Re: Kontrola ze sociálky, co vše nachyst
Mám se dostavit taky. Chtějí obraty 521-523, ale budu iniciativní a přibalím obraty 336 a 331. Jinak nemám vždy kopii z měsíčního přehledu o platbě pojistného, nějak to asistentka ne vždy ofotila před tím než to poslala. Co si o tom myslíte? Je to tak důležité?
Taky to nemám ofocené! Žádný dopis mi neposlali, paní volala, že mám přijít, protože stěhujeme sídlo, tak si to chtějí uzavřít.
My jdeme na kontolu příští týden, v dopise který jsme dostali je krom toho co jste již psali, také účtová osnova, hlavní kniha, pokladní a bankovní deník, přihlášky, odhlášky, evidence docházky
a teď se zeptám já: co je myšleno rekapitulací mezd?
Hlavne kontroluji mzdove listy, pak duchodove listy a jestli jste splnili oznamovaci povinnost, tedy vse radne prihlasili. Zadne obraty uctu jsem nikdy nenesla, nechtela to videt. a jestli mate nekoho na dohodu o provedeni prace, tak ukazte treba prehled, ze tri lidi,ze mzda byla zuctovana tehdy a tehdy a ze odpracovali dohromady 120h, diva se na to, zda kontrolujete hodinovy limit.
Pak taky se diva na nemocenske listy a vyloucene doby. tot vse. vzdy takto nachystana a jiz 5 let bez problemu. Hlavne plnou moc a vypis z OR.
Budte v klidu ,všechno si nachystejte,taky záleží na vstřícnosti úředníka,my jsme měli loni jsme malá firma o 3 zaměstnancích a třeba ELDP,nám paní opravila ,protože nejsem mzdovka a oni jsou povinni za malé organizace to opravit!A přehled o platbě pojistného si vytáhněte z pc.
Já byla na kontrole před měsícem, chtěli výpis z OR, všechny mzdové listy za za-nce + za dohodáře, ELDP, docházku. Obraty 521 ani 336 po mě nechtěli volala jsem si, a říkali, že toto požadují jen pokud mají nesrovnalosti. Zkuste zavolat a zeptat se co vše budou chtít, to je nejlepší způsob.
Já byla v pátek na kontrole.
Nechali si tam výpis z OR, poněvadž jsme měnili sídlo. Dále se ptala, zda některý ze zaměstnanců měnil adresu bydliště nebo se změnil jeho stav - dělají si pořádek v systému...
Kontrolovala: mzdové listy, DPP-počet hodin, jestli nepřesáhl 150, podrobné rekapitulace mezd - tzn. co účtuju do ucetnictví si kontrolovala se svou sestavou, ELDP. Ptala se, zda jsme vypláceli odstupné - kontrolovala si, zda bylo v pořádku (násobek), dále zda jezdíme soukromě služebním autem. Nejezdíme ;-)
V měsících, kde se nám rozcházely čísla, tak kontrolovala DPP, protože to byl ten rozdíl, co jsem měla zaúčtováno ve mzdových nákladech a tím, co jsem jim uváděla do přehledu (jsme bývalá MO).
Dále chtěla vědět, zda máme starobní nebo invalidní důchodce.
Do podrobna to nepitvala, říkala, že mají takový problémy s nemocenským, že kontroly berou opravdu rázně a nepřehání to, protože systémy jim nefungují, jak by měly... Jinak byla velmi ochotná, jestli prý budu potřebovat cokoli ohledně nemocenskýho, mám hned volat, než něco zmastit... ;-)
takže žádný strach.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2009 10:55
Prosím vás, kdo máte zkušenosti s kontrolami ze sociálky, můžete mi prosím poradit, co vše mám nachystat a na co si dát pozor?
Nemám s tím zatím žádné zkušenosti, jsem nováček!
Díky moc!