Re: Student na zkrácený pracovní úvazek
Z dosažené hrubé mzdy je Vám sraženo 4,5% zdravotní pojištění, 6,5% sociální pojištění a daň. Základ pro výpočet daně se vypočítá tak, že se k hrubé mzdy přičtou odvody zaměstnavatele, tj. 34%. Tento daňový základ se zaokrouhlí na stovku nahoru a daň z toho je pak 15%. Přepokládám, že máte podepsané daňové prohlášení, na jehož základě uplatňujete slevu na poplatníka, případně slevu studentskou (po doložení potvrzení o studiu). Takže vypočtená daň se sníží o slevu na poplatníka (tj. o 2070 Kč), případně o slevu studentskou (tj. o 335 Kč), snižovat lze ale jen do nuly. Pokud je daň nižší než součet uvedených slev, tak ani celé slevy nebudou uplatněny. Čistá mzda = hrubá mzda - ZP - SP - daň po odpočtu slev.
Příklad: hrubá mzda 10000 Kč, podepsané prohlášení.
ZP = 450 Kč, SP = 650 Kč.
Základ daně = 13400. Z toho daň 15% = 2010 Kč. Po odpočtu slevy 2070 (ani nebude celá uplatněna) = daň po slevě = 0.
Čistá mzda = 10000 - 450 - 650 - 0 = 8900 Kč.
Re: Student na zkrácený pracovní úvazek
Ale no tak, nebuďme tak přísní, vždyť to neumí dodnes rozeznat spousta lidí, kteří už mnoho let pracují, natož studentka, která v zaměstnání teprve začíná. A pokud to není studentka např. podnikatelské fakulty, tak nemůžeme předpokládat, že se bezvadně orientuje v pracovněprávních vztazích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
25. 2. 2009 14:51
Dobrý den,
jsem studentka VŠ a v současné době pracuji na zkrácený pracovní úvazek, který je stanoven na 20 hod/týden a můj plat se pohybuje kolem 10 000 hrubého měsíčně, avšak je proměnlivý, v závislosti na prodeji. Někdy pracuji i více jak 20 hodin týdně a plat bývá i vyšší. Zajímalo by mne, co všechno musím zaplatit na zdravotním a sociálním pojištění a co na daních. Vůbec se v tom neorientuji a potřebovala bych vědět, jak lze z tohoto hrubého příjmu vypočítat čistou mzdu. Moc děkuji za odpověď.
Tereza