Re: Dovolená za únor..neodpracovaných 21
ne, ta podmínka 60 dnů,, je při nástupu, a záleží na rozhodnutí firmy..
pokud končíte 28.2.2009. může firma říct.. že nemáte nárok na dovolenou za únor. ale může být i benevolentní a za únor Vám dovolenou dát.. záleží také na tom, jestli jste v únoru nečerpala třeba i loňskou dovolenou
takže byste měla mít nárok na 1,66 x 2 tj. 3,32, když bude firma benevoletní za únor...
par. 212 odst. 2 až 4 ZP
Pokud pracovní poměr netrval celý rok, má zaměstnanec nárok na poměrnou část dovolené, a to za každý celý kalendřání měsíc trvání pracovnío poměru ve výši jedné dvanáctiny (resp i za měsíc v němž zaměstnanec mění zaměstnáníú. I zde se lzde odchylit ve prospěch zaměstnance a poskytnou tak dovolenou iza měsíc, v nemž netrval pracovní poměr po všechny dny.
:)) vidíte u nás ano,, i při vyplácení odstupného přesně doržujeme zákon.. a jsme tak benevolentní, že končí pracovní poměr 28.2. a pracovnice tak fňuká... fňuká... a fňuká, že jí řeknu ať už raději od 15.2. nechodí.. a mám od ní pokoj.. a raději chodím v sobotu a v neděli místo ní:))))))
Zaměstnavatel má pravdu v tom, že pokud neodpracujete 60 dní, posuzuje se nárok na dovolenou podle odpracovaných dnů. Za každých 21 odpr. dnů náleží 1/12 ročního nároku dovolené. Takže se podívejte, kolik jste odpracovala dnů (pokud jste nebyla nemocná, neměla nepl. volno apod., tak leden měl 22 a únor 20 prac dnů, takže by to vyšlo na 2/12).
Ta podmínka 60 dnů není jen při nástupu. Každý kal. rok se pro určování řádné dovolené posuzuje zvlášť (tzn. vždy nově od začátku). Pokud v kal. roce u toho zaměstnavatele odpracujete aspoň 60 směn, určuje se nárok podle odpracovaných měsíců. Dokud v kal. roce ještě neodpracuje ani 60 směn, určuje se nárok podle odpracovaných směn. Letos jste ještě u tohoto zaměstnavatele neodpracovala ani 60 směn, proto Vám vznikne nárok na 1/12 za každých 21 odpracovaných směn. Do odpracovaných dnů se počítají dny skutečně odpracované, dny ve kterých čerpáte dovolenou, svátky v pracovních dnech, které jste nepromarodila. Pokud jste nebyla nemocná nebo neměla ošetřovačku a pracujete od pondělí do pátku a leden i únor budete mít odpracovaný, pak v lednu máte celkem 22 dnů (tzn. 21 pracovních plus 1 svátek) a v únoru 20 dnů. To je celkem 42 dnů. Takže náleží 2/12.
Poměrnou část dovolené můžete řešit, když bude mít v roce odpracováno 60 dnů, což samozřejmě letos nestihne.
Leden měl 21 dnů + 1 svátek, únor má 20 pracovních dnů, takže pokud tazatelka odpracuje všechny pracovní dny, tj. 42 dnů, má nárok za každých 21 dnů na 1/12, tedy 3,5 dne. Nesčítají se dny v jednotlivých měsících, ale celkem v kalendářním roce.
Re: Děkuji moc !!!
>>>>Prosím mám dotaz, končí mě pracovní poměr 28.2.2009 a
>>>
>>>takže byste měla mít nárok na 1,66 x 2 tj. 3,32, když
>>>bude firma benevoletní za únor...
>>>
>>>par. 212 odst. 2 až 4 ZP
>>>Pokud pracovní poměr netrval celý rok, má zaměstnanec
>>>nárok na poměrnou část dovolené, a to za každý celý
>>>kalendřání měsíc trvání pracovnío poměru ve výši
>>>jedné
>>>dvanáctiny (resp i za měsíc v němž zaměstnanec mění
>>>zaměstnáníú. I zde se lzde odchylit ve prospěch
>>>zaměstnance a poskytnou tak dovolenou iza měsíc, v
>>>nemž netrval
>>>pracovní poměr po všechny dny.
>>
>>Poměrnou část dovolené můžete řešit, když bude mít v
>>roce odpracováno 60 dnů, což samozřejmě letos
>>nestihne.
>>
>>Leden měl 21 dnů + 1 svátek, únor má 20 pracovních
>>dnů, takže pokud tazatelka odpracuje všechny pracovní
>>dny, tj. 42 dnů, má nárok za každých 21 dnů na 1/12,
>>tedy
>>3,5 dne. Nesčítají se dny v jednotlivých měsících,
>>ale
>>celkem v kalendářním roce.
>
>Aha,takže se sčítají dny na nárok leden + únor,to jsem
>nevěděla a řeknu to zaměstnavateli,tedy se pokusím. A
>pro paní Blanku....nechápu to
>fnuká..fnuká...fnuká...já nefnukám,dostala jsem výpověd a jen chci svá
>práva,nic víc a nic mín.
ne, to nebylo na Vás. kolegyně, která dostala z nadbytečnosti.. fˇbukala tak intenzivně.. že chce být už doma,, že jsem řekla ať jde, i když jí zaplatíme i půlku února aniž bude chodit do práce.. odstupné a stravenky dostane...:)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 2. 2009 10:07
Prosím mám dotaz, končí mě pracovní poměr 28.2.2009 a zaměstnavatel tvrdí,že nemám nárok na dovolenou za únor,protože jsem neodpracovala 21 dní,ale přitom má únor jen 20 prac.dní,to tedy nemá nárok na dovolenou nikdo?Připadá mě to jako nesmysl a myslím si,že nárok mám,tedy celkem 3 dny dovolené.Také mi řekli,že jsem neodpracovala u nich letos 60 dní,tak bych neměla mít žádnou dovolenou./PP trval 2 roky/Jaké argumenty mu mohu říct??? Poradíte mi prosím???