy, kterým poskytuji služby) a příležitostně některý materiál pro své služby chci nakoupit přímo z asie. Dnes už většina zásilek překročí bezcelní limit 22€. Jaký je postup? Celnice zásilku nějakým způsobem ocení (dodavatelé bohužel někdy neuvádějí reálnou mnou zaplacenou cenu), stanoví mi DPH a CLO. V tom mám ovšem tři zásadní nejasnosti:
1) můžu si odečíst celníky vyměřenou DPH na vstupu, i když o dodavateli nic moc nevím (kontakt jen přes eBay a paypal) a nemám ani žádný pořádný doklad o ceně, kromě vytisknuté transakce paypal?
2) z toho pramení druhý dotaz, celníci se určitě netrefí přesně do ceny, kterou jsem já skutečně zaplatil. Která cena je tedy směrodatná? Předpokládám, že ta vyměřená celníky, ale co když se výrazně liší od mnou skutečně zaplacené ceny a vyměřené CLO a DPH je nižší, než bych měl vzhledem ke skutečné ceně zaplatit nebo naopak mi vyměří více, než bych zaplatit měl? V prvním případě přijde o peníze stát, musím se přiznat ke skutečné vyšší ceně nebo je to problém celníků? A naopak když je vyměřené CLO a DPH vyšší, než odpovídá skutečné ceně, tedy přicházím o peníze já, můžu dodatečně výpisem transakce paypal prokázat skutečnou cenu?
3) poslední stručný dotaz, můžu vůbec jako plátce DPH nakupovat takovým způsobem nebo to bez důkladné identifikace dodavatele a řádné faktury od něj vůbec nejde?
Omlouvám se za poněkud rozsáhlejší dotaz, avšak nikde jsem nenašel srozumitelnou odpověď na toto téma. Budu vděčný za jakékoliv odpovědi nebo nakopnutí směrem, kde odpověď najít. Bohužel nejsem právník a ze zákonů nejsem schopen odvodit sám řešení. Určitě ale spousta lidí řeší nákupy z asie a někteří z nich jsou plátci DPH, tak by nějaké praktické řešení mělo existovat a nebudu sám, komu se vysvětlení hodí. Děkuji mnohokrát.