Re: Soukromé životní pojištění
Zákon říká, že ve smlouvě musí být sjednána výplata pojistného plnění až po 60 měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v kalendářním roce, v jehož průběhu dosáhne poplatník věku 60 let, a u pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití s pojistnou dobou od 5 do 15 let má sjednanou částku alespoň na 40 000,- a nad 15 let sjednanou částkou na 70 000,-.
Mě zaměstannec také přinesl návrh, vyžádala jsem si raději smlouvu, to mi poradili zde na fóru, prý návrh může být odlišný od smlouvy. Zaměstnanec doma nic neměl, tak jsem volala na zelenou linku jeho pojišťovny, aby mu smlouvu poslali (neboť zaměstnanci to bylo zatěžko...), ujistili, mě že potvrzení by neposlali, pokud by nebyly splněny podmínky... Tak jim věřím, i když ani ze smlouvy jsem nevyčetla podmínku 2x60... Když si zaměstnance dělal loni společné zdanění manželů, vzal mu to prý finančák v pohodě, takže alespoň to mě uklidňuje...
Pojišťovny s oblibou slibujou hory i s horákama - zvlášť když nemají žádnou zodpovědnost. Tu má mzdová účetní. Takže jestliže z předložených dokladů nelze vyčíst, že smlouva splňuje zákonem předepsané podmínky, rozhodně to pro roční zúčtování neuznám. Jestliže zaměstnanec tvrdí, že mu to FÚ uznal bez problémů, nic mu nebrání, aby si opět podal daňové přiznání.
No jak tak projíždím smlouvy ŽP ostatních zaměstnanců, tak skoro nikde ta podmínka výplaty po 60 měsících opravdu uvedená není. To když jim řeknu, že jim to nemůžu zahrnout do RZ, tak mě asi ukamenují, protože předchozí účetní jim to uznávala několik let.
To pojištění se může jmenovat různě - kapitálové, nebo třeba důchodové... Aby mohlo být považováno za "soukromé životní pojištění" ve smyslu zákona o daních, musí splňovat ty výše uvedené podmínky - pojistné plnění nesmí být dřív než v roce, v němž poplatník dovrší 60 let věku a platit se musí nejméně 60 měsíců. U smluv s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití lze uplatnit jen za předpokladu, že u těch s pojistnou dobou od 5 do 15 let je pojistná částka sjednaná alespoň na 40 000 Kč a u pojistných smluv s pojistnou dobou nad 15 let alespoň na 70 000 Kč. U důchodového pojištění se upřesňuje, že za „sjednanou“ pojistnou částku se považuje odpovídající jednorázové plnění při dožití.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
26. 2. 2009 10:11
Zaměstnanec přinesl návrh na uzavření pojistné smlouvy na investiční životní pojištění, dále potvrzení o zaplaceném pojistném na soukromé životní pojištění. Dle čísla jak na smlouvě tak na potvrzení se jedná o jeden produkt. Ale dočetla jsem se, že je nutné, aby bylo označení Soukromé životní pojištění, co ž v návrhu smlouvy není.Takže teď jsem z toho jelen. A dále jsem ve smlouvě nenašla, že první výplata nejdříve po 60 měsících. Mohu i přesto žp dát do ročního zúčtování?Nebo v té smlouvě to musí být výslovně uvedeno.