Re: OSVČ a platby záloh
Zálohy bude muset začít platit, pokud je tedy vedlejší činnost z důvodu, že je i zaměstnán a to je hlavní činnost. U SP nemusí do (příjmy - výdaje cca. 51000,-) u ZP vždy dle příjmu. Pokud je celková daňová povinost (tj. ze zaměstnání i z podnikání) nad 30.000,-. Bude platit zálohy i na daň z příjmu.
Zálohy SP musíte začít platit podáním přehledu a to ve výši 1278,- Kč.
Co se týká zálohy na daň z příjmu. Podle mě se počítá záloha pouze z příjmu z podnikání. Zálohy ze zaměstnání za Vás odvádí zaměstnavatel proto si myslím, že se při stanovení zálohové povinnosti vyloučí. A hranice není 35000,- Kč, ale 30000,- Kč.
Počkejte, snad se ještě někdo přidá k diskuzi.
Já to vloni řešila u člověka, který zaměstnání ukončil, takže pak zálohy platil, ale mrkněte na toto §38a:
(5) Poplatník, u něhož základ daně tvoří součet dílčích základů daně, zálohy podle odstavců 3 a 4 neplatí, pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), a tento dílčí základ daně je roven nebo činí více než 50 % z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků méně než 15 %, platí se zálohy vypočtené podle odstavců 3 a 4 z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků 15 % a více, avšak méně než 50 %, platí se zálohy podle odstavců 3 a 4 v poloviční výši.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 2. 2009 11:05
Dobrý den,mám dotaz OSVČ - vedl.čiinnost,zisk 105.000,-Kč z vedl.činnosti,vychází mu platba daně zhruba 15750,-sp zhruba 15000 a zp 7200.Musí poté v roce platit zálohy ,když stále bude OSVČ vedlejší?Děkuji za rady