První zaměstnanec na mateřskou

• (neregistrovaný)

26. 2. 2009 10:49

Prosím pomozte mi ujastnit:
    1.2.2009 jsem přijal zaměstnankyni na HPP s 3 měs. zkuš.dobou
    Paní je však těhotná a měla by porodit cca v srpnu 2009.
    Jsem OSVČ a mzdovou agendu si dělám sám.
    1) pokud paní nebude marodit, tak má nárok na dovolenou za 11 měs. v roce 2009
    2) může si celou dovolenou vyčerpat ještě před nástupem na mateřskou?
    3) co mám jako zaměstnavatel za povinost ? Nahlásit změnu na OSSZ ? A co zdravotka?
    4) ELDP vyplňuji v normálním termínu jako pro ostatní zaměstnance?
    4) na začátku roku 2010 ji mohu udělat vyúčtování daní za rok 2009? Počítá se mateřská do příjmu?
    5)mateřská potrvá zřejmě i v roce 2010 (kolik je to vlastně týdnů?)
    v roce 2010 ji vznikne asi další nárok na dovolenou. Podle příspěvků, které jsem pročítal, tak si musí požádat o čerpání této dovolené ještě před nástupem na RD
    6) RD trvá do 3 let dítěte a do té doby budu mít paní stále vedenou jako zaměstnance?
    7) A každý rok se dělá roční zúčtování daní a vyplňuje ELDP?
    Jsem z toho jelen. Prosím pokuste se mi stručně vyjasnit tuto problematiku event. mi poraďte kde si to mám najít. Moc děkuji a přeji hezký den Jarda

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 2. 2009 12:18

Katuška (neregistrovaný)

Re: první zaměstnanec na mateřskou
      Jardo - Zuzo :o)) je to dost otázek, vezmu to postupně:

1. ano
      2. dovolenou jí musíte umožnit vyčerpat tak, aby navazovala po skončení PPM
      3. počátek PPM nahlásíte na ZP kódem M (OSSZ nehlásíte)
      4. ELDP - ano jako u ostatních zam-ců s tím, že doba pobírání PPM bude ve vyloučených dobách.
      vyúčtování daní - můžete, pokud splňuje obecné podmínky
      5. PPM trvá 28 týdnů, může nastoupit 6 týdnů před porodem. Pokud nastoupí později, PPM po porodu může být jen 22 týdnů.
      6. O RD musí písemně požádat, musíte umožnit do 3 let věku dítěte, po celou tuto dobu je zaměstnancem (ale mimo "evidenční stav") a celou tuto dobu jí musíte držet místo.
      7. pokud nebude mít příjmy a podepsané prohlášení, tak v tom roce nemusíte dělat roční zúčtování, ELDP ano.

• 26. 2. 2009 13:06

Zuza (neregistrovaný)

Moc děkuji za trpělivost.
      2) může si vybrat celou dovolenou za r.2009 ješte před nástupem na mateřskou nebo jenom nějakou poměrnou část? Nebo až po skončení PPM před nástupem na RD.
      7) počítá se mateřská do příjmu pro vyúčtování daně ?
      Co se bude vyplňovat na ELDP v případě, že bude na RD a už nebude mít žádný příjem, bude to potom celé jako vyloučená doba?
      Děkuji za trpělivost
      Jarda

• 26. 2. 2009 15:45

Katuška (neregistrovaný)

2. ZP jasně stanoví, že si může vybrat dovolenou po skončení mateřské, tedy před mateřskou jen s Vaším souhlasem (dovolenou určuje zam-tel a ta vyjímka je právě jen po skončení mateřské, ne před). Protože je předpoklad, že vznikne celý nárok, můžete jí klidně nechat čerpat celý nárok před mateřskou.
      žádné nemocenské dávky (tedy ani mateřiská, neboli peněžitá pomoc v mateřství) se jako příjem do vyúčtování daně nepočítá (je vyplácena jako čistá, žádná daň se z ní neodvádí).
      ELDP - vyloučená doba.
      není zač :o))

• 26. 2. 2009 16:09

Katuška (neregistrovaný)

pardon, nějak jsem se zamotala do toho ELDP, tam to vyloučená doba nebude, ještě nemám nastudováno jak to bude u ELDP za rok 2009, ale dosud se uvádělo x s tím, že nebyly započteny dny a nebyl žádný vyměřovací základ.

• 27. 2. 2009 16:12

Zuza (neregistrovaný)

Děkuji. Zatím to zjišťuji předem, až k tomu dojde tak se určitě budu ptát ještě i na další věci. Hezký den Jarda

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).