Re: OSVČ auto po leasingu
Pokud jste uplatňovala leasingové splátky do daňových výdajů - musíte auto zařadit do majetku (za 119 Kč).
Rozhodnutí jestli to v majetku ponechat (a uplatňovat skutečné výdaje na provoz - popřípadě krácené za soukromé km) nebo vyřadit je na vás. Záleží kolik najedete. Náhrada za 1 km je 3,90 Kč a ceny benzínu pro OSVČ budou vyhlášeny až v lednu 2010.
Vyřazuju z majetku tak, že udělám protokol o vyřazení, napíšu osobní užívání a hotovo. S tím problémy nejsou. Ještě potom v budoucnu pozor při prodeji takového auta.
Než to vyřídíte - auto prodáte :-)
Pojistná smlouva je na jméno, ne? Já bych to asi neřešila. Jste OSVČ, jste to pořád Vy....
Jestli to tak je úplně správně, nevím.
Prodej auta z obchodního majetku se zdaňuje do § 7, prodej auta vyřazeného z obchodního majetku (pokud prodej proběhne do 5 let od vyřazení) se zdaňuje podle § 10.
POZOR - uvedla jsem mylnou informaci - §24 odst. 2 písm. k) bod 3 vylučuje uplatnění náhrady za km pro auta, která jsou po leasingu nebo byla zahrnuta do obchodního majetku.
Takže výsledek pro Vás - nechat v majetku, uplaňovat skutečné výdaje na provoz, a rozhodnutí o vyřazení nechat na dobu těsně před prodejem. (§ 10 nestupuje do výpočtu SP a ZP, takže za takto prodaného auta zaplatíte pouze daň).
Omlouvám se mylnou informaci a přeji hodně úspěchů v podnikání
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 2. 2009 18:55
Vedu DE. V 2/09 jsem koupila auto po leasingu za cenu 119,- Kč. Co je výhodnější? Nechat v majetku OSVČ a dál si upatňovat PHM, opravy a pojištění nebo raději auto vyřadit, převod do osobního užívání a dělat si pouze cestovní náhrady. Jak by se to účetně provedlo? Poraďte co s ním!