Re: výpočet daně
Samozřejmě ano, daňové zvýhodnění na děti může uplatnit manžel. Ale protože v průběhu roku již ty děti uplatnila manželka (i když jen v měsících, kdy nemarodila) a teď ty děti vlastně zpětně budou přehozeny na manžela, tak musí oba podat přiznání (tzn. že ona bude vracet ten vyplacený bonus), protože děti v přiznání vůbec neuplatní a vše dostane od FÚ vrácené manžel.
Není to tak. Nárok na bonus totiž vzniká až pokud poplatníkovy celoroční hrubé příjmy činí aspoň 6ti násobek minimální mzdy, tzn. ašpoň 48000 Kč. Vy jste ale měla hrubou mzdu jen 38705 Kč. Takže mně vychází, že byste měla dostat vrácenou akorát tu sraženou daňovou zálohu 660 Kč. Bonusy, které jste obdržela v průběhu roku vracet nebudete, ale nedostanete doplacené už žádné další.
Mám podobný problém Pani pobírala rodičovský příspěvek 1-12/08
10-12/08 pracovala mzda 15825
soc 5537
zál na daň 495
zdanitelný příjem 21362
15% daň 3195
po odečtu na poplatníka 0
a na kalkulačce mi vychází vratka daně stržené v zaměstnání tj. 495
daň po odečtu na popaltník
Vždyť taky o žádný problém nejde. Bonus náleží pouze tehdy, když si poplatník vydělal v kal. roce aspoň 6ti násobek minimální mzdy hrubého, tj. aspoň 48000 Kč hrubého. Paní Vámi uváděná si vydělala jen 15825 Kč, bonus jí tedy nenáleží. Ať si dítě uplatní otec dítěte, pokud s ním žije ve společné domácnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
25. 2. 2009 13:24
prosím nemohl by mě někdo vysvětlit, proč mě daňová kalkulačka neuplatňuje slevu na děti
základ daně = 52200
daň - 7830
3 děti = 26700 (12,12,6 měsíců)
sražená záloha = 660
daňový bonus = 865
pořád mi vychází, že mám doplatit 205 Kč,
děkuji za odpověď Martina