Cestovní náhrada 2009

• (neregistrovaný)

26. 2. 2009 10:19

Může se prosím někdo vrátit k tomuto dotazu a osvětlit mi situaci děkuji:

>>Dobrý den,
    >>chtěla bych se zeptat. Jsme výrobní firma (a.s.) a
    >>vyplácíme cestovní náhrady. Můžeme si určit
    >>jakoukoliv
    >>hodnotu sazby v rozmezích stanovenou zákonem ( tj.
    >>60-72), nebo pro nás platí nejnižší sazba a tj. 60
    >>Kč.
    >>Dosud jsme již používali spodní hranici náhrady.
    >>Děkuji za odpověď
    >Můžete si stanovit směrnicí jakoukoliv výši náhrad,
    >poku si ji stanovíte v rozmezí zákona 60-72, pokračujete
    >jako dosud, když zvolíte řeba 100kč, bude pro a.s.
    >celé daňový náklad, zaměstnanci se však připočte ke mzdě
    >28 kč

A není to náhodou tak, že je strop 60,- Kč? A rozmezí 60-72,- Kč platí pouze pro státní organizace? Tudíž při náhradě teba těch 100,- Kč by museli do mzdy započíst ne 28, ale 40,- Kč? Ale nechám se poučit, zatím mám málo zkušeností :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2009 10:30

xb (neregistrovaný)

Re: Cestovní náhrada 2009
      7) Za příjmy ze závislé činnosti se nepovažují a předmětem daně, kromě příjmů, které nejsou předmětem daně podle § 3 odst. 4, dále nejsou
      a) náhrady cestovních výdajů poskytované v souvislosti s výkonem závislé činnosti do výše stanovené nebo umožněné zvláštním právním předpisem5) pro zaměstnance zaměstnavatele, který je uveden v § 109 odst. 3 zákoníku práce, jakož i hodnota bezplatného stravování poskytovaná zaměstnavatelem na pracovních cestách; jiné a vyšší náhrady, než stanoví tento zvláštní právní předpis, jsou zdanitelným příjmem podle odstavce 1,

• 26. 2. 2009 10:39

Eva.J. (neregistrovaný)

Bohužel nemám k dispozici zákoník práce pro rok 2009 a on-line jsem také nic nenašla, údaje čerpám z "pomocníka mzdové účetní" od Poradce, tam je napsáno, že státní organizace má to rozpětí 60-72, ale ostatní zaměstnavatelé pouze jednu částku a to je těch 60,- Kč. Takže pokud vycházím z toho, že paní psala o akciovce, pak by mělo být vše nad 60,- Kč připočítáno ke mzdě? Myslím si to dobře nebo ne?

• 26. 2. 2009 10:47

xb (neregistrovaný)

Nemyslíte, pro ostatní zaměstnavatele je tam uvedena částka 60, proto aby neplatili svým zaměstnancům míň, maximalní hranice stanovena neni.Zákon o dani z příjmu zase říká, co pro zaměstnance neni připočitatelné a tam je jasně do výše..

• 26. 2. 2009 10:52

Eva.J. (neregistrovaný)

Děkuji za trpělivost, už mám tedy jasno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).