Přivýdělek na živnostenský list

• (neregistrovaný)

24. 2. 2009 14:49

Pracuji na DPČ. Chtěla bych si přivydělat na živnostenský list prodejem svých malých uměleckých předmětů. Prosím někoho, kde by mi zhruba popsal vše ve spojitosti s tímto podnikáním. Živnostenský list mám, jen musím obnovit činnost. Kdybych zůstala nadále pracovat na DPČ, jak by se pak na podnikání pohlíželo?Musela bych odvádět ZP, SP v plné výši jako OSVČ? Minimální základ daně již myslím neplatí, daň bych odvedla podle skutečných ziskůˇa daň je 15% jako u zaměstnání? Myslím, že mám dost zmatené dotazy a měla bych si vše nějak uspořádat, poradí mi někdo kam nahlídnout a něco si přečíst?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2009 14:56

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Přivýdělek na živnostenský list
      Z DPČ se Vám bude srážet oboje pojištění, pokud bude větší příjem alespoň 2000,- měs. Je-li to Vaše jediné zaměstnání a příjem by byl nižší než 8000 měsíčně a zároveň nejste osobou za kterou je plátcem ZP i stát ( důchod, rodič.přísp., student atd), stačí, když doložíte ,že si platíte na ZP minimální zálohy na ZP jako OSVČ.
      Pro zaměstnání i podnikání budete zahrnovat v přiznání k dani po skončení roku příjmy - ( § 6 a § 7)do jednoho daň.základu a zdanííte 15 %. Použijete příp.odpočty ze základu daně, spočítáte výši daně, použijete slevu na osobu a vyúčtujete již zaplacené
      zálohy uze zaměstnání. Musíte si k zahájení podnikání počíst třeba
      v nějakém ekonomickém servru urč.pro podnikání. Lehce najdete ve vyhledávači.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).