Re: Chci přestat používat razítko.
hoďte je do koše, zlikvidujte je, razítka jsou dnes na nic, nikde není povinnost je užívat, to je jen byrokratický přežitek. Musíte ale mít na svých listinách všechny povinné údaje dle § 13a obch.zákoníku, takže pokud máte něco na razítku, co nemáte na listinách, tak doplnit.
Nikdo není oprávněn po Vás chtít razítko, ani FÚ na přiznáních apod., přestože jste ho předtím používal. Jediný problém by byl při podpisovém vzoru v bance pokud byste měl ve vzoru i otisk razítka, tak byste musel požádat o nový podpisový vzor.
Já myslím, že už Vám bylo dostatečně odpověhzeno. Pokud jste kdekoliv jako přest.firmy uvedl podpisový vzor včetně razítka, musíte to změnit-bez razítka a máte problém vyřešen.
Na mne startovala baba na poště, když mi přišly materiály jako pro OSVČ na IČ, že mi to bez razítka nedá, tak jsem ji upozornil:
1. není mou povinností mít nějaké razítko
2. když mi to bez něj nedá(jak tvrdila), vznikne škoda, pro kterou budu žalovat Českou poštu a ji jmenovitě rozmáznu,kde se dá
3. výsledek-šla se radit s vedoucí, té jsem to zopakoval, na argumet, že to mají v předpisech jsem odmítl diskutovat, protože nebyxla schopna mi doložit zákonnou povinnost mít razítko a najednou my to ty slepice uražený vydali jen na podpis.
ad: Česká pošta
Bohužel s poštou mám stejnou tristní zkušenost, jak na přepážce, tak při dodání domů.
Jakmile je dopis adresován OSVČ nebo firmě, bez razítka nevydají. Coby OSVČ jsem nějaké razítko měl (kvůli usnadnění vypisování paragonů apod.), ale co jsem loni založil PO, tak razítko jsem nedělal. Když dorazily dokumenty z OR, byl to horor, stejně jak píše pája, bez přizvané vedoucí se to neobešlo. A i vedoucí pošty sveřepě tvrdila, že to mají někde v předpisech.
Přiznání podávejte klidně bez razítka, žádný zákon vám skutečně nenařizuje mít razítko. Problémy byste snad mohl mít jedině v bance, pokud máte razítko na podpisovém vzoru. Pak by bylo potřeba nejdříve dojít do banky, změnit podpisový vzor na něco bez razítka a pak ta razítka můžete opravdu klidně vyhodit.
Zkusím také přispět: píšete o společnosti. Máte na mysli společnost, která je zapsána v obchodním rejstříku?? Pokud ano, tak v něm máte napsáno, zda stačí podpis bez razítka nebo s razítkem. Jinak jak již bylo napsáno, změňte si všude tam, kde máte vzor s razítkem na nový vzor bez razítka a ať si úředníci trhnou. Známý někdy pro FÚ, OSSZ nebo VZP dá a někdy nedá razítko a nikdo pokud vím mu nevolá, že mu tam něco chybí.
Ano, firma je v OR. O razítku tam jistě nikdo nemá ani zmínku.. Máte na mysli např. větu, "podepisování se děje tak, že k napsanému, nebo VYTIŠTĚNÉMU názvu připojí svůj podpis společník". Vytisknout mohu všelijak.. Díky všem, od dnešního dne nerazítkuji, nechám to vyhnít..
já mám čerstvou zkušenost s OSSZ - jsem FO nezapsaná- a na ELDP sveřepě chtějí razítko, nebo napsat RAZÍTKO NEPOUŽÍVÁM - jinak se to vrátí zpět :-)) Jelikož ze zásady razítko nepoužívám, tak to všude píšu, že nepoužívám ... pevné nervy s úředníky
A helemese jaká se nám rozhořela diskuze kvůli razítku. Můžu Vás všechny uklïdnit. Žádný předpis o tom, že by se razítko muselo používat neexistuje a povinnost někomu psát, že razítko nepoužívám to už je opravdu byrokratická šikana. Já být na Vašem místě Libore, bych se těšila, až mi nějaký úředník dá písemně proč po mně to razítko chce a já bych pak jeho nadřízenému napsala nějaký hodně dojemný dopis.
Zdar všem. jak říkám, jdu do toho, razítkování je otravné, o cenách polštářků nemluvě.. Aneb korunka ke korunce :-)
Jen mám obavu, kolik bude rozhořčených zákazníků kvůli neorazítkovaným fakturám. A tak zase přichází dilema, zda nebudu honit jejich proplacení, bo lidská hloupost.. Ale to už je jiná pohádka..
Ď
Libore, a vy jste snad už někdy viděl orazítkovanou fakturu od firem jako Telefonica, mobilní operátoři, plynárny, vodárny, energetika atd.? Já teda ne :-) Dokonce neposílají ani podepsané faktury - a nikdo to přece nezpochybňuje. Ani to zpochybňovat nemůže, protože to skutečně není povinnost ani vaše, ani těch zmíněných velkých firem. Tak co řešíte? ;-)
>>Zdar všem. jak říkám, jdu do toho, razítkování je
>>otravné, o cenách polštářků nemluvě.. Aneb korunka ke
>>korunce :-)
>>
>>Jen mám obavu, kolik bude rozhořčených zákazníků
>>kvůli
>>neorazítkovaným fakturám. A tak zase přichází
>>dilema,
>>zda nebudu honit jejich proplacení, bo lidská
>>hloupost.. Ale to už je jiná pohádka..
>>
>>Ď
>>
>
>Libore, a vy jste snad už někdy viděl orazítkovanou
>fakturu od firem jako Telefonica, mobilní operátoři,
>plynárny, vodárny, energetika atd.? Já teda ne :-)
>Dokonce neposílají ani podepsané faktury - a nikdo to přece
>nezpochybňuje. Ani to zpochybňovat nemůže, protože to
>skutečně není povinnost ani vaše, ani těch zmíněných
>velkých firem. Tak co řešíte? ;-)
Dovolím si upozornit paní Evu, že v tomto mýlí. Papírovou fakturu bez podpisu lze zpochybnit velmi snadno. V této debatě je často připomínáno, že někdo něco vyžaduje, tak ať to doloží zákonem. Takže: zákon o účetnictví, §11, bod 1, zde odkaz na §33a, tam se to dočtete, konkrétně bod 5 vám říká:
(5) Připojením podpisového záznamu se rozumí
a) v případě účetního záznamu v listinné formě jeho podepsání vlastnoručním podpisem.
Tolik na obranu těch, kteří trvají na podpisu na papírové faktuře. Mají pravdu, zákon to NAŘIZUJE.
Libor B.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2009 13:02
Jak postupovat, chc-li zavést NEpoužívání razítka ve firmě? Postačí pouze na všechny vystavované doklady vytisknout větu "RAZÍTKO NEPOUŽÍVÁME" (třeba vyrobeným razítkem :-) ), nebo je k tomu nějaká ihláška na instituce apod.?