Re: jednosměnný vs. dvousměnný provoz
Děkuji za odpověď. Našla jsem podobný dotaz, kde odpověď zněla, že by se jednalo o organizační změnu zaměstnavatele a tak by byla na místě výpověď z důvodu organizační změny. Takže pravděpodobně tedy by nárok na odstupné opravdu mělo být...?
Když si to zam-tel sám sobě tak polepil a dal Vám do dodatku PS, že jste zařazena v jednosměnném provozu, tak Vám musí přidělovat práci dle PS. Její změnu může provést Výhradně s Vaším soouhlasem. Pokud to není možné, musí to řešit (dohodou nebo výpovědí), ale z org. důvodů s nárokem na odstupné. Nenechte se natlačit do něčeho jiného.
Super, moc moc děkuji za odpověď!!! Moc jste mi pomohli. Určitě si budu trvat na svém, jen jsem chtěla mít jistotu, že jsem opravdu v právu a "nemusím" na změnu přistoupit. Uvedení jednosměnného provozu do smlouvy jsem si zařídila ihned při návratu z MD, konkrétně jsem chtěla i uvést do smlouvy prac. dobu do - do, ale to už mi nechtěli vyhovět. Tak mi uvedl "jen" tuto větu: "Týdenní pracovní doba je 40 hodin v jednosměnném provozu, tj. 8 hodin denně". Ale i toto by mi mělo zcela stačit k nároku na odstupné... Děkuji Vám všem moc!
Já bych se na vašem místě tou větou, kterou jste uvedla, tolik neoháněla, protože mi z ní jednoznačně nevyplývá, že jste se dohodli, ale že jde o informaci, kterou berete na vědomí. Navíc nejsem přesvědčena, že rozvržení PD je způsobilé být předmětem smluvního ujednání se zaměstnancem (§ 81 - PD rozvrhuje zaměstnavatel), protože pokud by tomu tak bylo, jen stěží by mohl organizovat práci podle svých provozních potřeb. Také by se nechaly zmínit požadavky na výkon sjednaného druhu práce, které podle Nejvyššího soudu zaměstnavatel může měnit i za trvání pracovního poměru. nechci vám kazit nadšení, ale spíše bych požádala o jinou úpravu PD, jak je vám jako matce pečující o dítě mladší 15 let zaměstnavatel povinen vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Pokud nevyhoví = možná pokuta až 300 000 Kč.
Nikoli, já měla totiž pracovní smlouvu před nástupem na MD takovou, kde jsem neměla uvedený provoz, do kterého spadám, měla jsem tam kdysi pouze uvedeno to, že práce v jednosměnném provozu je tolik a tolik hodin, ve dvousměnném provozu je to tolik a ve třísměnném provozu tolik... Měla jsem to tedy všeobecně a mohli mě zařadit po MD vlastně do jakéhokoli provozu. Ale proto jsem trvala na tom, aby mi sepsal dodatek k mé pracovní smlouvě, kde se uvedou všechny změny oproti smlouvě původní. Tzn., že momentálně mám dodatek k mé pracovní smlouvě se změnou pracovního zařazení, změnou místa výkonu práce a za třetí právě změnu pracovní doby - tedy zařazení pouze do jednosměnného provozu. Takže se nejedná o informaci, ale o změnu pracovní smlouvy, která je uvedena v dodatku ke smlouvě. O tom, že směnu určuje zaměstnavatel chápu, ale pokud mám uvedený jednosměnný provoz, měla by směna být přece konstatní, tzn. každý den od stejné do stejné hodiny. Ne, že zaměstnavatel rozvrhne jeden týden od 6-14 a další týden 14-22hod. přece ne? To by se pak už právě nejednalo o ten jednosměnný, ale dvousměnný provoz....?
Děkuji.
>>uvedla, tolik neoháněla, protože mi z ní jednoznačně
>>nevyplývá, že jste se dohodli, ale že jde o
>>informaci,
>>kterou berete na vědomí. Navíc nejsem přesvědčena, že
>>rozvržení PD je způsobilé být předmětem smluvního
>>ujednání
>>se zaměstnancem (§ 81 - PD rozvrhuje zaměstnavatel),
>>protože pokud by tomu tak bylo, jen stěží by mohl
>>organizovat práci podle svých provozních potřeb. Také
>>by se
>>nechaly zmínit požadavky na výkon sjednaného druhu
>>práce, které podle Nejvyššího soudu zaměstnavatel
>>může
>>měnit i za trvání pracovního poměru. nechci vám kazit
>>nadšení, ale spíše bych požádala o jinou úpravu PD,
>>jak
>>je vám jako matce pečující o dítě mladší 15 let
>>zaměstnavatel povinen vyhovět, pokud tomu nebrání
>>vážné
>>provozní důvody. Pokud nevyhoví = možná pokuta až 300
>>000
>>Kč.
>
>Děkuji.
Definice dvousměnného pracovního režimu - § 78 odst. 1 písm. d) zákoníku práce.
V tomto se mýlíte. To, že pracujete v jednosměnném provoze neznamená, že musí být vždy práce od 6 do 14 h. Pokud tam nemáte přesně smluvený čas práce od - do, pak o tom rozhoduje zaměstnavatel sám a klidně Vám může určit práci od 13.30 do 22 h a další týden od 6 do 14.30 h. Něco jiného je jednosměnný provoz, kdy pracovník někdy pracuje od rána a jindy od odpoledne - jak určí zaměstnavatel a něco jiného je provoz dvousměnný. Dvousměnný provoz je takový provoz, kdy se navzájem střídají pracovníci ve dvou směnách (tzn. že na pracovišti nemohou být oba zároveň). Provoz klidně může vypadat tak, že někteří mají určenou práci od 6 do 14.30 a jiní přijdou ve 13.30 a pracují do 22 h a pořád půjde o provoz jednosměnný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 2. 2009 8:36
Dobrý den,
v září jsem se vrátila do práce po mateřské, se zaměstnavatelem jsme sepsali dodatek ke smlouvě, kde mám uvedeno, že moje práce je v jednosměnném provozu. Nyní ale zaměstnavatel požaduje provoz dvousměnný, který si bohužel kvůli malému dítěti nemohu dovolit a tak bych chtěla poprosit o radu, jestli je toto překážka na straně zaměstnavatele a pokud tedy nepřistoupím na dvousměnný provoz a nepodepíšu nový dodatek ke smlouvě jestli mám nárok na odstupné?
Děkuji moc všem za Vaše odpovědi.