DPP - nad 5 tis. Kč

• (neregistrovaný)

24. 2. 2009 23:08

Dobrý večer, omlouvám se, ale trošku jsem zmatená, DPP (150 hodin ročně) do 5.tis je srážková daň tzn.( konečná daň), ale máme ve firmě dohody cca 50. tis. (při dodržení podmínek DPP) a poplatník je OSVČ a podepsal prohlášení k dani, tzn. jsem uplatnila slevu na dani a odvedla zálohovou daň.
    Takže otázky:
    1. pokud poplatník podepíše prohlášení k dani a je mu sražena zálohová daň z DPP je povinnost mzdové účetní vydat potvrzení o příjmu ze závislé činnosti.......atd. a nebo si musí poplatník zažádat?
    2. pokud poplatník (obecně nemusí být OSVČ a je např. zaměstnanece jiného podniku) a nepodepíše prohlášení k dani a je mu sražena zálohová daň a DPP je nad 5 tis. - musí mu mzdová účetní vydat potvrzení o příjmu ze záv....... nebo si musí zažádat a to ve všech případech do 15.2.??

Předem děkuji za odpovědi:-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2009 23:21

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: DPP - nad 5 tis. Kč
      Potvrzení o zdanitelných příjmech se vydává vždy na žádost. Pokud požádá, je účetní povinna potvrzení vydat do 10ti dnů od žádosti. Pokud ten člověk chce, aby mu zaměstnavatel udělal roční zúčtování (a není povinen podávat přiznání), pak musí o roční zúčtování požádat do 15.2. a do té doby také předložit doklady (např. potvrzení o zdanitelných příjmech od předešlého zaměstnavatele). Pokud to to nestihne do 15.2. nebo má povinnost podávat přiznání, pak toto přiznání i s případnými doklady podává do 31.3. V takovém případě klidně může mít potvrzení o zd. příjmech vystavené třeba v březnu.

• 24. 2. 2009 23:52

eva123 (neregistrovaný)

Re: DPP - nad 5 tis. Kč
      Děkuji za odpověď, chápu správně, že vždy je to na poplatníkovi!!
      Jedná se mi o to, že mám zaměstnance do 29.2.2009 a od 1.3.2009 byl na DPP + byl přiznán starobní důchod. Nechce mi nic podepsat a ani nic nechce převzít. Pokud mi nepřevezme potv.o příjmu a zahrne do přiznání pouze zaměstnání, bude mu FÚ vracet cca 20 tis. Kč, pokud by převzal potvrzení bude mu Fú vracet pár korun a on a to hraje:-( napadlo mě pouze zaslat potvrzení na dodejku 2x.
      Dělkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).