Re: Daňové zvýhodnění na dítě
Pokud chcete uplatnit zvýhodnění na děti v ročním zúčtování za rok 2008, pak musíte doložit, že ho neuplatňoval manžel. Pokud byl zaměstnán, tak musíte mít potvrzení od toho jeho zaměstnavatele, že manžel v roce 2008 děti neuplatnil. Na shánění tohoto potvrzení pro účely zúčtování je teď už pozdě, proto odvolejte žádost o zúčtování a pokuste se to potvrzení získat do doby podání přiznání, tj. do 31.3.
A manžel pokud byl zaměstnán, tak si děti uplatňoval u sebe? A kdo si uplatňoval děti v roce 2007?.Pokud by jste si je v roce 2007 také uplatňovala vy,tak jste musela mít od manželova zaměstnavatele potvrzení, že on neuplatňoval.Toto potvrzení je trvalé a platí do případné změny.Čili by jste pro rok 2008 nic nepotřebovala.Jestli si ale manžel uplatňoval do konce tohoto PP, a vy chcete další část roku, a manžel nepracuje ,tak nemá kdo vystavit potvrzení a muselo by stačit čestné prohlášení ,popřípadě doložené potvrzním ÚP o evidenci.
Omlouvám se,špatně jsem četla..
Pak bývalého zaměstnavatele vyzvěte písemně doporučeným dopisem s dodejkou,aby Vám toto potvrzení vydal,když to neudělá,napsala bych čestné prohlášení a dala opravdu daň.přiznání s tím,že Vám zaměstnavatel manžela nevydal potvrzení,oni mají možnost si to u něho ověřit ..
ještě jednou se omlovám,že jsem zaměnila bývalehé zaměstnavatele za bývalého manžela ..
Nevěřte účetní!!
1/bývalý manžel?pokud jste rozvedení,tak nemusíte mít žádné potvrzení od bývalého manžela,pouze rozsudek s nabytím právní moci o svěření dětí a od následujícího měsíce,kdy byla změna, tj.např. rozsudek nabyl právní moci 20.8.08,uplatníte slevu na děti od září 2008
2/nárok na slevu má ten z rodičů,s kterým žijí děti ve společné domácnosti,pokud tedy bývalý odešel např. už v únoru 08,měl povinnost to ve své mzd.účtárně nahlásit a ukončit úlevu,pak by jste měla nárok už od března 08
3/pokud bude účetní neústupná /protože termín byl do 16.2.09,kdy se mělo uplatnit i zpětně,co nebylo uplatněno v roce 08/nezoufejte,na fin.úřad máte ještě 3 roky čas.o slevu nepřijdete
4/nejlepší by bylo zkontaktovat se přímo s účetní bývalého a domluvit se,co a jak tam nahlásil/
5/na fin.úřad by jste dokládala pouze k daň.přiznání kopii rozsudku o svěření/pokud je v rozsudku uvedeno,od kdy nevedete spol.domácnost a zároveň jste to také musela nahlásitl na SSP ohledně dávek,aby bývalého vyjmuli z okruhu společně posuzovaných osob,pokud berete přídavky nebo dávky na děti,pak Vám fin.úřad poradí,od kdy uplatnit
můžete mě kontaktovat na e-mail,ráda vám poradím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
25. 2. 2009 20:12
V zaměstnání jsem chtěla uplatnit daňové zvýhodnění na děti,ale účetní po mně chtěla potvrzení od bývalého manželova zaměstnavatele za rok 2008. On již u něj nepracuje a není možné s ním navázat kontakt. Chtěla bych vědět jestli by nestačilo jen manželovo čestné prohlášení,že nyní slevu neuplaňuje. Jinak prý mám smůlu a slevu nebudu moci uplaňovat.