Odpis auta na úvěr (OSVČ, DE)

• (neregistrovaný)

25. 2. 2009 17:47

Dobrý den,

v r.2008 jsem koupil auto v ceně 347000 (vč. DPH) na úvěr (NE leasing). 176597,- Kč jsem zaplatil přímo z firemního účtu, zbytek je splácen v 60-ti splátkách á 4528,- (vč. úroků a pojištění). Celkem tedy toto auto vyjde na 448277,- Kč.

Z jaké částky mám tedy vypočítat odpis? Z té co to stálo v obchodu, nebo z té na kolik mě to přijde skutečně, anebo je to ještě jinak?

Pro úplnost ještě uvádím, že se jedná o os. auto bez možnosti odpočtu DPH. Já jsem OSVČ, plátce DPH, vedu DE.

Také jsem se setkal s názorem, že mohu dávat splátky přímo do nákladů + 5 let 1/5 z částky, kterou jsem zaplatil přímo. To mě ale přijde v rozporu s §25 odst. 1a. Jaký je váš názor?

Děkuji, František T.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 2. 2009 18:20

bubu (neregistrovaný)

Re: Odpis auta na úvěr (OSVČ, DE)
      Pokud jste skutečně auto koupil za 347 000 (včetně DPH) a jedná se o osobní auto. Pak předpokládám, že jste na kupní smlouvě uveden jako kupující a stal jste se tedy vlastníkem tohoto auta.
      V tom případě toto auto zařadíte v pořizovací ceně 347 000,--Kč do majetku a můžete začít daňově tento majetek odpisovat(rovnoměrně nebo zrychleně).

Splátky jistiny úvěru pro Vás nejsou daňovým výdajem, naproti tomu splátky úroků z úvěrů jsou daňovým výdajem. Daňovým výdajem jsou i hrazené částky na pojištění tohoto auta.

Hezký den přeje
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).